Drożdże nie pracują

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Lechu33
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.10
    • 5

    #16
    Co do mojego problemu, po cichej (4,5 blg)dodałem cukru do refermantacji tak, aby poziom nasycenia wynosił 2.5 stopnia i zabutelkowałem, wszystko wyszło ok. Minął ponad miesiąc i nic nie wybuchło. Podejrzewam, że po prostu za słabo napowietrzyłem brzeczkę, przez co za mało się namnożyły i nie były w stanie bardziej tego zjeść.

    Comment

    • yaneck
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.04
      • 14

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
      Jeżeli potem nie masz przegazowanego piwa w butelkach, to znaczy że tak miało być..
      Piwo w butelkach nie jest przegazowane. Właściwie to bardzo słabo refermentuje.

      Można coś zrobić, żeby jednak całość drożdże przerobiły? Chciałbym by piwo miało większą zawartość alkoholu. Inne drożdże albo rozmnożyć je dużo wcześniej?
      Ostatnia zmiana dokonana przez yaneck; 2014-12-31, 11:53.

      Comment

      • Apocalipse
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.04
        • 40

        #18
        Mój problem okazał się wyolbrzymiony. W książkach i poradnikach które czytałem zanim zacząłem warzyć jest napisane, że piwo powinno odfermentować do 1,5-3 BLG.
        W pierwszych trzech warkach za cholerę nie chciało mi zejść poniżej 4 BLG, a mimo to piwo wyszło ok. Wniosek jest taki, że ilość cukrów lub innych substancji nierozkładalnych przez drożdże jest zależna od bardzo wielu czynników (proces zacierania, jakość i rodzaj słodów, ekstrakt początkowy) i jeżeli mamy pewność, że fermentacja została poprowadzona zgodnie ze sztuką to nie ma się czym przejmować – granatów nie będzie.

        BTW Zauważyłem też, że warka piwa świątecznego, którego bazą był słód pilzneński zeszła do 1,5 BLG. Wcześniej używałem tylko pale ale. Czy ktoś potwierdzi, że pale ale fermentuje płycej niż pilzneński? Może przypadek?

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #19
          Jak chcesz, żeby przerobiły całość, to zrób napój z cukrów prostych, bo na słodzie Ci to nie wyjdzie

          Tak jak Zgoda napisał - NIC NIE ZROBISZ, jeśli robisz z ekstraktów słodowych - tam producent już zrobił zacieranie, nie wiadomo jakie.

          Mi przez pierwsze 2 lata piwa 12 blg (zacierane) nigdy nie schodziły poniżej 4 blg, mimo zacierania na wytrawnie. Do tej pory nie wiem, dlaczego.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Mi przez pierwsze 2 lata piwa 12 blg (zacierane) nigdy nie schodziły poniżej 4 blg, mimo zacierania na wytrawnie. Do tej pory nie wiem, dlaczego.
            No to mnie nigdy nie kończyły powyżej 2,5. Zmieniłem termometr i przeszło jak ręką odjął.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • yaneck
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.04
              • 14

              #21
              Dzięki panowie za wyjaśnienie. Myślałem że coś robię nie tak.

              Comment

              • titan
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2014.08
                • 122

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie na brewkicie z cukrem

                A tak serio - nie wiem, czy to był brewkit, ale wszystko wskazuje na to, że fermentacja się skończyła. ZMIERZ BLG!
                Właśnie mija 36h od kiedy zacząłem fermntacje brzeczki(brewkit z cukrem) , po rurce widać ze drożdze pracują, ale na powierzchni nie pojawia się żadna piana, byłem troche zaniepokojny, ale to co napisałaś trochę mnie uspokoiło.
                To znaczy ze u mnie w ogóle sie ta piana nie pojawi, czy powinienem być spokojny o piwo ?

                Comment

                Przetwarzanie...
                X