Witam,
Jestem tu nowy, w niedziele zacząłem przygodę z warzeniem z brewkita. Podobno tego nie idzie spieprzyc, ale mi sie chyba udalo W niedzielę ok. 14 nastawiłem brzeczke na fermentacje, dzis jest wtorek rano i nadal nie uslyszalem chociazby jednego bulgnięcia (chociaz woda w rurce jest jakby przesunieta na lewą komorę).
Wydaje mi się, że błąd popełniłem nie dodając cukru/glukozy do brzeczki. Dodałem ekstrakty, dolałem wody do 21 litrow.
Sprawdzilem aerometrem, ze mam 11,5% blg, wiec postanowilem nie dodawac cukru (błąd?)
Zresztą w instrukcji dołączonej do Gozdawy rowniez nic o dodaniu glukozy nie było.
Zmierzylem temperature brzeczki, miala 24stopnie wiec dodalem drozdzy i zamknalem fermentator, do rurki wlałem trochę wody i zostawiłem. Gdzie zrobilem błąd?
Czy mogę dziś dodać cukru, czy już za późno? Może mam zmierzyć teraz BLG i sprawdzic czy faktycznie drozdze jedza cukier?
Jestem tu nowy, w niedziele zacząłem przygodę z warzeniem z brewkita. Podobno tego nie idzie spieprzyc, ale mi sie chyba udalo W niedzielę ok. 14 nastawiłem brzeczke na fermentacje, dzis jest wtorek rano i nadal nie uslyszalem chociazby jednego bulgnięcia (chociaz woda w rurce jest jakby przesunieta na lewą komorę).
Wydaje mi się, że błąd popełniłem nie dodając cukru/glukozy do brzeczki. Dodałem ekstrakty, dolałem wody do 21 litrow.
Sprawdzilem aerometrem, ze mam 11,5% blg, wiec postanowilem nie dodawac cukru (błąd?)
Zresztą w instrukcji dołączonej do Gozdawy rowniez nic o dodaniu glukozy nie było.
Zmierzylem temperature brzeczki, miala 24stopnie wiec dodalem drozdzy i zamknalem fermentator, do rurki wlałem trochę wody i zostawiłem. Gdzie zrobilem błąd?
Czy mogę dziś dodać cukru, czy już za późno? Może mam zmierzyć teraz BLG i sprawdzic czy faktycznie drozdze jedza cukier?
Comment