Witam,
chciałbym teraz uwarzyć w domu mocniejsze piwo- tak w okolicach 20-23 blg.
Niestety mój garnek nie pozwoli na 3 litry wody na każdy kilogram słodu, stąd wpadłem na pewien pomysł. Mianowicie chciałbym zacierać przy ok 1,5 litra na kilogram słodu, ale przy zlewaniu do filtracji dodać odpowiednio wody, aby wyszło ok 2,5 litra na kilogram słodu, czyli tyle ile było kilogramów słodu dolać wody.
Czy takie zacieranie będzie wydajne i czy da w ogóle radę?
Na pewno mieszanie będzie utrudnione i łatwiej może się przypalić taki zacier, ale z tym sobie poradzę.
Ktoś już tego próbował?
Za wszelkie rady serdecznie będę wdzięczny
Pozdrawiam
chciałbym teraz uwarzyć w domu mocniejsze piwo- tak w okolicach 20-23 blg.
Niestety mój garnek nie pozwoli na 3 litry wody na każdy kilogram słodu, stąd wpadłem na pewien pomysł. Mianowicie chciałbym zacierać przy ok 1,5 litra na kilogram słodu, ale przy zlewaniu do filtracji dodać odpowiednio wody, aby wyszło ok 2,5 litra na kilogram słodu, czyli tyle ile było kilogramów słodu dolać wody.
Czy takie zacieranie będzie wydajne i czy da w ogóle radę?
Na pewno mieszanie będzie utrudnione i łatwiej może się przypalić taki zacier, ale z tym sobie poradzę.
Ktoś już tego próbował?
Za wszelkie rady serdecznie będę wdzięczny
Pozdrawiam
Comment