Nie mam doświadczenia w warzeniu. Zarys procesu widziałem na YT (z zacieraniem). Chciałbym uwarzyć Brackie Imperial IPA. Znalazłem recepture na birofilii:
Parametry:
51 litrów / ekstrakt: 18,4 °Blg / goryczka: ok. 100,0 IBU.
/barwa: ok. 15 EBC // uwagi: goryczka i kolor liczone wg Beersmith 2.
Zasyp (16,09 kg słodu + 1,21 kg cukru):
pilzneński – 12,11 kg (70%)
pszeniczny jasny – 1,73 kg (10%)
monachijski I –1, 73 kg (10%)
cara gold (120 EBC) – 0,52 kg (3%)
cukier biały, kat. II – 1,21 kg (7%)
Zacieranie: 1 h, 34 min
Słód wsypany do 42 litrów wody o temp. 55 st. C. Od momentu spadku temperatury do 53 st. C, podgrzewanie 17 min.
65,9 st. C. – 66,5 st. C. – 45 min, podgrzewanie 7 min // ph 5.1
71,0 – 72,0 st.C. – 15 min, podgrzewanie 6 min
76 –77 st.C. – 4 min
Filtracja:
Wysładzanie 45 litrów wody // 2 ml kw. fosforowego 75 % –odbiór 69 litrów
Gotowanie: 80 min
Magnum, gr. 2012 (14,5 alfa), 80 g – 60 min
Zeus/Columbus, gr. 2011 (14,2 alfa), 50 g – 30 min
Simcoe®, gr. 2012 (11,9 alfa), 50 g – 20 min
Citra™, gr. 2012 (12,7 alfa), 50 g – 15 min
Centennial, gr. 2012 (10,0 alfa), 50 g – 10 min
Ahtanum™, gr. 2011 (5,0 alfa), 50 g – 5 min
Amarillo®, gr. 2012 (10,1 alfa), 50 g – 2 min
Simcoe®, gr. 2012 (11,9 alfa), 50 g – 1 min
Cukier biały, 1,21 kg – 15 min
Do brzeczki przed gotowaniem dodane 20 g chlorku wapnia.
Chłodzenie:
35 min do 19 st. C. Zadane drożdżami w temp. 19 st. C.
Wyeast 1056 American Ale™, gęstwa 2-dniowa, średnio gęsta, 2 x 180 ml.
Fermentacja:
burzliwa – 8 dni, wzrastająco, od 19 do 21 st. C. Odfermentowano do 3,8 °Blg
cicha razem z chmieleniem na zimno 6 dni, temp. 12 st. C.
Chmielenie na zimno: (dwa fermentory)
Zeus/Columbus, gr. 2011 (14,2 alfa) – 2 x 50 g
Citra™, gr. 2012 (12,7 alfa) – 2 x 50 g
Amarillo®, gr. 2012 (10,1 alfa) – 2 x 50 g
Simcoe®, gr. 2012 (11,9 alfa) – 2 x 50 g
Rozlew: 2,0 vol
2 x 90 g glukozy na 2 x 23 litry piwa (reszta wylana z chmielinami po chmieleniu na zimno). Odfermentowano do 3,7 °Blg.
Nagazowanie: 16 st. C.
Mam pytania odnośnie zrozumienia procesu:
Jeżeli podczas filtracji wysładzamy 45 l a otrzymujemy 69l, tzn, że 24 litry mamy z brzeczki przedniej ? a 45 l "dolewając" wody(temp (76-77st.C.) do filtracji?
Odnośnie gotowania:
Gotujemy przez 80 min, a np chmiel Magnum dodajemy w 60 minucie gotowania, czy gotujemy ten chmiel przez 60 min czyli dodajemy w 20 min gotowania?
Chmielenie na goryczke jest na początku gotowania a na aromat pod koniec?
Jeżeli nie mam gęstwy, to jaką ilość drożdży dodać?
Jeżeli macie jakieś segestie odnośnie warzenia tego typu piwa to bardzo proszę o informacje (Inne chmiele, słody, proces itp) ponieważ po degustacji, jestem zachwycony tym piwem. Da się gdzieś kupić chmiele w konkretnej ilości gramów, czy tylko tak jak są pakowane po np 50, 100g. Jeżeli kupie np 100g chmielu, użyje 50g w warce, to reszte jak długo mogę przechowywać? Ze słodami śrutowanymi to już nie bardzo gdyż się zepsują, tak?
Parametry:
51 litrów / ekstrakt: 18,4 °Blg / goryczka: ok. 100,0 IBU.
/barwa: ok. 15 EBC // uwagi: goryczka i kolor liczone wg Beersmith 2.
Zasyp (16,09 kg słodu + 1,21 kg cukru):
pilzneński – 12,11 kg (70%)
pszeniczny jasny – 1,73 kg (10%)
monachijski I –1, 73 kg (10%)
cara gold (120 EBC) – 0,52 kg (3%)
cukier biały, kat. II – 1,21 kg (7%)
Zacieranie: 1 h, 34 min
Słód wsypany do 42 litrów wody o temp. 55 st. C. Od momentu spadku temperatury do 53 st. C, podgrzewanie 17 min.
65,9 st. C. – 66,5 st. C. – 45 min, podgrzewanie 7 min // ph 5.1
71,0 – 72,0 st.C. – 15 min, podgrzewanie 6 min
76 –77 st.C. – 4 min
Filtracja:
Wysładzanie 45 litrów wody // 2 ml kw. fosforowego 75 % –odbiór 69 litrów
Gotowanie: 80 min
Magnum, gr. 2012 (14,5 alfa), 80 g – 60 min
Zeus/Columbus, gr. 2011 (14,2 alfa), 50 g – 30 min
Simcoe®, gr. 2012 (11,9 alfa), 50 g – 20 min
Citra™, gr. 2012 (12,7 alfa), 50 g – 15 min
Centennial, gr. 2012 (10,0 alfa), 50 g – 10 min
Ahtanum™, gr. 2011 (5,0 alfa), 50 g – 5 min
Amarillo®, gr. 2012 (10,1 alfa), 50 g – 2 min
Simcoe®, gr. 2012 (11,9 alfa), 50 g – 1 min
Cukier biały, 1,21 kg – 15 min
Do brzeczki przed gotowaniem dodane 20 g chlorku wapnia.
Chłodzenie:
35 min do 19 st. C. Zadane drożdżami w temp. 19 st. C.
Wyeast 1056 American Ale™, gęstwa 2-dniowa, średnio gęsta, 2 x 180 ml.
Fermentacja:
burzliwa – 8 dni, wzrastająco, od 19 do 21 st. C. Odfermentowano do 3,8 °Blg
cicha razem z chmieleniem na zimno 6 dni, temp. 12 st. C.
Chmielenie na zimno: (dwa fermentory)
Zeus/Columbus, gr. 2011 (14,2 alfa) – 2 x 50 g
Citra™, gr. 2012 (12,7 alfa) – 2 x 50 g
Amarillo®, gr. 2012 (10,1 alfa) – 2 x 50 g
Simcoe®, gr. 2012 (11,9 alfa) – 2 x 50 g
Rozlew: 2,0 vol
2 x 90 g glukozy na 2 x 23 litry piwa (reszta wylana z chmielinami po chmieleniu na zimno). Odfermentowano do 3,7 °Blg.
Nagazowanie: 16 st. C.
Mam pytania odnośnie zrozumienia procesu:
Jeżeli podczas filtracji wysładzamy 45 l a otrzymujemy 69l, tzn, że 24 litry mamy z brzeczki przedniej ? a 45 l "dolewając" wody(temp (76-77st.C.) do filtracji?
Odnośnie gotowania:
Gotujemy przez 80 min, a np chmiel Magnum dodajemy w 60 minucie gotowania, czy gotujemy ten chmiel przez 60 min czyli dodajemy w 20 min gotowania?
Chmielenie na goryczke jest na początku gotowania a na aromat pod koniec?
Jeżeli nie mam gęstwy, to jaką ilość drożdży dodać?
Jeżeli macie jakieś segestie odnośnie warzenia tego typu piwa to bardzo proszę o informacje (Inne chmiele, słody, proces itp) ponieważ po degustacji, jestem zachwycony tym piwem. Da się gdzieś kupić chmiele w konkretnej ilości gramów, czy tylko tak jak są pakowane po np 50, 100g. Jeżeli kupie np 100g chmielu, użyje 50g w warce, to reszte jak długo mogę przechowywać? Ze słodami śrutowanymi to już nie bardzo gdyż się zepsują, tak?
Comment