Pytanie do receptury

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • filu_to_ja
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.08
    • 48

    Pytanie do receptury

    Witam wszystkich! mój pierwszy post

    Szukałem trochę informacji w temacie miodu i pomarańczy po forum ale jedyne co udało mi się odkopać to miód w refermentacji i pomarańcze w pszeniczniakach a ma się to nijak do mojego pomysłu. W najbliższy weekend planowana warka #4, w ramach eksperymentu chciałbym połączyć w piwie goryczkę z miodu gryczanego z lekkim aromatem pomarańczy/cytrusów.
    Planowo 12 Blg (bez dodatku miodu)
    Słody
    4kg słodu Pale Ale Strzegom
    0,4kg słodu Karmelowy Czerwony Strzegom
    Chmiele
    15-20g Marynka na goryczke
    50g Cascade na smak i aromat

    I pytania:
    1) Miód chciałbym dodać przed zadaniem drożdży, zależy mi na goryczce nie słodkości. Ile dodać na warkę 20l tak, żeby był wyczuwalny ale nie zdominował smaku?
    2) Dezynfekować go jakoś czy lać ze słoja? (miód z pasieki od znajomego)
    3) Myślę żeby na cichą dorzucić pocięte drobno skórki pomarańczy, dobry to pomysł? Jeśli tak, ile?
    4) Czy ktoś próbował czegoś podobnego i mógłby podzielić się wynikami?
    "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"
  • TeDy_beer
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.06
    • 283

    #2
    2, 3) takie surowce zwyczajowo daje się do kotła warzelnego na 15 min przed końcem coby je spasteryzować. Musisz uwzględnić również wzrost ekstraktu, gdyż miód zawiera cukry fermentowalne. na 20 litrów i 12 blg dałbym skórek z około 0,5 kg pomarańczy, jeżeli chcesz osiągnąć gorycz to myślę że więcej, ale nie wiem czy taka goryczka będzie przyjemna.
    Ostatnia zmiana dokonana przez TeDy_beer; 2014-10-17, 04:22.
    AMEN i :stout:
    Browar Domowy Małe Ale
    Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

    Comment

    • TomX
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.09
      • 1035

      #3
      otarta skórka z 1 pomarańczy wrzucona na 5 minut przed końcem gotowania brzeczki (20 litrów 18 blg) dała u mnie wyczuwalny aromat i posmak cytrusowy w piwie. Miodu nigdy nie stosowałem.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10788

        #4
        Miód w piwie będzie niewyczuwalny, a amerykański chmiel wszystko przykryje
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • filu_to_ja
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.08
          • 48

          #5
          Dzięki za odpowiedź! Z miodu w takim razie rezygnuje, może kiedyś przetestuje miód gryczany do mało chmielowego piwa i dam znać co wyszło
          "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

          Comment

          Przetwarzanie...
          X