Czy można fermentować piwo dolnej fermentacji w warunkach do górnej. Nie mam możliwości kupienia lodówki żeby przeprowadzać fermentację dolną. Co radzicie ?
Piwo dolnej fermentacji
Collapse
X
-
A możesz bardziej sprecyzować o co Ci chodzi? Co chcesz osiągnąć?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
-
-
A więc chcę zrobić piwko dolnej fermentacji np. czeska dziesiątka czy pilsner, ale nie mam możliwości obniżyć temperatury fermentacji do np 10 stopni. Po prostu muszę warzyć w kuchni a tam zazwyczaj są temp. powyżej 20 stopni. I chodzi o to czy w ogóle da się robić piwo dolnej fermentacji w warunkach do górnej.Młody piwowar
Comment
-
-
W pytaniu już jest odpowiedź, dolna to dolna a górna to górna ale...
Jeśli masz możliwość fermentowania w temperaturze kilka stopni niższej niż te 20*C to na Danstar Nottinghamach spokojnie uzyskasz piwo zbliżone do fermentowanych drożdżami lagerowymi.
Z drugiej strony Pils Urqele w temperaturach wyższych niż dedykowane dawały mi czyste smakowo piwa."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Na drożdżach Saflager S-23 oraz W34-70 jest napisane, że temperatura pracy drożdży waha się w przedziale 9 – 22 st, natomiast optymalna temperatura to 12 – 15 st. Wynika więc z tego że w temperaturze 20 st również drożdże będą pracowały. Niedawno sam zadawałem podobne pytania bo chce zrobić Pilsa i uzyskałem od bardziej doświadczonych piwowarów z forum informacje, że w tych wyższych temperaturach piwo dolej fermentacji nabierze posmaków ale-owych (kwiatowe itp aromaty), a przy piwach dolnej fermentacji chodzi o uzyskanie jak najczystszego profilu (to osiąga się w niskich temperaturach). Mimo wszystko piwo z tego wyjdzie, ale myśle że będzie odbiegało od stylu.
Comment
-
-
No, skrzynia styropianowa, ze 2 pety zamrożone, drożdże german ale albo kolsch i wyjdzie pseudolager, ale nie upieraj się na tą dolna, większość początkujących naczyta się o szlachetności pilsnera urqella i się meczy w poszukiwaniu świętego grala, który okazuje się kuflem zwykłego piwa .
Comment
-
-
A może masz miejsce w domu gdzie mógłbyś wstawić mała lodówkę. Czasem można dorwać jakiś Minsk czy coś podobnego za śmieszne pieniądze. Ja tak zrobiłem. Do tego programator czasowy od akwarium i masz super warunki do fermentowania czego chcesz przez cały rok.
Comment
-
Comment