Witam. Po dwuletniej przerwie postanowiłem uruchomić ponownie swój browar. Planuję uwarzyć dwie warki.
1 Coś w stylu American Pale Ale
20l
Wiedeński 6-12 EBC 1kg
Pale Ale 5,5-7,5 EBC 2kg
Monachijski 12-18 EBC 1kg
Crystal 150 EBC 0,2kg
Cascade DE 5,3% 100g
Cascade US 7,1% 50g
Danstar BRY-97 - American West Coast Ale Yeast x1
Zacieranie 66°C - 60 min
2 Drugie ciężko stwierdzić Moje American Ale
20l
Pale Ale 7-9 EBC 5kg
Carabelge 30-35 EBC 1kg
Ekstrat słodowy pszeniczny WES 0,5kg
Cascade DE 5,3 % 50g
Cascade US 7,1% 50g
Amarillo US 9,1% 50g
Mosaic US 12% 50g
Citra US 13,6% 50g
Danstar Nottingham - Ale Yeast x2
Zacieranie 66°C - 60 min
Jak w temacie może ktoś doradzić z chmieleniem , przy drugiej warce kiedy najlepiej dodać ekstrat słodowy zaraz na początku gotowania?
Piwa mają fajnie "waniać" i smakować ma być wyczuwalny chmiel. Trochę poczytałem ale chyba za długą przerwę miałem bo nie ogarniam "chmielenia whirpoolowego" jeżeli cokolwiek zrozumiałem to po wyłączeniu palnika dodać chmiel zamieszać i nie schładzać?
1 Coś w stylu American Pale Ale
20l
Wiedeński 6-12 EBC 1kg
Pale Ale 5,5-7,5 EBC 2kg
Monachijski 12-18 EBC 1kg
Crystal 150 EBC 0,2kg
Cascade DE 5,3% 100g
Cascade US 7,1% 50g
Danstar BRY-97 - American West Coast Ale Yeast x1
Zacieranie 66°C - 60 min
2 Drugie ciężko stwierdzić Moje American Ale
20l
Pale Ale 7-9 EBC 5kg
Carabelge 30-35 EBC 1kg
Ekstrat słodowy pszeniczny WES 0,5kg
Cascade DE 5,3 % 50g
Cascade US 7,1% 50g
Amarillo US 9,1% 50g
Mosaic US 12% 50g
Citra US 13,6% 50g
Danstar Nottingham - Ale Yeast x2
Zacieranie 66°C - 60 min
Jak w temacie może ktoś doradzić z chmieleniem , przy drugiej warce kiedy najlepiej dodać ekstrat słodowy zaraz na początku gotowania?
Piwa mają fajnie "waniać" i smakować ma być wyczuwalny chmiel. Trochę poczytałem ale chyba za długą przerwę miałem bo nie ogarniam "chmielenia whirpoolowego" jeżeli cokolwiek zrozumiałem to po wyłączeniu palnika dodać chmiel zamieszać i nie schładzać?
Comment