Chłodzenie w fermentorze (w garnku z lodem)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kamx
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.11
    • 8

    #1

    Chłodzenie w fermentorze (w garnku z lodem)

    Witam, przeczytałem trochę postów o metodach schładzania brzeczki po chmieleniu i na ten moment wszystkie dla mnie średnio osiągalne. Wpadłem na pomysł aby z gara przelać gorącą brzeczke do fermentora a następnie włozyć ten fermentor do tego gara z wodą i lodem, mam szeroki gar to fermentor sie zmieści wraz z zapasem na wode i lód. Czy widzicie jakieś przeciwskazania do takiego sposobu schładania brzeczki.

    Ten sam sposób wymyślałem na utrzymywanie temperatury 20 podczas fermentacji w piwniczce gdzie jest temperatura 15 stopni, do gara w tym przypadku podpioł bym grzałke akwariową z termostatem ustawionym na 20 stopni. Taki gar mozna obudować styropianem aby wydajność była lepsza.

    Jak się odniesiecie do tych pomysłów ?
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Pierwszy pomysł możliwy do zrealizowania, ale upierdliwy. Będziesz musiał sporo wody wymieniać w garze, aby osiągnąć odpowiednio niską temperaturę brzeczki. Drugi prosty jak drut i niekłopotliwy do wykonania, jak najbardziej do zrobienia.

    Comment

    • Kamx
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.11
      • 8

      #3
      Dzięki za odpowiedź, mam co do tych pomysłów kilka wątpliwości, boje się tylko o przelewanie wężykiem gorącej brzeczki do fermentora, czy to w jakiś sposób jej nie zepsuje lub czy to nie wpłynie znacząco na smak piwa.

      Co do grzałki to będzie oddalona od fermentora o jakieś 3cm i tu w praniu wyjdzie czy brzeczka nie będzie się mocniej nagrzewać z jednej strony a z drugiej będzie zimno, bo woda nie będzie miała żadnej rotacji.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Fermentująca brzeczka sama z siebie wydziela ciepło, wystarczy otulić wiadro kocem i będziesz miał 20C brzeczki bez cudowania z grzałką.

        Co do przelewania gorącej brzeczki nastawnej - nie ma się czego bać. Ale wężyk w tym przypadku jest kiepskim pomysłem. Większość osób chłódzi w garze warzelnym i przelewa zimną. Ten tryb ma taką zaletę, że pozwala jednocześnie brzeczkę natlenić, a osady gorące mają kiedy klapnąć na dnie.

        Comment

        • kkemot
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2013.12
          • 119

          #5
          Ja wychodzę z założenia, że nie ma co się bawić w półśrodki. Kup sobie chłodnicę z nierdzewki- cenowo wyjdzie niewiele więcej niż zrobienie samemu, a w dodatku będzie ładne. Do tego jak będziesz chciał sprzedać to niewiele stracisz. Tak samo polecam zamiast ręcznej kapslownicy od razu zaopatrzyć się w kapslownicę stołową.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • m2200
            Osady białkowe, mech irlandzki (whirflock) + dekantacja
            m2200
            Witam,

            problem, który chcę poruszyć już kiedyś próbowałem tutaj na forum rozwiązać ale wciąż sobie z nim nie radzę.

            Chodzi o użycie (bądź nie) mchu irlandzkiego (albo whirlflocku) oraz o oddzielenie brzeczki od osadów białkowych. Po kolei:
            ...
            2017-05-19, 23:32
          • kaspersky4444
            Infekcja? Moja pierwsza warka
            kaspersky4444
            Cześć wszystkim.

            Temat przewijany prawie codziennie, ale z racji mojego 0 doświadczenia w warzeniu piwa mam pytanie odnośnie swojej pierwszej warki (brewkit).

            Jest to American Pale Ale z drożdzami górnej fermentacji Mangrove Jack's M42, które zostały uwodnione...
            2017-11-23, 15:25
          • m2200
            Początki chmielenia na zimno + dodawanie przypraw
            m2200
            Cześć,

            znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.

            Jak...
            2019-04-30, 16:10
          • jacbelfer
            Czy dobrze kombinuję z zacieraniem ?...
            jacbelfer
            Witam Wszystkich .

            Chcę zrobić pierwszą Warkę z zacieraniem.
            Założenie: Warka 20 litrów wykonana na bazie 5 kg słodu.

            Mam jednak 2 ograniczenia, które chcę „załatwić” sposobem. Mam garnek tylko 22 litry i nie mam chłodnicy…

            Planuję to...
            2015-09-07, 18:11
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...