Zakażenie czy dzikie drożdże?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • oozz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.07
    • 53

    Zakażenie czy dzikie drożdże?

    Witam wszystkich czytających,
    przy 34 warce mam taką oto sytuację:

    Nastawione piwo górnej fermentacji (kupiony zestaw słodów i chmieli-summer ale).
    Zadane drożdże (chyba White Labs WLP013 London Ale-gęstwa).
    Burzliwa ok, piana dwa dni, zlane po tygodniu na cichą.
    Cicha, niestety się przedłużyła-po 3 tygodniach otwieram (chcę butelkować) a tu...piana.
    Inna konsystencja, wygląd jak trochę jak drożdże na bardzo wyrośniętym cieście, zapach miły-choć bardzo estrowy).

    Blg zmierzone refraktometrem przed zadaniem drożdży 11,8, teraz 6,9.
    Temp. Na cichej 21 st. , teraz koło 17.

    I co robić?
    Czekać aż piana zniknie-może coś z tego będzie...
    zlać z dołu i poczekać?

    Wylać pewnie zdążę.....choć nie chciałbym by się garaż zaśmierdział.
    Pozdr. Marek
  • p0p0
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.07
    • 35

    #2
    Nie znam się, więc się wypowiem.

    Blg trochę za wysokie, może za wcześnie zlałeś na cichą. Sprawdzałeś czy nie spada jeszcze, np. po dniu?

    Może podnieść temp. do 21-22'C i zobaczyć czy jeszcze będzie fermentować. - Fermentation Temperature: 66-71°F (19-22°C)

    Jakie jest w smaku?

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #3
      A wystaw przed chałupę, na zimno, może coś się wyjaśni
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • oozz
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.07
        • 53

        #4
        Mówiąc szczerze nie podobał mi się wygląd tej "piany".
        Taka trochę jak grzybnia pod mikroskopem (mam zdjęcia ale nie wiem jak załączyć).
        Piana zanika, zapach nadal ok, ki diabeł?

        @p0p0
        Nie chce mi się szukać kalkulatora, ale wydaje mi się, że BLG z refraktometru po przeliczeniu na rzeczywiste pewnie będzie koło 3-4 (jutro w pracy sprawdzę na kalkulatorze)

        Dzięki za wszystkie pomysły....

        Comment

        • oozz
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.07
          • 53

          #5
          BLG przeliczone, z kalkulatora-ok 3,8-4 ...nie jest źle.

          Wyglada na to, że to co mnie spotkało to brettanomyces - dzikie drożdże
          (Podziękowania dla kolegi Maćka za identyfikację).

          A ponieważ nie tylko mnie to spotkało, tak to wygląda:
          I was recently asked my experience with homebrewed beers that use Brett for at least part of the fermentation. After I sent the email, I we...


          Lub:
          Just what I said. Post it. I put this in the beginners forum because I think it will show people what a real infection looks like and that its not anything what krausen looks like. Oh and name it if you can. Lactobacillus


          Muszę poczytać co mogę z tym zrobić (poza warzeniem piw w stylu Belgijskim i oszczędzaniu na zakupie drożdży )

          Comment

          Przetwarzanie...
          X