Witam,
właśnie uwarzyłem moje pierwsze piwo z zacieraniem (AIPA, 15.5 BLG). Czy przedłużenie planowanej na 2 tygodnie cichej fermentacji do 4 tygodni może zaszkodzić piwu? (siła wyższa-muszę wyjechać na jakiś czas, a nikt z domowników piwa nie zabutelkuje).
Dodam, że planuję chmielić na zimno, więc dodatkowe pytanie kiedy najlepiej wrzucić chmiel?
Z góry dzięki za odpowiedzi!
właśnie uwarzyłem moje pierwsze piwo z zacieraniem (AIPA, 15.5 BLG). Czy przedłużenie planowanej na 2 tygodnie cichej fermentacji do 4 tygodni może zaszkodzić piwu? (siła wyższa-muszę wyjechać na jakiś czas, a nikt z domowników piwa nie zabutelkuje).
Dodam, że planuję chmielić na zimno, więc dodatkowe pytanie kiedy najlepiej wrzucić chmiel?
Z góry dzięki za odpowiedzi!
Comment