Liczenie ilości piwa w fermentatorze

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • AdamJ
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.07
    • 16

Liczenie ilości piwa w fermentatorze

Witam jako, że cicha fermentacja dobiega końca czas myśleć o butelkowaniu. Do tej pory cukier do nagazowania wsypywałem specjalną miarką (do butelek), ale dużo osób poleca mieszanie piwa z rozpuszczoną wodą, ponieważ daje to bardziej równomierne nagazowanie trunku. Stąd moje pytanie w jaki sposób liczycie ile macie piwa? Korzystacie z objętości walca (jakim jest fermentator) Czy macie na to może jakiś inny patent?
    Ostatnia zmiana dokonana przez AdamJ; 2014-10-10, 13:00.
  • gwzd
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2012.01
    • 622

Liczymy fermentorem ze skalą.

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

Kupujemy baniak 5l z wodą, wodę wypijamy jak zwierz, nalewamy później kranówy i skalujemy fermentor mazakiem na zewnątrz co 5l a pod koniec mniejszymi objętościami.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• dominik_walkowiak
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.10
        • 335

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        Kupujemy baniak 5l z wodą, wodę wypijamy jak zwierz, nalewamy później kranówy i skalujemy fermentor mazakiem na zewnątrz co 5l a pod koniec mniejszymi objętościami.
        też tak robiłem od 15l mam co 1l skale

Comment

• kkemot
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2013.12
          • 119

Można obliczać, dochodzi niewielki błąd, bo fermentor ro stożek ścięty, ale do naszych pomiarów wystarczy

Comment

• Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kkemot Wyświetlenie odpowiedzi
            http://pl.wikipedia.org/wiki/Walec_%28bry%C5%82a%29
            Można obliczać, dochodzi niewielki błąd, bo fermentor ro stożek ścięty, ale do naszych pomiarów wystarczy
            Aż tak ciężki jest ten błąd do pominięcia?

Comment

• Wujcio_Shaggy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.01
              • 4628

Kiedyś, jak chodziłem do szkoły, to wzór na objętość stożka był znany. Ale może się zdezaktualizował…
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

Miałem ten sam problem. Kupiłem fermentaror bez podziałki ale łatwo sobie z tym poradziłem.
                Wiadro na dole miało 32 cm, na górze zaś 35,5 cm, a wysokość 38 cm.
                Różnica między 32 cm, a 35,5 cm = 3,5cm. Więc średnia średnica wynosi 32+(3,5/2)=32+1,75=33,75cm
                więc promień = 33,75/2=16,875
                V=Pi * r(kwadrat) * h
                V=3,14*(16,875*16,875)*38
                V=3,14*285(zaokrąglone)*38
                V=34006,2 cm3
                1l to 1dm3
                więc musimy obliczyć pierwiastek z 34006,2
                3√34006 = 3√(32.398)3 = 32.398 i to są litry.
                Jako iż zaokrąglałem nie wyszło pelne 33 litry + to, ze wiaderko na dole nie jest płaskie tylko wybrzuszone. Więc wszystko się zgadza.

Jest jeszcze jedna metoda:
                Jeżeli znasz pojemność wiadra tak jak u mnie np 33l oraz wysokość u mnie 38 cm
                Wykonujesz działanie 33/38=1,(15)cm więc każda ta wartość jest równa 1l
                Dla przykłądu jeżeli ja mam 23 l piwa to powinno zająć mi to ok 26cm i tak też mniej więcej mam

Chociaż to nie są na pewno obliczenia, które w praktyce dadzą Ci dokładność moim zdaniem do pół litra.
                Tak jak wyżej pisali najlepiej kupić albo wiadro z podziałką albo litrową menzurkę i sobie wiadro litr po litrze oznaczyć.

Comment

Przetwarzanie...
                X