Hej,
zamieszczam moje receptury. Może trochę na kolanie napisane, ale to jest szkic, który chciałbym zastosować. Mogą wydawać się dziwne, ale zostało mi trochę słodów z ostatniej warki i chciałbym je wykorzystać.
IMPERIAL INDIA PALE ALE
Slody:
Pale Ale 6 Kg
Pszeniczny 1 Kg
Chmiel:
Marynka 50g
Willamate/Citra ok 60g
Dodatki:
ananas kandyzowany ??
skórka pomarańczy ??
cukier podbicie o 2BLG
Zacieranie:
na slodko, wytrawności i lepszego odfermentowania nada cukier
Planowane 17 blg, czyli z cukrem 19 blg
Według PPPP przy 17 blg potrzeba niecałych 7 kg słodu (bez cukru), więc się zgadza (dla 22 litrów piwa)
_______________________________________________
_______________________________________________
SAISON!!!
Slody:
monachijski 2 kg
pszeniczny 1 kg
biscuit 1 kg
żytni 1 kg
abbey 0,5 kg
aroma 0,15kg
Chmiel:
marynka 30 g
Dodatki:
skorka pomaranczy ??
cukier podbicie o 2 BLG
Zacieranie:
srednio, niezbyt wytrawnie niezbyt słodko
Według PPPP 20 litrów przy 15 BLG bez cukru
_______________________________________________
Saison wyjdzie powyżej granicy stylu, ale nie obchodzi mnie to jakoś.
Do I IPA planuję dodać na cichą skórki cytrusów i ananasa kandyzowanego, może innych tropikalnych owoców. Powinienem najpierw je potrzymać w wódce a dopiero później zadać?
Czy skórki muszą być suszone czy mogą być takie jak do ciast?
I czy ktoś z was wie ile tego dodać?
Pozdrawiam
zamieszczam moje receptury. Może trochę na kolanie napisane, ale to jest szkic, który chciałbym zastosować. Mogą wydawać się dziwne, ale zostało mi trochę słodów z ostatniej warki i chciałbym je wykorzystać.
IMPERIAL INDIA PALE ALE
Slody:
Pale Ale 6 Kg
Pszeniczny 1 Kg
Chmiel:
Marynka 50g
Willamate/Citra ok 60g
Dodatki:
ananas kandyzowany ??
skórka pomarańczy ??
cukier podbicie o 2BLG
Zacieranie:
na slodko, wytrawności i lepszego odfermentowania nada cukier
Planowane 17 blg, czyli z cukrem 19 blg
Według PPPP przy 17 blg potrzeba niecałych 7 kg słodu (bez cukru), więc się zgadza (dla 22 litrów piwa)
_______________________________________________
_______________________________________________
SAISON!!!
Slody:
monachijski 2 kg
pszeniczny 1 kg
biscuit 1 kg
żytni 1 kg
abbey 0,5 kg
aroma 0,15kg
Chmiel:
marynka 30 g
Dodatki:
skorka pomaranczy ??
cukier podbicie o 2 BLG
Zacieranie:
srednio, niezbyt wytrawnie niezbyt słodko
Według PPPP 20 litrów przy 15 BLG bez cukru
_______________________________________________
Saison wyjdzie powyżej granicy stylu, ale nie obchodzi mnie to jakoś.
Do I IPA planuję dodać na cichą skórki cytrusów i ananasa kandyzowanego, może innych tropikalnych owoców. Powinienem najpierw je potrzymać w wódce a dopiero później zadać?
Czy skórki muszą być suszone czy mogą być takie jak do ciast?
I czy ktoś z was wie ile tego dodać?
Pozdrawiam
Comment