Płatki żytnie vs słód

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kkemot
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.12
    • 119

    Płatki żytnie vs słód

    Witam,
    niestety nie mam za bardzo jak dostać słodu żytniego, a chciałbym w ten weekend uwarzyć piwo. Zatem mam pytanie- czy ktoś z was stosował płatki żytnie zamiast słodu żytniego?
    Jak z zacieraniem i filtracją? Znalazłem w tesco w dobrej cenie i chyba kupię, ale nie wiem ile dać tego na 20 litrową warkę.
    Pozdro
  • TeDy_beer
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.06
    • 283

    #2
    Cześć,
    słód!=ziarno. Nie można tak po prostu zastąpić słodu płatkami. Jeżeli chcesz zastosować to około 10%. Duże ilości sprawią Ci problemy z filtracją i wysładzaniem oraz 'zabiją' pianę, poza tym piwo może być w smaku kwaskowate.
    AMEN i :stout:
    Browar Domowy Małe Ale
    Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #3
      Spokojnie płatków żytnich można więcej, ze 20%.
      Na 20 litrową warkę 1200 g to nie jest za dużo.
      Ostatnia zmiana dokonana przez zgoda; 2014-10-17, 06:35.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • sztetke
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.12
        • 355

        #4
        Dokładnie, jest w sam raz, bez większego problemu z filtracją, a kwasowość żyta to jakieś kolejne legendy powstałe po infekcjach, ja tam nie zaobserwowałem żadnej kwasowości (pare żytnich warek) .

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TeDy_beer Wyświetlenie odpowiedzi
          Cześć,
          słód!=ziarno. Nie można tak po prostu zastąpić słodu płatkami.
          a płątki, to co?

          Comment

          • kkemot
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2013.12
            • 119

            #6
            A płatki żytnie dadzą taką samą kisielowatość co słód żytni?

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              Mniejszą, ale też wyraźną.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              Przetwarzanie...
              X