Przedlużona cicha fermentacja szkodliwa?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • khalid
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.08
    • 14

    #1

    Przedlużona cicha fermentacja szkodliwa?

    Witam,

    właśnie uwarzyłem moje pierwsze piwo z zacieraniem (AIPA, 15.5 BLG). Czy przedłużenie planowanej na 2 tygodnie cichej fermentacji do 4 tygodni może zaszkodzić piwu? (siła wyższa-muszę wyjechać na jakiś czas, a nikt z domowników piwa nie zabutelkuje).

    Dodam, że planuję chmielić na zimno, więc dodatkowe pytanie kiedy najlepiej wrzucić chmiel?

    Z góry dzięki za odpowiedzi!
  • GreenFox
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.12
    • 273

    #2
    Przedłużona cicha fermentacja raczej piwu nie powinna zaszkodzić, a jest jakiś powód dla którego nie chcesz rozlewać po dwóch tygodniach cichej? Ogólnie postaraj się wstawić piwo do możliwie niskiej, piwnicznej temperatury (ok. 15C) i nie powinno być problemów żadnych, szczególnie, że piwo było już zlewane znad osadu drożdżowego po burzliwej jak rozumiem? Co do chmielenia na zimno to są różne szkoły, ja osobiście lubię efekt jaki daje chmielenie na 3 -4 dni przed rozlewem. Zawsze można kogoś poprosić, żeby pod Twoją nieobecność sypnął odmierzoną wcześniej porcję chmielu do fermentora.

    Comment

    • khalid
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.08
      • 14

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GreenFox
      a jest jakiś powód dla którego nie chcesz rozlewać po dwóch tygodniach cichej?
      Dzięki za odpowiedź! Problem z tym że wyjeżdżam i nie będę miał możliwości zlania po 2 tygodniach. Natomiast poproszę kogoś z domowników o sypnięcie chmielem na kilka dni przed moim przyjazdem i rozlewem.

      Dodatkowe pytanie: masz może jakieś sugestie dotyczące chmielu, którego mógłbym użyć do chmielenia na zimno?

      Podczas gotowania używałem chinook, citra i cascade (były w zestawie Browamatora, po 30g na 10 l piwa).

      Comment

      • GreenFox
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.12
        • 273

        #4
        Jak chcesz mieć fajne i intensywne AIPA (a zakładam, że niefajnego nie miałeś zamiaru robić ) to spokojnie możesz zakupić 50g jakiegoś amerykańca (ale na 10l 30g też wystarczy). Ja osobiście bardzo cenię sobie nuty, które daje Amarillo (bardziej egzotyczne, niż cytrusowe), jeżeli wolisz więcej żywicy to Simcoe, ewentualnie trzymaj się tego co miałeś czyli Cascade lub Citra. W kązdym wypadku piwo powinno wyjść pysznie

        Comment

        • khalid
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2013.08
          • 14

          #5
          Dzięki! Lubię aromaty żywiczne więc spróbuję z Simcoe!

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • woosaa
            Przyspieszona cicha
            woosaa
            Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
            2025-01-09, 16:18
          • m2200
            Początki chmielenia na zimno + dodawanie przypraw
            m2200
            Cześć,

            znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.

            Jak...
            2019-04-30, 16:10
          • Brandis
            Chmielenie na zimno.
            Brandis
            Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
            Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...
            2020-02-05, 16:00
          • ksieciuniu
            chmielenie na zimno a lagerowanie
            ksieciuniu
            Witam,
            chciałbym się poradzić w temacie: lagerowanie a chmielenie na zimno (a nawet na bardzo zimno ).
            Już wyjaśniam o co chodzi. Po raz kolejny nastawiłem „american” pilsnera, którego robię częściowo na polskich lub czeskich chmielach (Marynka + Lubelski, Premiant + Saaz),...
            2017-02-23, 16:23
          • darekd
            Schrems, Schremser Vienna I.P.
            darekd
            Browar z Dolnej Bawarii niedaleko granicy z Czechami

            https://schremser.at/produkt/schremser-vienna-ip/

            Vienna lager, do chmielenia na zimno dodano Cascade
            4,8% alk.

            Aromat - bezpośrednio po otwarciu butelki wyraźny chmiel z tonami trawy cytrynowej, po czasie...
            2024-12-05, 16:23
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...