Temperatura warzenia

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cibi
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.11
    • 5

Temperatura warzenia

Jestem po pierwszej warce. Aktualnie brzeczka od kilku dni jest na burzliwej fermentacji.
    Bardzo proszę o informację, jakich efektów można się spodziewać, jeśli warzenie było w zbyt niskiej temperaturze (poniżej 100 C)?
    Przez chwilę warzenia myślałem, że jeden palnik "uciągnie" gotowanie, ale prawdopodobnie przez jakiś czas temperatura spadła do ok. 90 C. Wtedy dopiero dołączyłem drugi palnik nie przedłużając czasu gotowania. Nie wiem, jak długo było w takiej temperaturze i nie wiem, czego się spodziewać. Stąd moje pytanie.
  • barsliw
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.08
    • 289

Czy brzeczka wrzała ? Praktycznie nigdy temperatura nie sięga 100stopni. Poza tym jak to nie wiesz jak długo było w takiej temperaturze? Nie kontrolujesz procesu gotowania ?

Comment

• cibi
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.11
      • 5

To wyglądało tak, że doprowadziłem do wrzenia na 2 palnikach, przełożyłem garnek na jeden palnik i myślałem, że do samego utrzymania wrzenia to jeden wystarczy. Co jakiś czas jeszcze sprawdzałem i ewidentnie wrzało. Co jakiś czas sprawdzałem i było tak samo. Sprawdziłem jeszcze temp. i było 97 C, co do wrzenia jest ok. W międzyczasie zająłem się rehydratyzacją drożdży, myciem naczyń itp. W pewnym momencie zauważyłem, że już nie wrze. Od razu sprawdziłem temperaturę i wyszło ok. 90 C. Nie wiem, może to trwało maksymalnie z 15 minut od ostatniego sprawdzenia. Stąd pytanie, czy się martwić i na co to może wpłynąć.

Comment

• barsliw
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.08
        • 289

Będzie dobrze.

Comment

• cibi
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.11
          • 5

Dzięki!
          Swoją drogą, na co może wpływać takie "niedowarzenie"?
          Rozumiem, że powyżej 80 C zatrzymywane są wszystkie reakcje zacierania (działanie enzymów, itp.), ale, wstyd się przyznać, do dziś nie bardzo wiem do końca, skąd potrzeba gotowania brzeczki w 100 C przez co najmniej godzinę. Chodzi tylko o smak, konieczność wygotowania chmieli, odparowanie dms, czy innych niechcianych substancji?

Comment

• anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10788

Dodał bym jeszcze wytrącenie białek
            Mniej książków więcej piwa

Comment

• cibi
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.11
              • 5

Czyli problem z pianą?

Comment

• Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cibi Wyświetlenie odpowiedzi
                ... do dziś nie bardzo wiem do końca, skąd potrzeba gotowania brzeczki w 100 C przez co najmniej godzinę. Chodzi tylko o smak, konieczność wygotowania chmieli, odparowanie dms, czy innych niechcianych substancji?
                Przede wszystkim zamiana alfakwasów w izoalfakwasy i wytrącenie związków z nimi reagujących, a więc żywic i białek i garbników.

Comment

• cibi
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.11
                  • 5

ok, dzięki za wyczerpującą odpowiedź!

Comment

• Jimmy_jb
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.11
                    • 911

A jeśli długo i intensywnie pogotujesz brzeczka się lekko skarmelizuje. Dłuższe mocne gotowanie oznacza też większe odparowanie co podnosi ekstrakt.
                    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• Jimmy_jb
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.11
                      • 911

Poprawka - nie skarmelizuje tylko zajdzie reakcja Maillarda czyli będzie więcej melanoidyn.
                      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

Przetwarzanie...
                      X