Witam wszystkich! mój pierwszy post
Szukałem trochę informacji w temacie miodu i pomarańczy po forum ale jedyne co udało mi się odkopać to miód w refermentacji i pomarańcze w pszeniczniakach a ma się to nijak do mojego pomysłu. W najbliższy weekend planowana warka #4, w ramach eksperymentu chciałbym połączyć w piwie goryczkę z miodu gryczanego z lekkim aromatem pomarańczy/cytrusów.
Planowo 12 Blg (bez dodatku miodu)
Słody
4kg słodu Pale Ale Strzegom
0,4kg słodu Karmelowy Czerwony Strzegom
Chmiele
15-20g Marynka na goryczke
50g Cascade na smak i aromat
I pytania:
1) Miód chciałbym dodać przed zadaniem drożdży, zależy mi na goryczce nie słodkości. Ile dodać na warkę 20l tak, żeby był wyczuwalny ale nie zdominował smaku?
2) Dezynfekować go jakoś czy lać ze słoja? (miód z pasieki od znajomego)
3) Myślę żeby na cichą dorzucić pocięte drobno skórki pomarańczy, dobry to pomysł? Jeśli tak, ile?
4) Czy ktoś próbował czegoś podobnego i mógłby podzielić się wynikami?
Szukałem trochę informacji w temacie miodu i pomarańczy po forum ale jedyne co udało mi się odkopać to miód w refermentacji i pomarańcze w pszeniczniakach a ma się to nijak do mojego pomysłu. W najbliższy weekend planowana warka #4, w ramach eksperymentu chciałbym połączyć w piwie goryczkę z miodu gryczanego z lekkim aromatem pomarańczy/cytrusów.
Planowo 12 Blg (bez dodatku miodu)
Słody
4kg słodu Pale Ale Strzegom
0,4kg słodu Karmelowy Czerwony Strzegom
Chmiele
15-20g Marynka na goryczke
50g Cascade na smak i aromat
I pytania:
1) Miód chciałbym dodać przed zadaniem drożdży, zależy mi na goryczce nie słodkości. Ile dodać na warkę 20l tak, żeby był wyczuwalny ale nie zdominował smaku?
2) Dezynfekować go jakoś czy lać ze słoja? (miód z pasieki od znajomego)
3) Myślę żeby na cichą dorzucić pocięte drobno skórki pomarańczy, dobry to pomysł? Jeśli tak, ile?
4) Czy ktoś próbował czegoś podobnego i mógłby podzielić się wynikami?
Comment