Brew kti nie bulgota...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • browarowy
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.11
    • 6

    #1

    Brew kti nie bulgota...

    Witam wszystkich! Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość

    Do rzeczy... wczoraj ok godz 20.00 nastawiłem brew kita Coopers Mexican Cerveza. Wszystko wysterylizowane, robione według instrukcji. Gdy temperatura spadła do 23 stopni dodałem drożdże, zamknąłem wieko, założyłem rurkę i zostawiłem na noc.
    Obecnie jest temperatura 21,5 stopnia, blg 11,5% jednak nie ma piany i piwo nie bulgota. Wprawdzie wieko było lekko wybrzuszone do góry więc je dociążyłem, trochę powietrza uciekło przez rurkę ale nic poza tym.
    Czekać dalej aż może zacznie fermentować czy np. dodać drożdży piekarniczych?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    sprawdź czy bateria w bulgotniku jest sprawna.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • browarowy
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.11
      • 6

      #3
      Tak, wczoraj naładowałem baterie do pełna...

      Comment

      • Petitpierre
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2014.01
        • 2595

        #4
        Furda piekarnicze, od razu daj drożdże Turbo
        Mały porterek-przyjaciel nerek

        Comment

        • browarowy
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.11
          • 6

          #5
          Panowie, po co te sarkazmy?

          Comment

          • Petitpierre
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2014.01
            • 2595

            #6
            Wczoraj nastawiłeś, daj się brzeczkę rozhulać, poza tym rurka nie jest żadnym wyznacznikiem, sprawdź za tydzień co się dzieje, jak już Cię dziś świerzbi, to dziś zmierz blg-powinno spaść, a to że fermentacja nie wygląda książkowo, to pierwsza nauka, piwowarstwo to żywioł, a nie książki Trzymam kciuki.
            Mały porterek-przyjaciel nerek

            Comment

            • browarowy
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.11
              • 6

              #7
              blg spadło, piwko delikatnie gazuje więc powinno być ok

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10806

                #8
                Tutaj koledzy się nabijają, a na innym forum to "ą" "ę" i narzekania jaki to bb jest zły Uwodnione suche drożdże potrafią i 48godz startować
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • browarowy
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.11
                  • 6

                  #9
                  Po ok 20h drożdże ruszyły i bulgota aż miło popatrzeć

                  Comment

                  • amal
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2003.06
                    • 52

                    #10
                    Nie patrz, bo drożdże się stresują.

                    Comment

                    • browarowy
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2014.11
                      • 6

                      #11
                      Spoglądam z ukrycia

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • RomaNzRumunii
                        Kolsch temperatura fermentacji
                        RomaNzRumunii
                        Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                        2023-11-25, 22:07
                      • Daray
                        Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                        Daray
                        Dzień dobry,

                        W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                        Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                        2023-03-13, 21:01
                      • smir
                        Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                        smir
                        Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                        ...
                        2021-05-24, 22:09
                      • VidiBob
                        Piana a brak wyraźnej fermentacji
                        VidiBob
                        Dzień dobry,
                        zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                        2022-05-19, 15:36
                      • bartek90
                        Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                        bartek90
                        Cześć wszystkim,
                        jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                        Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                        2020-05-14, 13:41
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...