Czy rozlewać do butelek ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grekab
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.08
    • 66

    Czy rozlewać do butelek ?

    Mam już brzeczkę dwa tygodnie na cichej i jeszcze czasem bańki idą z rurki fermentacyjnej. Czy butelkować bo mijają dwa tygodnie, albo poczekać jeszcze trochę. Nie chcę aby piwko się zepsuło.
    Młody piwowar
  • metalsrem
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.09
    • 239

    #2
    A mierzyłeś blg? Jeśli się nie zmienia to butelkuj, rurką się nie sugeruj.
    Browar domowy SKOTAR

    Comment

    • grekab
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.08
      • 66

      #3
      Wczoraj było 7 blg i dzisiaj też, jutro zobaczę ile będzie.
      Last edited by grekab; 2014-10-11, 14:38.
      Młody piwowar

      Comment

      • EzEt
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.03
        • 156

        #4
        7 to trochę dużo. Napisz coś więcej na temat tego piwa: blg początkowe, temperatura fermetacji, jakie drożdze i jak zadane?
        https://www.facebook.com/browarbaluty/

        Comment

        • grekab
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.08
          • 66

          #5
          Piwo Milk stout. Blg początkowe 16 . Temperatura fermentacji 22 . Drożdże safale chyba jakoś tak się pisze. Zrobiona matka drożdżowa i zadana zaraz po napowietrzeniu fermentora.
          Młody piwowar

          Comment

          • EzEt
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.03
            • 156

            #6
            Milk stouta nie robiłem ale on ma laktozę więc blg będzie zawsze trochę większe. Jeśli lać do butelek to z minimalną zawartością cukru (2g na 0,5 litra) ale poczekaj, może wypowie się jeszcze ktoś z większym doświadczeniem.

            Moje doświadczenia w stoutach są takie, że blg końcowe zawsze mam ok. 5 (raczej powyżej) i z reguły są przegazowane ale jak pisałem, MS jeszcze nie robiłem.
            https://www.facebook.com/browarbaluty/

            Comment

            • grekab
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.08
              • 66

              #7
              O widzisz cenna uwaga z tym cukrem. W instrukcji było żeby dodać do 20 litrów 100 do 120 g cukru.
              Last edited by grekab; 2014-10-11, 18:14.
              Młody piwowar

              Comment

              • grekab
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.08
                • 66

                #8
                No i dzisiaj rano mierzyłem blg i dalej jest 7. Czyli co butelkować ?
                Młody piwowar

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Butelkować. Cukru 5 g./litr.

                  Żeby prawidłowo ocenić, co nawyprawiałeś, powinieneś jeszcze napisać, ile było laktozy (bo wpływa to na wysokość ekstraktu końcowego) i sposób zacierania. Ale jeśli wszystko zrobiłeś prawidłowo, to wystarczający jest schemat czasowy: tydzień fermentacji głównej + 2 tygodnie fermentacji wtórnej.

                  Comment

                  • grekab
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.08
                    • 66

                    #10
                    Laktozy było 500 g
                    Młody piwowar

                    Comment

                    • grekab
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.08
                      • 66

                      #11
                      No i piwko zakapslowane. Teraz najgorszy czas. Oczekiwanie
                      Młody piwowar

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X