Zacieranie przy mocniej stężonej brzeczce

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kkemot
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.12
    • 119

    #1

    Zacieranie przy mocniej stężonej brzeczce

    Witam,
    chciałbym teraz uwarzyć w domu mocniejsze piwo- tak w okolicach 20-23 blg.
    Niestety mój garnek nie pozwoli na 3 litry wody na każdy kilogram słodu, stąd wpadłem na pewien pomysł. Mianowicie chciałbym zacierać przy ok 1,5 litra na kilogram słodu, ale przy zlewaniu do filtracji dodać odpowiednio wody, aby wyszło ok 2,5 litra na kilogram słodu, czyli tyle ile było kilogramów słodu dolać wody.
    Czy takie zacieranie będzie wydajne i czy da w ogóle radę?
    Na pewno mieszanie będzie utrudnione i łatwiej może się przypalić taki zacier, ale z tym sobie poradzę.
    Ktoś już tego próbował?
    Za wszelkie rady serdecznie będę wdzięczny
    Pozdrawiam
  • Gość

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kkemot
    Witam,
    chciałbym zacierać przy ok 1,5 litra na kilogram słodu
    Próbowałem i nie polecam. Pierwsza trudność to wsypywanie słodu do wody. Przy tak gęstym zacierze naprawdę bardzo trzeba się namęczyć, aby nie powstały grudki. Podgrzewanie to też koszmar. Bardzo łatwo przypalić taki zacier i jednocześnie bardzo trudno utrzymać jego równomierną temperaturę. Jednak 2,5l wody na 1kg słodu to zdrowe minimum. Wydajność też będzie niższa.

    Polecam zrobić standardową warkę, tak aby zachować powyższe proporcje, natomiast ekstrakt podbić cukrem (do 10% zasypu) lub ekstraktem słodowym.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Gość; 2014-10-12, 07:55.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • dadek
      Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
      dadek
      Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
      2023-12-05, 01:56
    • dadek
      Belgia, Bruksela, Alsembergse Steenweg 75, Beerstorming
      dadek
      Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
      Start
      2024-10-15
      Koniec
      2024-10-15
      2024-10-16, 03:03
    • dadek
      Bakov 4, Bakovský pivovar
      dadek
      Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
      2023-06-30, 01:55
    • etman
      Piwowar nr 52
      etman
      Jest! Piękny, grubaśny i matowy... znaczy się, Piwowar od PSPD w nowej odsłonie jest u nas już w sprzedaży.

      Właśnie zaczytujemy się jak zostać blogierem piwnym.



      Piwowar - polski magazyn dla piwowarów domowych.

      W numerze 52 :
      • Wywiad numeru Nie przetrwamy
      ...
      2025-03-13, 10:16
    • dadek
      Hlízov 230, Pivovar Holanďan
      dadek
      Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
      Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...
      2023-11-03, 01:29
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...