Single Hop Citra

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adagioo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.06
    • 8

    Single Hop Citra

    Ułożyłem w oparciu o parę źródeł taki przepis na single hop citra. Proszę o weryfikację i ewentualne uwagi, wiem że to raczej prosta receptura, ale wolę upewnić się, że wszystko jest ok, jako że to mój pierwszy przepis.
    Og.1.050, ibu ~90 (liczone kalkulatorem)
    Surowce
    słód pale ale 5,0kg
    słód monachijski 0,8kg
    słód Carapils 0,2kg
    Chmiele
    Citra 90g
    Citra 60 na zimno
    Drożdze Safale 05
    Zacieranie
    68°C 60 min
    76°C 10 min
    wysładzanie wodą ok. 78°C
    Czas gotowania
    70 min
    Chmielenie (granulat)
    30g Citra -60min
    30g Citra -15 min
    30g citra - 5min
    10g Citra - 1min

    60g Citra na zimno

    Założenie jest taki, piwo ma być mocno cytrusowe, goryczkowe (zależy mi na tym, żeby goryczka nie była zalegająca), ale dobrze gdyby miało jakieś ciało, kontra słodową. Dodatkowo mam zamiar dodać po gotowaniu skórkę limonki, żeby trochę poeksperymentować.
    Pozdrawiam i liczę na wasze sugestie.
    Last edited by adagioo; 2014-11-12, 14:24.
  • Ronoaro
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.04
    • 160

    #2
    Chcesz z 6 kg słodu zrobić 12 plato (og. 1.050)? na ile to litrów 30? 10 min przerwy dekstrynujacej nie da żadnej "kontry słodowej", zrób 45 min przerwy maltozowej i z 30 min dekstrynujacej. Nie wiem na jakim kalkulatorze liczyłeś IBU, ale z 30gramów Citry marno to widzę.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10766

      #3
      Kolega ma w planie zacieranie " na lenia"+ "wygrzew"
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • adagioo
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.06
        • 8

        #4
        Na 20L
        www. brewersfriend.com/ibu-calculator/, używałem tego kalkulatora. Zacierać chciałem "na lenia", tak jak wspomniałeś, niestety terminu "wygrzew" nie kumam.
        Last edited by adagioo; 2014-11-12, 16:53.

        Comment

        • adagioo
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.06
          • 8

          #5
          Ekstrakt początkowy to 15

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10766

            #6
            za wiki z piwo.org
            Mash out jest to specjalny krok na koniec zacierania - podgrzanie całości zacieru do temperatury 76-79*. Ma on na celu dezaktywację większości enzymów, aby przerwać dalsza konwersję i ułatwia filtracje, zacier jest wtedy luźniejszy i mniej "klejący". Niekiedy też pomaga podnieść wydajność. Należy uważać, żeby nie przekroczyć 80*C, aby nie zdezaktywować wszystkich enzymów, będą one potrzebne, aby przerobić śladowe ilości skrobi które mogą wypłukać się przy filtracji. Mash-out jest nieobowiązkowy, ale jak widać ma pewne zalety i warto go stosować.
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • adagioo
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.06
              • 8

              #7
              Dokładnie to mam w planie. Wracając do temat, jeśli zastosuję zacieranie na lenia i wygrzew to nie uzyskam takiego efektu jakiego oczekuję? To piwo to moja druga warka, pierwsza która będę robił sam, więc stąd moje zmieszanie i nie do końca "ogarnięcie" w temacie.
              Ps. Myślałem o zwiększeniu zasypu carapilis do 0,5kg, co o tym sądzicie?
              Last edited by adagioo; 2014-11-12, 17:12.

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #8
                Rób na lenia, zacieranie wielostopniowe jest przereklamowane. Tylko dobrze lodówkę owiń, żeby temperatury nie zgubiła. Jak zaczniesz od 68 stopni, to w 90 minut powinna utrzymać do 65.

                A carapils sobie daruj, nic ciekawego ci nie wniesie w takim piwie.
                Last edited by zgoda; 2014-11-13, 08:26.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                Przetwarzanie...