Witam,
przy chmieleniu na zimno będzie chciał część chmielu wrzucić w woreczku na np. 8 dni przed jej końcem, po 4 dniach go wyciągnąć i potem na ostatnie 4 dni wrzucić drugą część (a dokładnie tak zrobię z połową warki; do drugiej tę samą ilość chmielu wrzucę od razu na 7 dni cichej i zobaczę czy będzie jakaś odczuwalna różnica).
A pytanie brzmi: jak wyciągnąć ten woreczek z chmielem w trakcie fermentacji? Woreczek planuje obciążyć, więc zakładam, że należałoby go szukać gdzieś na dnie
- ale chyba mieszanie (szukanie) chochlą/mieszadełkiem w brzeczce nie będzie najlepszym rozwiązaniem.
Może zwodować woreczek na jakimś sznurku? Tylko na czym konkretnie, żeby nie „przereagowało” z brzeczką? Żyłka wędkarska? Nić do pieczenia mięsa? Zwykła nitka?
Jak ktoś ma jakiś inny pomysł, to chętnie posłucham.
przy chmieleniu na zimno będzie chciał część chmielu wrzucić w woreczku na np. 8 dni przed jej końcem, po 4 dniach go wyciągnąć i potem na ostatnie 4 dni wrzucić drugą część (a dokładnie tak zrobię z połową warki; do drugiej tę samą ilość chmielu wrzucę od razu na 7 dni cichej i zobaczę czy będzie jakaś odczuwalna różnica).
A pytanie brzmi: jak wyciągnąć ten woreczek z chmielem w trakcie fermentacji? Woreczek planuje obciążyć, więc zakładam, że należałoby go szukać gdzieś na dnie

Może zwodować woreczek na jakimś sznurku? Tylko na czym konkretnie, żeby nie „przereagowało” z brzeczką? Żyłka wędkarska? Nić do pieczenia mięsa? Zwykła nitka?
Jak ktoś ma jakiś inny pomysł, to chętnie posłucham.
Comment