Witam szanownych forumowiczów.
Po woli zabieram się za zrobienie swojej pierwszej warki. Chciałbym poprosić o weryfikacje mojego planu zakupów i warzenia. Jeśli ktoś by zauważył jakiś błąd, bądź chciałby dać mi jakieś rady to będę dźwięczny.
Zaczynamy:
1. sprzęt
Chciałbym pójść na początek dość budżetowo. Na pierwszy raz mam zamiar kupić minimum, ewentualnie później dokupować powoli. (i tak mi wyszło ponad 300zł)
-Gar z pokrywą 30l emaliowany
-1 Fermentor
-oplot
-Pirosiarczan
-trochę rurki
-termometr
-Kapslownica Greta
-100 kapsli
-woreczek na chmiel
z czego rezygnuję/zostawiam na później
-chochla
-chłodnica
-miernik cukru
-drugi fermentor
2. Skład
-5kg pale ale Optima
-1kg Karmelowy czerwony
-0,5 Monachijski typ2
-200g granulat Iunga
-100g szyszka Marynka (sybilli już nie ma w sklepie)
3. Wykonanie:
Mam zamiar zrobić leniwe zacieranie w temp 69-62 stopnie jakieś 70-80min (nie wiem czy muszę sprawdzać na roztworze jodowym czy nie). Potem filtracja na oplocie. Potem gotowanie taż około 70-80min. Iunge na początek chcę dosypać ze 100g, potem sukcesywnie dokładać resztę. Na koniec jeszcze z 50g szyszki Marynki. Studzenie w wannie. Zamierzam dodać drożdży US-05. Fermentował będę w mieszkaniu, aż do skończenia burzliwej, potem cicha z chmieleniem 50g Marynki. Butelki mam zamiar trzymać tydzień w mieszkaniu, potem znieść do komórki.
Bardzo proszę o opinie czy ma szanse z tego wyjść coś sensownego i czy nie zamierzam popełnić jakiegoś sporego błędu.
Po woli zabieram się za zrobienie swojej pierwszej warki. Chciałbym poprosić o weryfikacje mojego planu zakupów i warzenia. Jeśli ktoś by zauważył jakiś błąd, bądź chciałby dać mi jakieś rady to będę dźwięczny.
Zaczynamy:
1. sprzęt
Chciałbym pójść na początek dość budżetowo. Na pierwszy raz mam zamiar kupić minimum, ewentualnie później dokupować powoli. (i tak mi wyszło ponad 300zł)
-Gar z pokrywą 30l emaliowany
-1 Fermentor
-oplot
-Pirosiarczan
-trochę rurki
-termometr
-Kapslownica Greta
-100 kapsli
-woreczek na chmiel
z czego rezygnuję/zostawiam na później
-chochla
-chłodnica
-miernik cukru
-drugi fermentor
2. Skład
-5kg pale ale Optima
-1kg Karmelowy czerwony
-0,5 Monachijski typ2
-200g granulat Iunga
-100g szyszka Marynka (sybilli już nie ma w sklepie)
3. Wykonanie:
Mam zamiar zrobić leniwe zacieranie w temp 69-62 stopnie jakieś 70-80min (nie wiem czy muszę sprawdzać na roztworze jodowym czy nie). Potem filtracja na oplocie. Potem gotowanie taż około 70-80min. Iunge na początek chcę dosypać ze 100g, potem sukcesywnie dokładać resztę. Na koniec jeszcze z 50g szyszki Marynki. Studzenie w wannie. Zamierzam dodać drożdży US-05. Fermentował będę w mieszkaniu, aż do skończenia burzliwej, potem cicha z chmieleniem 50g Marynki. Butelki mam zamiar trzymać tydzień w mieszkaniu, potem znieść do komórki.
Bardzo proszę o opinie czy ma szanse z tego wyjść coś sensownego i czy nie zamierzam popełnić jakiegoś sporego błędu.
Comment