Witajcie.
Jest to mój drugi temat na forum. Po 3 piwach z brewkita i ekstraktu w syropie przyszedł czas na coś troszkę bardziej "swojego".
2 warki (IPA i STOUT od Coopersa) zabutelkowane, trzecia kończy burzliwą więc postanowiłem zamówić surowce na dalsze próby.
Zdecydowałem, że na razie będę chmielił ekstrakty w syropie, na zacieranie przyjdzie czas.
Zamówiłem 6 x 1,7kg jasnego i 4 x 1,7kg ciemnego.
Oraz po 100g:
Chmiel goryczkowy Marynka 2013 (PL) 7,8 % A-A
Chmiel Simcoe 2013 (USA) 12,9 % A-A
Chmiel Perle (DE) 9,7 % A-A
Chmiel Iunga 2013 (PL) 11,9% A-A
Planuję z tego zrobić (bo bez zacierania to chyba nie warzenie) 5 warek po ok 20-23l.
I tu właśnie pojawia się moja prośba o pomoc w rozplanowaniu tego chmielu żeby efekty były jak najlepsze- nie za mało tego chmielu?
Drożdże:
2x Fermentis Safale US-05 - planowałem do jaśniejszych
1x Fermentis Safale S-04 - do ciemniejszych
Proszę Was o pomoc w rozplanowaniu surowców bo jeszcze nigdy nic nie chmieliłem ani nie musiałem dobierać drożdży.
Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie.
Z góry dziękuję za pomoc.
Jest to mój drugi temat na forum. Po 3 piwach z brewkita i ekstraktu w syropie przyszedł czas na coś troszkę bardziej "swojego".
2 warki (IPA i STOUT od Coopersa) zabutelkowane, trzecia kończy burzliwą więc postanowiłem zamówić surowce na dalsze próby.
Zdecydowałem, że na razie będę chmielił ekstrakty w syropie, na zacieranie przyjdzie czas.
Zamówiłem 6 x 1,7kg jasnego i 4 x 1,7kg ciemnego.
Oraz po 100g:
Chmiel goryczkowy Marynka 2013 (PL) 7,8 % A-A
Chmiel Simcoe 2013 (USA) 12,9 % A-A
Chmiel Perle (DE) 9,7 % A-A
Chmiel Iunga 2013 (PL) 11,9% A-A
Planuję z tego zrobić (bo bez zacierania to chyba nie warzenie) 5 warek po ok 20-23l.
I tu właśnie pojawia się moja prośba o pomoc w rozplanowaniu tego chmielu żeby efekty były jak najlepsze- nie za mało tego chmielu?
Drożdże:
2x Fermentis Safale US-05 - planowałem do jaśniejszych
1x Fermentis Safale S-04 - do ciemniejszych
Proszę Was o pomoc w rozplanowaniu surowców bo jeszcze nigdy nic nie chmieliłem ani nie musiałem dobierać drożdży.
Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie.
Z góry dziękuję za pomoc.
Comment