Cukier

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lotus
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.01
    • 89

    #1

    Cukier

    Pytanie o cukier - jaki najlepiej dodać w celu podbicia . Zwykły, trzcinowy czy kandyzowany .
    Kiedy go dodać , czy zaraz po drożdżach czy odczekać ze -3 dni aby zeżarły maltozę ( słyszałem że ponoć po sacharozie robią się leniwe i nie chcą już nic innego )
    I w jakiej formie - czy sypnąc i zamieszać brzeczkę czy też zrobić syrop cukrowy ( czyli 1 do 1 z wodą ).
  • grekab
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.08
    • 66

    #2
    Ja da razy dodałem kilogram glukozy, ale zrobiłem syrop z przegotowanej wody i glukozy. Dodałem przed drożdżami.
    Młody piwowar

    Comment

    • Pinhead86
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.07
      • 18

      #3
      Zależy też jaki styl warzysz.

      Comment

      • lotus
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2013.01
        • 89

        #4
        Dziwne żyto na drożdżach od wit-a .

        Comment

        • Pinhead86
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.07
          • 18

          #5
          To bym stołowy dał ale podczas gotowania a nie w czasie fermentacji.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Darins
            Ile glukozy?
            Darins
            W instrukcji jest 110g na 20L, zostalo mi 19L, i teraz jak rozpuszcze glikoze w 1L wody, to wode tez wliczam czy tylko to piwo co zostalo, czyli 19L? Wtedy wychodzi 104,5g glukozy.
            2021-08-09, 12:13
          • RomaNzRumunii
            Vienna lager bardzo wolną fermentacja
            RomaNzRumunii
            Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
            2022-01-25, 16:05
          • darekd
            Browar Zakładowy, Sezon Grzewczy
            darekd
            czyli koźlak z syropem klonowym.

            Ekstr. 16%
            Alk. 7%

            Aromat - no czuć, że jest ten syrop, Tak wyraźny, że już na starcie jest obawa, że to będzie ulepek. W tle jakaś taka trudna do określenia mniej przyjemna nuta (po przelaniu łodygowo-ziemista), która wraz...
            2024-12-07, 01:25
          • KulisBrew
            KuliśBrew
            KulisBrew
            Mam na swoim koncie ok. 15 warek zaczynając od brewkitów w 20L garnku, a kończąc na...
            Jaki koniec? To dopiero początek prawdziwej przygody piwowara! Aktualnie korzystam z
            kociołka warzelnego 40L Royal Catering i mam też lodówkę ze sterownikiem przeznaczoną tylko i wyłącznie...
            2020-08-28, 14:09
          • Brandis
            Podwójny Brewkit i syrop z sosny.
            Brandis
            Kupiłem po okazyjnej cenie dwa brewkity coopers lager(okazjonalna bo za 2 sztuki tylko 50 PLN a wada jest to ze ktoś zakosił drożdże ) i tak się zastanawiam czy lepiej zrobić piwo z 2 brewkitów (będę używał drożdży S-04 ) czy tez lepiej tradycyjnie 1 brewkit i jeden ekstrakt słodowy...
            2018-01-25, 16:34
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...