Zakażenie czy dzikie drożdże?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • oozz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.07
    • 53

    #1

    Zakażenie czy dzikie drożdże?

    Witam wszystkich czytających,
    przy 34 warce mam taką oto sytuację:

    Nastawione piwo górnej fermentacji (kupiony zestaw słodów i chmieli-summer ale).
    Zadane drożdże (chyba White Labs WLP013 London Ale-gęstwa).
    Burzliwa ok, piana dwa dni, zlane po tygodniu na cichą.
    Cicha, niestety się przedłużyła-po 3 tygodniach otwieram (chcę butelkować) a tu...piana.
    Inna konsystencja, wygląd jak trochę jak drożdże na bardzo wyrośniętym cieście, zapach miły-choć bardzo estrowy).

    Blg zmierzone refraktometrem przed zadaniem drożdży 11,8, teraz 6,9.
    Temp. Na cichej 21 st. , teraz koło 17.

    I co robić?
    Czekać aż piana zniknie-może coś z tego będzie...
    zlać z dołu i poczekać?

    Wylać pewnie zdążę.....choć nie chciałbym by się garaż zaśmierdział.
    Pozdr. Marek
  • p0p0
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.07
    • 35

    #2
    Nie znam się, więc się wypowiem.

    Blg trochę za wysokie, może za wcześnie zlałeś na cichą. Sprawdzałeś czy nie spada jeszcze, np. po dniu?

    Może podnieść temp. do 21-22'C i zobaczyć czy jeszcze będzie fermentować. - Fermentation Temperature: 66-71°F (19-22°C)

    Jakie jest w smaku?

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #3
      A wystaw przed chałupę, na zimno, może coś się wyjaśni
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • oozz
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.07
        • 53

        #4
        Mówiąc szczerze nie podobał mi się wygląd tej "piany".
        Taka trochę jak grzybnia pod mikroskopem (mam zdjęcia ale nie wiem jak załączyć).
        Piana zanika, zapach nadal ok, ki diabeł?

        @p0p0
        Nie chce mi się szukać kalkulatora, ale wydaje mi się, że BLG z refraktometru po przeliczeniu na rzeczywiste pewnie będzie koło 3-4 (jutro w pracy sprawdzę na kalkulatorze)

        Dzięki za wszystkie pomysły....

        Comment

        • oozz
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.07
          • 53

          #5
          BLG przeliczone, z kalkulatora-ok 3,8-4 ...nie jest źle.

          Wyglada na to, że to co mnie spotkało to brettanomyces - dzikie drożdże
          (Podziękowania dla kolegi Maćka za identyfikację).

          A ponieważ nie tylko mnie to spotkało, tak to wygląda:
          I was recently asked my experience with homebrewed beers that use Brett for at least part of the fermentation. After I sent the email, I we...


          Lub:
          Just what I said. Post it. I put this in the beginners forum because I think it will show people what a real infection looks like and that its not anything what krausen looks like. Oh and name it if you can. Lactobacillus


          Muszę poczytać co mogę z tym zrobić (poza warzeniem piw w stylu Belgijskim i oszczędzaniu na zakupie drożdży )

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • woosaa
            Przyspieszona cicha
            woosaa
            Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
            2025-01-09, 16:18
          • fligiert
            Drożdże na cichą?
            fligiert
            Witam
            Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
            Pozdrawiam

            Sent from my...
            2019-06-24, 18:34
          • Piotr7
            drożdże dla początkującego
            Piotr7
            Witam!
            Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
            Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
            2024-12-09, 13:24
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • etman
            Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
            etman
            Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
            White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

            Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
            2024-11-23, 18:56
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...