Wczoraj rozlałem moją drugą warkę Stouta z ekstraktów i wydaje mi się że miało trochę za wysokie BLG – mianowicie 5. Piwo warzyłem z ekstraktów, początkowe BLG wynosiło ok 12-12,5. Fermentacja burzliwa trwała 7 dni, następnie fermentacja cicha – 14 dni. BLG po fermentacji burzliwej wynosiło 5, więc myślałem że po fermentacji cichej zejdzie do 3-4, jednak 14 dni fermentacji cichej nic nie zmieniło i BLG pozostało na niezmienionym poziomie. Co może być tego przyczyną? Czy fermentacja burzliwa trwała zbyt krotko i piwo nie w pełni przefermentowało, czy też może jakaś inna przyczyna?
Wysokie Blg po fermentacji.
Collapse
X
-
Jeśli jest to dry stout z BA z ekstraktów słodowni Bruntal, to takie Blg końcowe jest możliwe. Te ekstrakty są zacierane na słodko. Robiłem kiedyś piwo z takiego ekstraktu i miało ekstrakt końcowy około 4,5 Blg, Po zabutelkowaniu długo stało w temperaturze pokojowej i żadna butelka nie wykazała oznak przegazowania.
Ale pytanie o temperaturę fermentacji jest oczywiście zasadne, bo jeśli była za niska, to piwo może być niedofermentowane.
Comment
-
-
Pewności oczywiście nigdy nie ma, ale obstawiałbym, że to normalny efekt przy ekstraktach Bruntala. Będziesz miał po prostu sweet stouta zamiast dry stouta, ale to nie tragedia.
Drożdże S-04 są dość sprawne przy refermentacji, więc 5-7 dni po butelkowaniu możesz otworzyć pierwszą butelkę. Do tego czasu drożdże najpewniej zjedzą już cały cukier do refermentacji i jeśli piwo nie będzie wtedy przegazowane, to znaczy, że już nic się nie powinno wydarzyć. Jeśli natomiast przy próbie otwarcia butelki kapsel wystrzeli i zrobi dziurę w suficie, to zacznij ostrożnie odbezpieczać granaty. Ale najpewniej wszystko jest w porządku.
Comment
-
-
Milk stout
Witam, dołączam do wątku, bo mam problem z fermentacją swojego milk stouta. BLG przed dodaniem drożdży wynosiło 16,75, po tygodniu burzliwej zeszło do 9 BLG, przelałem na cichą bo zrobił się duży osad na dnie. Po 2 tygodniach od gotowania BLG zeszlo do 8,5. Mija właśnie trzeci tydzień, BLG stoi na 8,5. Musze więc zabrać się za butelkowanie. Jak duże jest ryzyko granatów w butelkach?? Dodawać glukozę do refermentacji?
Piwo fermentowało przez te 3 tyg w przedziale 19-21 stopni, planuję jednak dodać 90-100g glukozy do refermentacji rozrobionej w ok 0,8l przegotowanej wody. Proszę o pomoc! Jest to moja pierwsza warka.
Comment
-
-
Zmierzyłem blg brzeczki przedniej po filtracji i wy
Zmierzyłem blg brzeczki przedniej po filtracji i wyszło 15,5. W trakcie gotowania, przed dodaniem laktozy raczej ciężko zmierzyć blg ze względu na wysoka temperaturę.
Czytałem, ze aby piwo nie miało w sobie żadnych nut niepożądanych musi przefermentować ok 2/3 początkowego blg, czyli w moim przypadku z 16,75 powinno zejść do 5-6. Stanęło na 8,5. Nie spodziewam się jakiegoś nadzwyczajnego piwa, martwię się tylko tym, żebym nie musiał go wylewać no i oczywiście granatami!!
A dodawać 100g glukozy?? Obliczyłem, że właśnie tyle potrzebuję do 23l warki milk stouta, zakładając niski stopień nagazowania.
Dzięki za pomoc!
Comment
-
-
W moim stoucie końcowe BLG wynosiło 5, dodałem 120 gr glukozy na 21 piwa. Piwo po butelkowaniu przez dwa tygodnie trzymałem w kuchni w temp. ok 20-21 st. Wczoraj (po dwóch tygodniach od butelkowania) otworzyłem jedną butelkę by sprawdzić poziom nagazowania. Syknęło, więc gaz był, ale umiarkowany, w smaku jeszcze mało pijalne, więc powędrowało do piwnicy i na dwa miesiące o nim zapominam. Myślę, że spokojnie możesz dodać ok 100 gr. glukozy i nie powinno być żadnych granatów.
Comment
-
Comment