Moje przygody z ballingomierzem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Raviq
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.09
    • 3

    #1

    Moje przygody z ballingomierzem

    Na samym początku z góry przepraszam, jeśli zadaję głupie pytanie, albo powielam jakiś starszy temat (w to drugie wątpię, bo przeszukiwałem forum dość długo :P)

    A teraz do rzeczy, jestem po drugim warzeniu, brzeczka została schłodzona do 22 stopni i dokonałem pomiaru BLG - wynik 11, spore rozczarowanie, ponieważ do zacierania użyłem 4kg słodu Pale Ale, 0,5kg karmelowego, 0,2 Carafy i 0,5kg płatków owsianych (nie wiem czy te ostatnie mają jakiś wpływ na BLG). Brzeczki jest 20l. Co prawda zacierałem na lenia, ale robiłem to sporo ponad godzinę i próba jodowa (przed dodaniem Carafy), wyszła poprawnie.

    Przy pierwszej warce sprawdzałem ballingomierz dokonując pomiaru na czystej wodzie i pokazywało 0, tak jak powinno, pomiary samej warki też się zgadzały (z 4kg słodów wyszło mi 12,7 BLG, a samej brzeczki było niecałe 18l). Jednak stwierdziłem, że teraz sprawdzę ponownie, no i okazało się, że teraz woda ma ujemne BLG. Nie mam skali ujemnej, ale na oko widzę, że to jakieś -1,5.

    Teraz moje pytanie brzmi: powinienem założyć, że te otrzymane po kalibracji 12,5 BLG to prawidłowy wynik (mierzyłem w jakieś 14, ale coś takiego jeszcze przeboleję), czy może nie powinienem w ogóle ufać temu ballingomierzowi? Drugie pytanie jest raczej ważniejsze, bo mam planach warzenie tripla, a bez aerometru, któremu mogę zaufać, wolałbym się na to nie porywać. Z góry dzięki za pomoc.
  • mecedo
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.08
    • 50

    #2
    Całkiem prawdopodobne że masz uszkodzony balingometr. Praktycznie jedyne co w nich się może zepsuć, to jak skala w środku się odklei i trochę przesunie.

    Możesz jeszcze dla pewności sprawdzić na roztworze cukru: 10g cukru i 90ml wody czy pokaże zaniżone 8.5 stopnia zamiast 10.

    Comment

    • Raviq
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.09
      • 3

      #3
      Dzięki, tak też zrobię, jeśli wszystko się sprowadzi do 1,5 stopnia korekty to tragedii nie będzie . Sam po dłuższym zastanowieniu stwierdziłem, że te 12,5 BLG jest dość prawdopodobne, więc jestem dobrej myśli. Teraz tylko rozkminię jak zrobić 10% roztwór cukru, czyli wszystko odmierzyć bez wagi kuchennej :P

      Comment

      • mecedo
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.08
        • 50

        #4
        Uważaj. Bo jutro może Ci się przesunąć o np. 1Blg w którąś ze stron. Teraz to już śliski temat z takim cukromierzem jak skala się nie trzyma

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 10:28
        • palec
          czym sie teraz filtruje?
          palec
          Troche wypadłem z obiegu , co jest teraz na topie jeśli chodzi o filtracje ? Kiedys to był zwykły oplot - u mnie sie kiepsko sprawdzało , widze że w sklepie CP są filtratory okrągłe , krzyżowe itp .
          Czy jest róznica między nimi ? Czy jednak nadal oplot ...?? dziękuje za podpowiedzi
          2025-03-23, 21:24
        • Mar11111
          Początki z brewkitem...
          Mar11111
          Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
          ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
          2024-04-20, 15:46
        • darekd
          Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
          darekd
          Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

          Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
          ...
          2023-02-08, 00:16
        • MateuszTyczka
          Nostalgia [ad 2024. Czyli: Jakiego stylu piwa brakuje ci teraz najbardziej?]
          MateuszTyczka
          Szcześć Boże

          Czego obecnie wam brakuje na rynku piwnym
          ​​​​​

          ​​​​​​
          2024-10-30, 09:51
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...