Witam, przeczytałem trochę postów o metodach schładzania brzeczki po chmieleniu i na ten moment wszystkie dla mnie średnio osiągalne. Wpadłem na pomysł aby z gara przelać gorącą brzeczke do fermentora a następnie włozyć ten fermentor do tego gara z wodą i lodem, mam szeroki gar to fermentor sie zmieści wraz z zapasem na wode i lód. Czy widzicie jakieś przeciwskazania do takiego sposobu schładania brzeczki.
Ten sam sposób wymyślałem na utrzymywanie temperatury 20 podczas fermentacji w piwniczce gdzie jest temperatura 15 stopni, do gara w tym przypadku podpioł bym grzałke akwariową z termostatem ustawionym na 20 stopni. Taki gar mozna obudować styropianem aby wydajność była lepsza.
Jak się odniesiecie do tych pomysłów ?
Ten sam sposób wymyślałem na utrzymywanie temperatury 20 podczas fermentacji w piwniczce gdzie jest temperatura 15 stopni, do gara w tym przypadku podpioł bym grzałke akwariową z termostatem ustawionym na 20 stopni. Taki gar mozna obudować styropianem aby wydajność była lepsza.
Jak się odniesiecie do tych pomysłów ?
Comment