Płatki żytnie vs słód

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kkemot
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.12
    • 119

    #1

    Płatki żytnie vs słód

    Witam,
    niestety nie mam za bardzo jak dostać słodu żytniego, a chciałbym w ten weekend uwarzyć piwo. Zatem mam pytanie- czy ktoś z was stosował płatki żytnie zamiast słodu żytniego?
    Jak z zacieraniem i filtracją? Znalazłem w tesco w dobrej cenie i chyba kupię, ale nie wiem ile dać tego na 20 litrową warkę.
    Pozdro
  • TeDy_beer
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.06
    • 283

    #2
    Cześć,
    słód!=ziarno. Nie można tak po prostu zastąpić słodu płatkami. Jeżeli chcesz zastosować to około 10%. Duże ilości sprawią Ci problemy z filtracją i wysładzaniem oraz 'zabiją' pianę, poza tym piwo może być w smaku kwaskowate.
    AMEN i :stout:
    Browar Domowy Małe Ale
    Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #3
      Spokojnie płatków żytnich można więcej, ze 20%.
      Na 20 litrową warkę 1200 g to nie jest za dużo.
      Ostatnia zmiana dokonana przez zgoda; 2014-10-17, 06:35.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • sztetke
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.12
        • 355

        #4
        Dokładnie, jest w sam raz, bez większego problemu z filtracją, a kwasowość żyta to jakieś kolejne legendy powstałe po infekcjach, ja tam nie zaobserwowałem żadnej kwasowości (pare żytnich warek) .

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TeDy_beer
          Cześć,
          słód!=ziarno. Nie można tak po prostu zastąpić słodu płatkami.
          a płątki, to co?

          Comment

          • kkemot
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2013.12
            • 119

            #6
            A płatki żytnie dadzą taką samą kisielowatość co słód żytni?

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              Mniejszą, ale też wyraźną.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • m2200
                Płatki dębowe na cichą.
                m2200
                Cześć,

                uwarzyłem ostatnio smoked ale i chciałbym go jeszcze "podkręcić" płatkami dębowymi.

                Piwo stoi już tydzień na cichej. Jak przygotować płatki? Nie chciałbym zakazić piwa. Czy jakoś trzeba je zdezynfekować czy po prostu wrzucić do fermentora?...
                2019-08-22, 17:29
              • kaczka116
                Zamkowy, Lekkie Żytnie
                kaczka116
                Piwo gotowe do oceny
                2020-09-08, 20:06
              • Gringo
                Żnin, Janickiego 1, Stacja Filtracja
                Gringo
                Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
                Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...
                2020-08-16, 18:59
              • Orzech1988
                X Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
                Orzech1988
                Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

                Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
                2019-01-13, 21:23
              • darekd
                Wrowar, Black River
                darekd
                Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.

                Oatmeal Stout, 4,6% alk.
                Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
                Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie
                ...
                2024-12-30, 14:42
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...