Mam już brzeczkę dwa tygodnie na cichej i jeszcze czasem bańki idą z rurki fermentacyjnej. Czy butelkować bo mijają dwa tygodnie, albo poczekać jeszcze trochę. Nie chcę aby piwko się zepsuło.
Czy rozlewać do butelek ?
Collapse
X
-
7 to trochę dużo. Napisz coś więcej na temat tego piwa: blg początkowe, temperatura fermetacji, jakie drożdze i jak zadane?
Comment
-
-
Milk stouta nie robiłem ale on ma laktozę więc blg będzie zawsze trochę większe. Jeśli lać do butelek to z minimalną zawartością cukru (2g na 0,5 litra) ale poczekaj, może wypowie się jeszcze ktoś z większym doświadczeniem.
Moje doświadczenia w stoutach są takie, że blg końcowe zawsze mam ok. 5 (raczej powyżej) i z reguły są przegazowane ale jak pisałem, MS jeszcze nie robiłem.
Comment
-
-
Butelkować. Cukru 5 g./litr.
Żeby prawidłowo ocenić, co nawyprawiałeś, powinieneś jeszcze napisać, ile było laktozy (bo wpływa to na wysokość ekstraktu końcowego) i sposób zacierania. Ale jeśli wszystko zrobiłeś prawidłowo, to wystarczający jest schemat czasowy: tydzień fermentacji głównej + 2 tygodnie fermentacji wtórnej.
Comment
-
Comment