Jako początkujący piwowar chciałbym zadać kilka pytań przed pierwszym zacieraniem. Chciałbym uniknąć niepotrzebnych błędów. Jako że z dnia na dzień będzie coraz chłodniej to chciałbym zrobić lagera, a mój wybór padł na zestaw „Pils czeski” z CP.
1. Temperatura fermentacji. Otóż na różnych forach czytałem wiele opinii o temperaturze dla lagerów. Niektórzy zalecają fermentację w lodówkach w temp. 7-8 stopni. Z kolei na drożdżach Saflager S-23 oraz W34-70 jest napisane, że temperatura pracy drożdży waha się w przedziale 9 – 22 st, natomiast optymalna temperatura to 12 – 15 st. Jeśli można przeprowadzić fermentację tego piwa w temperaturze w zakresie 12 – 15 st. to mógłbym spokojnie fermentor wstawić do piwnicy, bo tam taką temperaturę osiągnę bez problemu. Nie muszę kombinować z lodówką, tym bardziej że w lodówce jest zdecydowanie chłodniej.
2. Dobór drożdży. Co wybrać do tego zestawu: Saflager S-23 czy może Saflager W34-70? Jaka jest różnica między tymi drożdżami? A może jakieś inne?
3. Filtracja. Przeczytałem, że niektórzy mają problemy z filtracją przy stosowaniu filtratora z oplotu (filtrator się zatykał). Czy można zrobić coś podobnego jak podbicie przy kadzi filtracyjnej tj. na dno wiadra wlać trochę wody (o temperaturze zacieru) tak aby zanurzyć w niej filtrator, a następnie do wiadra przenieść zacier? Czy takie rozwiązanie pomaga? Czy jest sens to robić?
Pozdrawiam wszystkich piwowarów i proszę o porady.
1. Temperatura fermentacji. Otóż na różnych forach czytałem wiele opinii o temperaturze dla lagerów. Niektórzy zalecają fermentację w lodówkach w temp. 7-8 stopni. Z kolei na drożdżach Saflager S-23 oraz W34-70 jest napisane, że temperatura pracy drożdży waha się w przedziale 9 – 22 st, natomiast optymalna temperatura to 12 – 15 st. Jeśli można przeprowadzić fermentację tego piwa w temperaturze w zakresie 12 – 15 st. to mógłbym spokojnie fermentor wstawić do piwnicy, bo tam taką temperaturę osiągnę bez problemu. Nie muszę kombinować z lodówką, tym bardziej że w lodówce jest zdecydowanie chłodniej.
2. Dobór drożdży. Co wybrać do tego zestawu: Saflager S-23 czy może Saflager W34-70? Jaka jest różnica między tymi drożdżami? A może jakieś inne?
3. Filtracja. Przeczytałem, że niektórzy mają problemy z filtracją przy stosowaniu filtratora z oplotu (filtrator się zatykał). Czy można zrobić coś podobnego jak podbicie przy kadzi filtracyjnej tj. na dno wiadra wlać trochę wody (o temperaturze zacieru) tak aby zanurzyć w niej filtrator, a następnie do wiadra przenieść zacier? Czy takie rozwiązanie pomaga? Czy jest sens to robić?
Pozdrawiam wszystkich piwowarów i proszę o porady.
Comment