Co do mojego problemu, po cichej (4,5 blg)dodałem cukru do refermantacji tak, aby poziom nasycenia wynosił 2.5 stopnia i zabutelkowałem, wszystko wyszło ok. Minął ponad miesiąc i nic nie wybuchło. Podejrzewam, że po prostu za słabo napowietrzyłem brzeczkę, przez co za mało się namnożyły i nie były w stanie bardziej tego zjeść.
Drożdże nie pracują
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziJeżeli potem nie masz przegazowanego piwa w butelkach, to znaczy że tak miało być..
Można coś zrobić, żeby jednak całość drożdże przerobiły? Chciałbym by piwo miało większą zawartość alkoholu. Inne drożdże albo rozmnożyć je dużo wcześniej?Ostatnia zmiana dokonana przez yaneck; 2014-12-31, 11:53.
Comment
-
-
Mój problem okazał się wyolbrzymiony. W książkach i poradnikach które czytałem zanim zacząłem warzyć jest napisane, że piwo powinno odfermentować do 1,5-3 BLG.
W pierwszych trzech warkach za cholerę nie chciało mi zejść poniżej 4 BLG, a mimo to piwo wyszło ok. Wniosek jest taki, że ilość cukrów lub innych substancji nierozkładalnych przez drożdże jest zależna od bardzo wielu czynników (proces zacierania, jakość i rodzaj słodów, ekstrakt początkowy) i jeżeli mamy pewność, że fermentacja została poprowadzona zgodnie ze sztuką to nie ma się czym przejmować – granatów nie będzie.
BTW Zauważyłem też, że warka piwa świątecznego, którego bazą był słód pilzneński zeszła do 1,5 BLG. Wcześniej używałem tylko pale ale. Czy ktoś potwierdzi, że pale ale fermentuje płycej niż pilzneński? Może przypadek?
Comment
-
-
Jak chcesz, żeby przerobiły całość, to zrób napój z cukrów prostych, bo na słodzie Ci to nie wyjdzie
Tak jak Zgoda napisał - NIC NIE ZROBISZ, jeśli robisz z ekstraktów słodowych - tam producent już zrobił zacieranie, nie wiadomo jakie.
Mi przez pierwsze 2 lata piwa 12 blg (zacierane) nigdy nie schodziły poniżej 4 blg, mimo zacierania na wytrawnie. Do tej pory nie wiem, dlaczego.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziMi przez pierwsze 2 lata piwa 12 blg (zacierane) nigdy nie schodziły poniżej 4 blg, mimo zacierania na wytrawnie. Do tej pory nie wiem, dlaczego.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNie na brewkicie z cukrem
A tak serio - nie wiem, czy to był brewkit, ale wszystko wskazuje na to, że fermentacja się skończyła. ZMIERZ BLG!
To znaczy ze u mnie w ogóle sie ta piana nie pojawi, czy powinienem być spokojny o piwo ?
Comment
-
Comment