Kilka pytań przed pierwszym zacieraniem.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • GreenFox
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.12
    • 273

    #16
    Nie znam receptury, ale jedno jest pewne - mało chmielu!

    Comment

    • piwosz_andrzej
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2014.09
      • 105

      #17
      Też mi się wydaje że tego chmielu jest za mało, tym bardziej że lubię piwa z większą goryczką. GreenFox jak myślisz czy jak podwoje dawkę chmieli to nie będzie za dużo?

      Comment

      • GreenFox
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.12
        • 273

        #18
        Akurat jeżeli chodzi o chmiel na goryczkę to raczej trzeba uważać i dorzucić powiedzmy max. o 10g więcej niż w recepturze, ale na pewno warto sypnąć znacznie więcej pod sam koniec na aromat i dochmielić na cichą. Jeżeli chcesz polskie ale to wziąłbym dodatkowo ze 100g Sybilli (koszt to ok. 8zł więc nie majątek) i dorzucił ze 40g na chmielenie whirpoolowe (do chłodzenia) i z 60g na cichą - powinieneś otrzymać miły, intensywny aromat.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • RomaNzRumunii
          Kolsch temperatura fermentacji
          RomaNzRumunii
          Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
          2023-11-25, 21:07
        • wirdar1
          Brewkit Czech Pils
          wirdar1
          Witam
          To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
          Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
          13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
          2023-03-21, 15:51
        • Flino
          Jak czytać przepis ?
          Flino
          Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
          1. Składniki:
          • pilzeński Litovel 4,25 kg;
          • monachijski Litovel 0,9 kg;
          • karmel jasny 0,5 kg
          • caraaroma 0,35;
          • chmiel Marynka granulat 40 g;
          • chmiel Lubelski granulat 25 g;
          • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
          2....
          2021-11-17, 10:49
        • smir
          Oktoberfestbier temperatura fermentacji
          smir
          Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
          ...
          2021-05-24, 21:09
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...