Za duże BLG, czy dolać wody? (ale już fermentuje)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MatKus
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.07
    • 17

    Za duże BLG, czy dolać wody? (ale już fermentuje)

    Witam

    Próbuję zrobić pierwsze piwo.
    Po zacieraniu i chmieleniu zmierzyłem BLG - wyszło mi około 15, czyli tak, jak być powinno, ale wyszło mi go mniej, niż według przepisu być powinno. Miało być ok. 20l, wyszło niecałe 15. Ale trudno, myślę. Pierwsze piwo, nie przypilnowałem temperatury przy zacieraniu, za bardzo spadła, nie wyszło tyle. ile ma być.
    Dopiero po 2 dniach po przeanalizowaniu sytuacji wiem, gdzie popełniłem błąd - mierzyłem gęstość gorącej brzeczki. Według kalkulatorów więc to te 15BLG, które mi wyszło przy ok. 80-90 C, to tak realnie ma około 20-22 BLG, czyli faktycznie powinno mi wyjść 20l.
    Chcę zrobić AIPA zgodnie z przepisem z BA (2 zestawy, czyli łącznie 20 litrów )

    Całość już się od 2 dni fermentuje i teraz zastanawiam się, czy dolać wody teraz, kiedy drożdże mają jeszcze sporo do roboty, czy też dopiero np. przy przelewaniu na cichą. Oczywiście wody przegotowanej wystudzonej.
    Pytanie, czy to drożdżom nie będzie przeszkadzało? Ale z drugiej strony, czy US-05 bez problemu poradzą sobie z 22 BLG i zjedzą tyle, ile trzeba?
    Ostatnia zmiana dokonana przez MatKus; 2014-10-29, 17:26.
    Życie zaczyna się po 60. Po 60 IBU, znaczy się ;)
  • MatKus
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.07
    • 17

    #2
    Z braku możliwości edycji:

    A może lepiej dolać np. źródlanej lub mineralnej wody zamiast przegotowanej? Tylko czy taka prosto z butelki jest dostatecznie czysta dla piwa, żeby go czymś nie zakazić?
    Życie zaczyna się po 60. Po 60 IBU, znaczy się ;)

    Comment

    • GreenFox
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.12
      • 273

      #3
      Od biedy, jeżeli jesteś w stanie oszacować błą pomiaru w miarę dokładnie (tak jak opisałeś w poście) to możesz dolać - piwo nie powinno być przez to za bardzo wodniste, w sumie minęły dopiero dwa dni. Z drugiej strony, może masz ochotę na delikatniej nachmieloną IIPA? Kwestia ile tam było planowanego IBU, ale jeżeli miałoby być teoretycznie ok. 70IBU w 15Blg to mniej więcej dla brzeczki 21 Blg byłoby pewnie dla takiego samego chmielenia ok. 50 IBU więc też całkiem przyzwoicie - szufla chmielu na cichą i będzie super Drożdże powinny dać radę, najwyżej więcej trochę estrów naprodukują i możesz dla bezpieczeństwa podnieść temp. fermentacji. Jeżeli chcesz jednak dolewać wody, to chyba najlepiej teraz, jakiejś źródlanej.

      Comment

      • MatKus
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.07
        • 17

        #4
        Dzięki, dolałem trochę najtanszej zrodlanej już wczoraj, choć to juz 5 dzień. Co do IBU nie martwię się, i tak będzie dużo, według obliczen ze 100 nawet po rozcieńczeniu (nigdy za dużo IBU )
        Na cichą zostawiłem 30g citry, chociaż może jeszcze dokupie przy okazji robienia zakupów na swoją warkę #2, tym razem juz w całości po swojemu, nie z gotowego zestawu surowców.
        W tej chwili martwią się głównie o temperaturę. Na fermentorze jest koszulka, a całość jest w misce z wodą, a i tak utrzymuje się 21-23°C. Chyba muszę poszukać lepszego miejsca.
        No cóż, pierwsze piwo pewnie nie będzie idealne, ale od czegoś trzeba zacząć
        Życie zaczyna się po 60. Po 60 IBU, znaczy się ;)

        Comment

        • GreenFox
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.12
          • 273

          #5
          21 - no spok, wyjdzie trochę estrowo, ale to w końcu górna fermentacja, gorzej, że może wyjść też troszkę alkohol, ale może chmiele przykryją (jak w pierwszych warkach GCh)

          Comment

          Przetwarzanie...
          X