Brewkit, 3 dni po zrobieniu, 2 Blg, rozlewać?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • komurka
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.11
    • 1

    Brewkit, 3 dni po zrobieniu, 2 Blg, rozlewać?

    Jak w temacie - w sobotę z rana zrobiłem swoje pierwsze piwo (mam nadzieje że będzie z tego piwo). 1 kg cukru w 2l gorącej wody, dolana puszka koncentratu, dolane 20 litrów przegotowanej wody o temperaturze pokojowej. Następnie wyczekane aż temperatura spadnie do ok 25 stopni i wrzut drożdży.
    Bulgotania nie było - pewnie pojemnik słabo szczelny (Biowin). Widoczny jest tylko osad na ściankach.
    Dziś we wtorek otworzyłem fermentor, nabrałem trochę wysterylizowanym kubkiem i zmierzyłem Blg - wynik 2.

    Pytanie - rozlewać do butelek na cichą czy jeszcze poczekać (w końcu minęły tylko 3 dni)?
  • kjaros
    Porucznik Browarny Tester
    🍼
    • 2007.03
    • 378

    #2
    Nie śpiesz się. Zmierz jutro blg. Jeśli się nie zmieni możesz przelać na fermentację cichą. Poczekaj 2 tygodnie z butelkowaniem. Ładnie sklaruje Ci się piwo i zmniejszą aromaty drożdżowe w gotowym piwie.
    Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

    Comment

    • grekab
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.08
      • 66

      #3
      Ja mój pierwszy brewkit z coopersa robiłem tak. 7 dni fermentacja, w piątym dniu też miałem 2 blg w siódmym pomiar i też 2 blg. Potem od razu butelkowałem. Piwo wyszło bardzo smaczne.
      Młody piwowar

      Comment

      • p0p0
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.07
        • 35

        #4
        7 burzliwej - 7 cichej

        Tak jest optymalnie, nie ma co pośpieszać piwa

        Comment

        • Jimmy_jb
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.11
          • 911

          #5
          Ja cichej zazwyczaj nie robię i żyję (wyjątki dla porterów i innych mocnych piw). Po prostu jak odfermentuje to rozlewam. Normą w mojej praktyce jest 5-8 dni fermentacji w temperaturach górniaków (20-23*C). Niektóre drożdże potrafią załatwić robotę w 2-3 dni, np. T-58 w wysokiej temperaturze. Jakie miałeś początkowe Blg? Bo odfermentowanie do 2 zazwyczaj (tzn. w zakresie od 10*Blg wzwyż) wystarczy.
          Last edited by Jimmy_jb; 2014-11-11, 00:45.
          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

          Comment

          • javiki
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.03
            • 83

            #6
            Ja jestem młody w piwowarstwie ale sporo się naczytałem. Wychodzi na to że tak jak pisza wczesniej-14 dni w fermentorze i do butelek. Jak rozmawiałem z ludźmi którzy warzyli wcześniej 7 dni w fermentorze i do butelek -piwo zaczynało być dobre po ok 4 tyg w butelce. czyli 5 tyg od wlania do fermentora. Teraz piwo po 2 tyg w butelce już jest pijalne -czyli po 4 tyg od wlania do fermentora. Po drugie piwo jest bardziej klarowne i jest dużo mniej osadów drożdżowych w butelkach (a to jest problem jak pijasz świeże piwo -drożdże nie zawsze chcą pozostać na dnie. Szwagier robił 1 piwo z Copersa 4 dni - po 4 dniach poszło do butelek. Smaczne zaczęło być po ok 2 miesiącach ale miało bardzo dużo osadu i nie było idealnie klarowne no i było przegazowane. Jak mu powiedziałem o 14 dniach -następne piwo-zresztą takie samo z Copersa- zrobił tak. Już po tygodniu je otwierał (słabo nagazowane) ale było klarowne i smaczne. Ważne daj nie więcej jak 3g cukru/butelkę do refermentacji. Copers podaje ok 3,5-4 -to sporo za dużo.

            Comment

            • Jimmy_jb
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.11
              • 911

              #7
              Też się naczytałem Gdzieś znalazłem że powinno być pół tygodnia - tydzień leżakowania na każdy stopień początkowego Blg. A w praktyce zaczynam próbować piwo 5-7 dni od zabutelkowania po około tygodniowej fermentacji (w przypadku górnej) bo lubię świeże a po miesiącu zostają pojedyncze butelki do ewentualnego leżakowania - to nie dotyczy tylko piw powyżej 15*Blg bo takie trzymam dłużej na specjalne okazje.
              Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

              Comment

              Przetwarzanie...
              X