Piwo dolnej fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grekab
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.08
    • 66

    Piwo dolnej fermentacji

    Czy można fermentować piwo dolnej fermentacji w warunkach do górnej. Nie mam możliwości kupienia lodówki żeby przeprowadzać fermentację dolną. Co radzicie ?
    Młody piwowar
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    A możesz bardziej sprecyzować o co Ci chodzi? Co chcesz osiągnąć?
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • grekab
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.08
      • 66

      #3
      A więc chcę zrobić piwko dolnej fermentacji np. czeska dziesiątka czy pilsner, ale nie mam możliwości obniżyć temperatury fermentacji do np 10 stopni. Po prostu muszę warzyć w kuchni a tam zazwyczaj są temp. powyżej 20 stopni. I chodzi o to czy w ogóle da się robić piwo dolnej fermentacji w warunkach do górnej.
      Młody piwowar

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19275

        #4
        To ratuje cię tylko lodówka fermentacyjna, albo rezygnacja z pilsnera na rzecz innego piwa, ale górnej fermentacji.

        Comment

        • sztetke
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.12
          • 355

          #5
          Typ fermentacji określa temperatura, nie możesz zrobić piwa dolnej fermentacji w temperaturze przewidzianej do górnej fermentacji.

          Comment

          • grekab
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.08
            • 66

            #6
            Dzięki koledzy za informację. Szkoda
            Młody piwowar

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

              #7
              W pytaniu już jest odpowiedź, dolna to dolna a górna to górna ale...

              Jeśli masz możliwość fermentowania w temperaturze kilka stopni niższej niż te 20*C to na Danstar Nottinghamach spokojnie uzyskasz piwo zbliżone do fermentowanych drożdżami lagerowymi.

              Z drugiej strony Pils Urqele w temperaturach wyższych niż dedykowane dawały mi czyste smakowo piwa.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • piwosz_andrzej
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2014.09
                • 105

                #8
                Na drożdżach Saflager S-23 oraz W34-70 jest napisane, że temperatura pracy drożdży waha się w przedziale 9 – 22 st, natomiast optymalna temperatura to 12 – 15 st. Wynika więc z tego że w temperaturze 20 st również drożdże będą pracowały. Niedawno sam zadawałem podobne pytania bo chce zrobić Pilsa i uzyskałem od bardziej doświadczonych piwowarów z forum informacje, że w tych wyższych temperaturach piwo dolej fermentacji nabierze posmaków ale-owych (kwiatowe itp aromaty), a przy piwach dolnej fermentacji chodzi o uzyskanie jak najczystszego profilu (to osiąga się w niskich temperaturach). Mimo wszystko piwo z tego wyjdzie, ale myśle że będzie odbiegało od stylu.

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10788

                  #9
                  Wszystkie drożdże dolnej fermentacji popracuja w temp 20' tylko ze smakiem będzie trochę inaczej
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • grekab
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.08
                    • 66

                    #10
                    No to będę musiał coś pomyśleć żeby zrobić termos ze styroduru na fermentor. Dzięki pieosze
                    Młody piwowar

                    Comment

                    • sztetke
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.12
                      • 355

                      #11
                      No, skrzynia styropianowa, ze 2 pety zamrożone, drożdże german ale albo kolsch i wyjdzie pseudolager, ale nie upieraj się na tą dolna, większość początkujących naczyta się o szlachetności pilsnera urqella i się meczy w poszukiwaniu świętego grala, który okazuje się kuflem zwykłego piwa .

                      Comment

                      • grekab
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2014.08
                        • 66

                        #12
                        Nie upieram się. Kupuję gotowe zestawy do zacierania i czeskie piwka są właśnie na dolnej fermentacji. Dlatego kombinuję jak je zrobić.
                        Młody piwowar

                        Comment

                        • kkemot
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2013.12
                          • 119

                          #13
                          Naprawdę chce Ci się tyle robić, żeby napić się piwa, które będzie podobne w smaku do czeskiego lagera?

                          Comment

                          • barsliw
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2013.08
                            • 289

                            #14
                            A może masz miejsce w domu gdzie mógłbyś wstawić mała lodówkę. Czasem można dorwać jakiś Minsk czy coś podobnego za śmieszne pieniądze. Ja tak zrobiłem. Do tego programator czasowy od akwarium i masz super warunki do fermentowania czego chcesz przez cały rok.

                            Comment

                            • grekab
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2014.08
                              • 66

                              #15
                              Nie mam miejsca niestety na drugą lodówkę. KKEMOT czyli po pozostają piwka górnej fermentacji ?
                              Młody piwowar

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X