Zacieranie przy mocniej stężonej brzeczce

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kkemot
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.12
    • 119

    Zacieranie przy mocniej stężonej brzeczce

    Witam,
    chciałbym teraz uwarzyć w domu mocniejsze piwo- tak w okolicach 20-23 blg.
    Niestety mój garnek nie pozwoli na 3 litry wody na każdy kilogram słodu, stąd wpadłem na pewien pomysł. Mianowicie chciałbym zacierać przy ok 1,5 litra na kilogram słodu, ale przy zlewaniu do filtracji dodać odpowiednio wody, aby wyszło ok 2,5 litra na kilogram słodu, czyli tyle ile było kilogramów słodu dolać wody.
    Czy takie zacieranie będzie wydajne i czy da w ogóle radę?
    Na pewno mieszanie będzie utrudnione i łatwiej może się przypalić taki zacier, ale z tym sobie poradzę.
    Ktoś już tego próbował?
    Za wszelkie rady serdecznie będę wdzięczny
    Pozdrawiam

  • #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kkemot Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam,
    chciałbym zacierać przy ok 1,5 litra na kilogram słodu
    Próbowałem i nie polecam. Pierwsza trudność to wsypywanie słodu do wody. Przy tak gęstym zacierze naprawdę bardzo trzeba się namęczyć, aby nie powstały grudki. Podgrzewanie to też koszmar. Bardzo łatwo przypalić taki zacier i jednocześnie bardzo trudno utrzymać jego równomierną temperaturę. Jednak 2,5l wody na 1kg słodu to zdrowe minimum. Wydajność też będzie niższa.

    Polecam zrobić standardową warkę, tak aby zachować powyższe proporcje, natomiast ekstrakt podbić cukrem (do 10% zasypu) lub ekstraktem słodowym.
    Last edited by Gość; 2014-10-12, 06:55.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X