Warzenie Brackie Imperial IPA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kamo89
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.11
    • 2

    Warzenie Brackie Imperial IPA

    Nie mam doświadczenia w warzeniu. Zarys procesu widziałem na YT (z zacieraniem). Chciałbym uwarzyć Brackie Imperial IPA. Znalazłem recepture na birofilii:

    Parametry:
    51 litrów / ekstrakt: 18,4 °Blg / goryczka: ok. 100,0 IBU.
    /barwa: ok. 15 EBC // uwagi: goryczka i kolor liczone wg Beersmith 2.

    Zasyp (16,09 kg słodu + 1,21 kg cukru):
    pilzneński – 12,11 kg (70%)
    pszeniczny jasny – 1,73 kg (10%)
    monachijski I –1, 73 kg (10%)
    cara gold (120 EBC) – 0,52 kg (3%)
    cukier biały, kat. II – 1,21 kg (7%)

    Zacieranie: 1 h, 34 min
    Słód wsypany do 42 litrów wody o temp. 55 st. C. Od momentu spadku temperatury do 53 st. C, podgrzewanie 17 min.
    65,9 st. C. – 66,5 st. C. – 45 min, podgrzewanie 7 min // ph 5.1
    71,0 – 72,0 st.C. – 15 min, podgrzewanie 6 min
    76 –77 st.C. – 4 min

    Filtracja:
    Wysładzanie 45 litrów wody // 2 ml kw. fosforowego 75 % –odbiór 69 litrów

    Gotowanie: 80 min
    Magnum, gr. 2012 (14,5 alfa), 80 g – 60 min
    Zeus/Columbus, gr. 2011 (14,2 alfa), 50 g – 30 min
    Simcoe®, gr. 2012 (11,9 alfa), 50 g – 20 min
    Citra™, gr. 2012 (12,7 alfa), 50 g – 15 min
    Centennial, gr. 2012 (10,0 alfa), 50 g – 10 min
    Ahtanum™, gr. 2011 (5,0 alfa), 50 g – 5 min
    Amarillo®, gr. 2012 (10,1 alfa), 50 g – 2 min
    Simcoe®, gr. 2012 (11,9 alfa), 50 g – 1 min
    Cukier biały, 1,21 kg – 15 min

    Do brzeczki przed gotowaniem dodane 20 g chlorku wapnia.

    Chłodzenie:
    35 min do 19 st. C. Zadane drożdżami w temp. 19 st. C.
    Wyeast 1056 American Ale™, gęstwa 2-dniowa, średnio gęsta, 2 x 180 ml.

    Fermentacja:
    burzliwa – 8 dni, wzrastająco, od 19 do 21 st. C. Odfermentowano do 3,8 °Blg
    cicha razem z chmieleniem na zimno 6 dni, temp. 12 st. C.

    Chmielenie na zimno: (dwa fermentory)
    Zeus/Columbus, gr. 2011 (14,2 alfa) – 2 x 50 g
    Citra™, gr. 2012 (12,7 alfa) – 2 x 50 g
    Amarillo®, gr. 2012 (10,1 alfa) – 2 x 50 g
    Simcoe®, gr. 2012 (11,9 alfa) – 2 x 50 g
    Rozlew: 2,0 vol
    2 x 90 g glukozy na 2 x 23 litry piwa (reszta wylana z chmielinami po chmieleniu na zimno). Odfermentowano do 3,7 °Blg.

    Nagazowanie: 16 st. C.

    Mam pytania odnośnie zrozumienia procesu:

    Jeżeli podczas filtracji wysładzamy 45 l a otrzymujemy 69l, tzn, że 24 litry mamy z brzeczki przedniej ? a 45 l "dolewając" wody(temp (76-77st.C.) do filtracji?

    Odnośnie gotowania:
    Gotujemy przez 80 min, a np chmiel Magnum dodajemy w 60 minucie gotowania, czy gotujemy ten chmiel przez 60 min czyli dodajemy w 20 min gotowania?
    Chmielenie na goryczke jest na początku gotowania a na aromat pod koniec?

    Jeżeli nie mam gęstwy, to jaką ilość drożdży dodać?

    Jeżeli macie jakieś segestie odnośnie warzenia tego typu piwa to bardzo proszę o informacje (Inne chmiele, słody, proces itp) ponieważ po degustacji, jestem zachwycony tym piwem. Da się gdzieś kupić chmiele w konkretnej ilości gramów, czy tylko tak jak są pakowane po np 50, 100g. Jeżeli kupie np 100g chmielu, użyje 50g w warce, to reszte jak długo mogę przechowywać? Ze słodami śrutowanymi to już nie bardzo gdyż się zepsują, tak?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10789

    #2
    Brak doświadczenia, filmik z YT Sprzęt jakis posiadasz?
    Kup gotowy zestaw np http://www.browar.biz/centrumpiwowar...le_aipa_16_blg
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • kamo89
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2014.11
      • 2

      #3
      Posiadam sprzęt do warzenia.
      Odnośnie zestawów surowców:
      Piłem juz kilka rodzajów AIPA i ten gotowiec co mi podałeś nie pasuje mi pod względem chmieli. Ma tylko 1 wspólny mianownik, chmiel Centennial. Więc chciałbym uwarzyć cos podobnego do tego Imperial IPA co podałem wyżej.
      Także prosiłbym o konkretne odpowiedzi na zadane pytania.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10789

        #4
        To w czym problem? Masz sprzęt, oglądałeś film, masz recepturę i piłeś AIPE
        Chmiel dodajesz po 20 min,na aromat na końcu i na cichą, robisz starter i smiga
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • javiki
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.03
          • 83

          #5
          Chmiele w recepturach są podane z czasem ile się będą gotowały-czyli ile minut przed końcem gotowania je dodajesz. Magnum 60min -czyli 60min się ma gotować a jak masz przyjęte 80 min to dajesz w 20 min gotowania. Gotowanie chmielu przyjmij w odliczaniu od końca.
          Drożdze daj takie same http://www.browar.biz/centrumpiwowar...6_american_ale -daj całe opakowanie ale najlepiej zrób starter drożdżowy
          Jak nie chcesz tyle wydawać mozesz dać US05 -ale dadzą inne posmaki.
          O procesie wysładzania się nie wypowiem-robiłem tylko na ekstraktach.

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #6
            Nie ma co przepłacać, różnica będzie niezauważalna.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            Przetwarzanie...
            X