Witam jako, że cicha fermentacja dobiega końca czas myśleć o butelkowaniu. Do tej pory cukier do nagazowania wsypywałem specjalną miarką (do butelek), ale dużo osób poleca mieszanie piwa z rozpuszczoną wodą, ponieważ daje to bardziej równomierne nagazowanie trunku. Stąd moje pytanie w jaki sposób liczycie ile macie piwa? Korzystacie z objętości walca (jakim jest fermentator) Czy macie na to może jakiś inny patent?
Liczenie ilości piwa w fermentatorze
Collapse
X
-
Kupujemy baniak 5l z wodą, wodę wypijamy jak zwierz, nalewamy później kranówy i skalujemy fermentor mazakiem na zewnątrz co 5l a pod koniec mniejszymi objętościami.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
Można obliczać, dochodzi niewielki błąd, bo fermentor ro stożek ścięty, ale do naszych pomiarów wystarczyComment
-
http://pl.wikipedia.org/wiki/Walec_%28bry%C5%82a%29
Można obliczać, dochodzi niewielki błąd, bo fermentor ro stożek ścięty, ale do naszych pomiarów wystarczyComment
-
Kiedyś, jak chodziłem do szkoły, to wzór na objętość stożka był znany. Ale może się zdezaktualizował…Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
-
Miałem ten sam problem. Kupiłem fermentaror bez podziałki ale łatwo sobie z tym poradziłem.
Wiadro na dole miało 32 cm, na górze zaś 35,5 cm, a wysokość 38 cm.
Różnica między 32 cm, a 35,5 cm = 3,5cm. Więc średnia średnica wynosi 32+(3,5/2)=32+1,75=33,75cm
więc promień = 33,75/2=16,875
V=Pi * r(kwadrat) * h
V=3,14*(16,875*16,875)*38
V=3,14*285(zaokrąglone)*38
V=34006,2 cm3
1l to 1dm3
więc musimy obliczyć pierwiastek z 34006,2
3√34006 = 3√(32.398)3 = 32.398 i to są litry.
Jako iż zaokrąglałem nie wyszło pelne 33 litry + to, ze wiaderko na dole nie jest płaskie tylko wybrzuszone. Więc wszystko się zgadza.
Jest jeszcze jedna metoda:
Jeżeli znasz pojemność wiadra tak jak u mnie np 33l oraz wysokość u mnie 38 cm
Wykonujesz działanie 33/38=1,(15)cm więc każda ta wartość jest równa 1l
Dla przykłądu jeżeli ja mam 23 l piwa to powinno zająć mi to ok 26cm i tak też mniej więcej mam
Chociaż to nie są na pewno obliczenia, które w praktyce dadzą Ci dokładność moim zdaniem do pół litra.
Tak jak wyżej pisali najlepiej kupić albo wiadro z podziałką albo litrową menzurkę i sobie wiadro litr po litrze oznaczyć.Comment
Related Topics
Collapse
-
od samego poczatku mam problem z brewkitem mexican carveza. Start piatek 18.5 Fermentacja jakas dziwna zero piany, a blg spadało dzis wynosi 0. Otwieram brzeczke, pachnie ladnie próbuje i smakuje jak woda z leciutka nutka chmielu i w dodtaku balingometr pokazuje wszystko na 0. ta woda nawet nie ma...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam
Jest to mój pierwszy post na tym forum szukałem odpowiedzi lecz jakoś nie mogłem nigdzie znaleźć a mianowicie w mojej okolicy jest źródełko w lesie gdzie woda jest bardzo dobra i sporo ludzi ją pobiera do celów spożywczych,moje pytanie brzmi czy taką wodę muszę przegotować...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Czy warto ryzykowac rozlew lagera z brewkita po miesiacu w fermentatorze? Jak ocenic jescze zdatnosc takiego piwa i czy w ogole jest mozliwe ze cos z niego wyjdzie.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Admin: wydzielono z
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...dalna-multitap
---------------------------------------
Zgadza się, lokal został przeniesiony na Staromiejską 9 i już działają. Zajmują...-
Channel: Śląskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment