Kilka pytań przed pierwszym zacieraniem.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwosz_andrzej
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.09
    • 105

Kilka pytań przed pierwszym zacieraniem.

Jako początkujący piwowar chciałbym zadać kilka pytań przed pierwszym zacieraniem. Chciałbym uniknąć niepotrzebnych błędów. Jako że z dnia na dzień będzie coraz chłodniej to chciałbym zrobić lagera, a mój wybór padł na zestaw „Pils czeski” z CP.
    1. Temperatura fermentacji. Otóż na różnych forach czytałem wiele opinii o temperaturze dla lagerów. Niektórzy zalecają fermentację w lodówkach w temp. 7-8 stopni. Z kolei na drożdżach Saflager S-23 oraz W34-70 jest napisane, że temperatura pracy drożdży waha się w przedziale 9 – 22 st, natomiast optymalna temperatura to 12 – 15 st. Jeśli można przeprowadzić fermentację tego piwa w temperaturze w zakresie 12 – 15 st. to mógłbym spokojnie fermentor wstawić do piwnicy, bo tam taką temperaturę osiągnę bez problemu. Nie muszę kombinować z lodówką, tym bardziej że w lodówce jest zdecydowanie chłodniej.
    2. Dobór drożdży. Co wybrać do tego zestawu: Saflager S-23 czy może Saflager W34-70? Jaka jest różnica między tymi drożdżami? A może jakieś inne?
    3. Filtracja. Przeczytałem, że niektórzy mają problemy z filtracją przy stosowaniu filtratora z oplotu (filtrator się zatykał). Czy można zrobić coś podobnego jak podbicie przy kadzi filtracyjnej tj. na dno wiadra wlać trochę wody (o temperaturze zacieru) tak aby zanurzyć w niej filtrator, a następnie do wiadra przenieść zacier? Czy takie rozwiązanie pomaga? Czy jest sens to robić?
    Pozdrawiam wszystkich piwowarów i proszę o porady.
  • kjaros
    Porucznik Browarny Tester
    🍼
    • 2007.03
    • 378

Ad 3. Używam filtratora z oplotu (z CP) i od kilkunastu warek żadnych problemów z filtracją. Zawsze była bardzo sprawna - muszę się mocno sprężać żeby podgrzać kolejną porcję wody do wysładzania. Nigdy nie robiłem podbicia, tylko delikatnie litrowym kubeczkiem, przelewałem do wiaderka z filtratorem.
    Ostatnia zmiana dokonana przez kjaros; 2014-10-08, 13:45.
    Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

Comment

• GreenFox
      • 2013.12
      • 273

Ad. 1. Przefermentują w każdej z temperatur, które podałeś - w tych wyższych to nawet chętniej, jednak bardzo możliwe, że w takim wypadku wytworzą ejlowe posmaki i aromaty -kwiatowe, truskawkowe, etc. W lagerach chodzi o to, żeby uzyskać jak najczystszy profil i żeby spełnić to wymaganie postaraj się, żeby temperatura fermentacji była jak najniższa - 12C powinno być ok.
      Ad. 2. Z komentarzy użytkowników wynika, że (szczególnie dla słabszych lagerów) lepiej spiszą się i czystszy profil dadzą W34-70. Można również spróbować Mangrove Jack's - Bohemian Lager M84 w podobnej cenie, albo Gozdawa - Czech Pilsner 18 - to nawet nieco bardziej ekonomiczna opcja.
      Ad. 3. Korzystam z filtratora z oplotu i nie miałem nigdy problemów z filtracją nie bawiąc się w podbicie. Zaznaczam, że filtrowałem już piwa ze znacznym zasypem słodów pszenicznych oraz żytnich, które uchodzą za zmorę piwowarów

Comment

• piwosz_andrzej
        • 2014.09
        • 105

Dzięki za informacje. Musze więc poczekać aż temperatuta w piwnicy spadnie do ok 12 - 13 stopni - pewnie już niedługo - i zabieram się do roboty. Przy okazji nasuwa mi się jeszcze jedno pytanko dotyczące samego przebiegu zacierania. Chodzi mi o utrzymanie określonych temperatur. Czy lepiej jest uzyskać odpowiednią temperaturę i co jakiś czas np co 5-10 minut, sprawdzać termometrem ile opadła i ewentualnie podgrzewać na gazie, czy może lepiej uzyskać odpowiednią temperaturę, odstawić gar, dobrze go zaizolować np. kocem i czekać tak przez cały zalecany czas na daną przewę nie sprawdzając temperatury?

Comment

Polecam dobrze zaizolować. Podgrzewanie co kilkanaście minut jest zbyt upierdliwe.

Comment

• GreenFox
            • 2013.12
            • 273

Ja ze względu na rozmiary gara okrywam go szczelnie kocem wojskowym i daję mu czas - niech się spokojnie zaciera. Zawsze można podnieść temperaturę o 1C powyżej zakładanej i w efekcie np. przez 60 min. powinna ona idealnie oscylować wokół tej docelowej (na początku będzie troszkę za dużo, później akuratnie, pod koniec minimalnie zbyt mało). Zawsze w połowie założonego czasu można też na chwilę podnieść pokrywkę, zamieszać zacier, sprawdzić temperaturę i w razie potrzeby delikatnie podgrzać. Trzeba pamiętać, że różnice typu 1C są praktycznie nieistotne - chodzi o to, że w określonych temperaturach dane enzymy działają najsprawniej, co nie znaczy, że w nieco wyższych/niższych dezaktywują się zupełnie.

Comment

• piwosz_andrzej
              • 2014.09
              • 105

Właśnie o takim sposobie myślałem. Podgrzeje zacier do temperatury o 1 st wyżej od zalecanej, a następnie odstawie gar, zawinę go w koc i ewentualnie w połowie sprawdzę temperaturę. Dzięki za radę.

Comment

• piwosz_andrzej
                • 2014.09
                • 105

Ponieważ cały czas jest dość ciepło to zdecydowałem się na razie odłożyć tego pilsa na później, pewnie na zimę, jednak aby fermentory nie stały puste proszę o porady doświadczonych piwowarów jaki zestaw wybrać na pierwsze zacieranie (jakieś w miarę proste piwo górnej fermentacji), tak aby się nauczyć, wprawić, poznać co z czym i jak itp.

Comment

• anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10788

Weź jakiegoś amerykana, nawet jak skopiesz to chmiel wszystko przykryje
                  Mniej książków więcej piwa

Comment

• sztetke
                    • 2009.12
                    • 355

Cokolwiek wyjdzie ,pierwsze piwo zawsze smakuje, no może poza jakimś totalnym kiblem .

A jeszcze co do temperatury zacierania, nie przejmuj się tym tak,
                    zacznij od powiedzmy 65 ,niech sobie opadnie do 61 i podgrzej znowu,nie ma sensu podgrzewać co 5 min, dodatkowo, jak masz słaby termometr to całe to sterowanie zacieraniem można sobie w buty wsadzić.

Comment

• GreenFox
                      • 2013.12
                      • 273

Najlepiej wybierz jakąś recepturę z zestawów - na początek bardzo proste, a jednocześnie świetne w degustacji i pijalne są wszelkiego typu APA - mniej goryczki od IPA, ten sam zniewalający aromat Można poczęstować znajomych, na pewno pochwalą i nie będą marudzić, że "gorzkie". Znakomicie zastąpi "codziennego"eurolagera. Najlepiej wziąć jakiś gotowy zestaw, typu
                      Mandaryna Pale Ale to piwo bogato chmielone na smak i aromat tą odmianą dzięki czemu w pełni pozwala poznać jej wszystkie walory.

Produkty - Specjalistyczny sklep z surowcami i sprzętem do produkcji domowego piwa. Z nami uwarzysz własne piwo - zakupisz niezbędny sprzęt i surowce. Zamów już dziś!

Specjalizowany sklep piwowarski. Wszystko do warzenia piwa domowego. Słód, chmiel i drożdże. Odkryj świat piwowarstwa

Propozycje z kilku sklepów, żeby nie było, że reklamuję jakiś konkretny. Do zestawu dokup koniecznie ok. 100g chmielu na późne chmielenie i jako dodatek do cichej fermentacji - będziesz bardziej niż zadowolony. Wybieraj oczywiście zestawy z ześrutowanymi słodami. Dodatkowa zaleta - każdy zestaw ma instrukcję, która pomoże początkującym uniknąć przypadkowych błędów.

Comment

• jacekan
                        • 2011.05
                        • 388

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                        Weź jakiegoś amerykana, nawet jak skopiesz to chmiel wszystko przykryje
                        "I to się nadaje do telewizji "
                        Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

Comment

• m2200
                          • 2013.10
                          • 223

Ja wziąłem na początek dry stouta - efekt końcowy niesamowity i pracy w porównaniu z innymi rodzajami piw mniej. Druga moja warka po stoucie to Irish Red Ale. Wybrałeś coś już? A może już fermentuje?
                          Nie samym piwem żyje człowiek ale...

Comment

• m2200
                            • 2013.10
                            • 223

A jeśli chodzi o filtrator z oplotu to się nie martw. Działa jak burza! Nawet witbiera przefiltrował mi całkiem sprawnie.
                            Nie samym piwem żyje człowiek ale...

Comment

• piwosz_andrzej
                              • 2014.09
                              • 105

Stouta teraz nie będę warzył bo właśnie od dwóch tygodni leżakuje w butelkach. W Bydgoszczy niedawno otworzyli sklep dla piwowarów domowych, mają wszystko co potrzeba. Zdecydowałem że na początek kupie jakiś niedrogi zestaw (jakby coś nie wyszło to przynajmniej nie będzie dużej straty), coś w rodzaju "polish ale". W skład zestawu wchodzą: słód pilzneński 3 kg, słód pale ale 1 kg, słód pszeniczny 0,2 kg, chmiel marynka 20 gr, chmiel lubelski 30 gr, drożdże Safale S-04.

Comment

Przetwarzanie...
                              X