Jak wyciągnąć chmiel z brzeczki w czasie cichej fermentacji?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ksieciuniu
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.11
    • 157

    #1

    Jak wyciągnąć chmiel z brzeczki w czasie cichej fermentacji?

    Witam,

    przy chmieleniu na zimno będzie chciał część chmielu wrzucić w woreczku na np. 8 dni przed jej końcem, po 4 dniach go wyciągnąć i potem na ostatnie 4 dni wrzucić drugą część (a dokładnie tak zrobię z połową warki; do drugiej tę samą ilość chmielu wrzucę od razu na 7 dni cichej i zobaczę czy będzie jakaś odczuwalna różnica).

    A pytanie brzmi: jak wyciągnąć ten woreczek z chmielem w trakcie fermentacji? Woreczek planuje obciążyć, więc zakładam, że należałoby go szukać gdzieś na dnie - ale chyba mieszanie (szukanie) chochlą/mieszadełkiem w brzeczce nie będzie najlepszym rozwiązaniem.
    Może zwodować woreczek na jakimś sznurku? Tylko na czym konkretnie, żeby nie „przereagowało” z brzeczką? Żyłka wędkarska? Nić do pieczenia mięsa? Zwykła nitka?

    Jak ktoś ma jakiś inny pomysł, to chętnie posłucham.
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    Po pierwsze, czy odpowiedziałeś sobie na pytania:
    Po co wyciągać ten pierwszy woreczek?
    Po co zatapiać woreczki?

    Mieszanie zdezynfekowaną chochlą chyba nie jest aż takim zły pomysłem, chyba że chcesz przez 30min tego woreczka szukać

    Comment

    • ksieciuniu
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.11
      • 157

      #3
      Dzięki za odzew.

      Co do przywołanych pytań, to:

      1. W różnych internetowych publikacjach/dyskusjach spotkałem się z informacjami, że po pierwsze to co najlepsze wychodzi z chmielu na zimno w ciągu pierwszych 3-4 dni chmielenia, a po drugie, że dobre efekty daje nachmielanie brzeczki przez dłuższy czas trwania fermentacji cichej. Chcąc połączyć te dwie obserwacje chce zastosować rozwiązanie, które pozwoli chmielić na zimno przez powiedzmy 8-10 dni jej trwania, a jednocześnie uniknąć sytuacji, w której „konkretny” chmiel będzie leżał w brzeczce dłużej niż 4-5 dni (dlatego pierwsza partia chmielu ma być w woreczku, zęby dał się wyciągnąć).

      2. W różnych internetowych publikacjach/dyskusjach spotkałem się z informacjami, że chmiel oddaje z siebie więcej dobrego jak ma „pełniejszy” kontakt z brzeczką, a nie jedynie pływa po powierzchni (co może być szczególnie istotne w przypadku chmielenia w woreczku, które z zasady jest mniej efektywne). Dlatego też pomyślałem, że tę pierwszą partię (która będzie w woreczku) obciążyć.

      Zastrzegam, że są to tylko dywagacje i kombinacje początkującego, więc jeżeli gdzieś „u podstaw” popełniam jakiś błąd, to z góry dziękuję za korektę.



      Tak jak pisałem – te kombinacje będą robione na połowie brzeczki, a drugą nachmielę poprzez jednorazowe wrzucenie całości chmielu na dłuższy okres i zobaczę, czy będą jakieś wyczuwalne różnice w efektach (siła aromatu, trawiastość, trwałość aromatu)

      Comment

      • sztetke
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.12
        • 355

        #4
        Daj sobie luzu z tym wyciąganiem i tak nie poczujesz różnicy.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • kurek93
          Pszenica z błędami.
          kurek93
          Witam.
          Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
          • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
          • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
          • słód Weyermann®
          ...
          2023-01-13, 10:28
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • Danny_daniello
          IPA z ekstraktów chmielona jak NEIPA, prośba o pomoc w zaplanowaniu chmielenia :)
          Danny_daniello
          Hej Witam wszystkim użytkowników legendarnego forum
          Na początku zaznaczę że na swoim koncie mam skromne 5 warek z zacieraniem. Ostatnia miała miejsce prawie 1,5 roku temu. Chciałbym wrócic do tego zajęcia i na początek wymyśliłem sobie uważenie piwa na bazie ekstraktów, przy...
          2020-04-20, 22:19
        • rosiks
          Receptura na APA
          rosiks
          Witam,

          Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
          Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
          Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....
          2017-12-25, 18:52
        • m2200
          Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
          m2200
          Witam,

          wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

          Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
          2019-05-16, 17:06
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...