Uwarzyłem w tamtym tygodniu (sobota) swoje pierwsze piwo. Piwo fermentowało bardzo szybko aż do dnia wczorajszego. Wczoraj bulgotało bardzo powoli, a dzisiaj siedziałem przy fermentorze dobre pół godziny i woda w rurce fermentacyjnej się nawet nie przemieściła. Czy powinienem się obawiać, że coś się z piwem stanie? Chciałem w ten weekend przelewać na cichą. Ten zastój w bulgotaniu to coś normalnego, czy raczej trzeba jakoś "wznowić" fermentację? Niby wiem, że brak bulgotania nie musi oznaczać końca fermentacji, ale wydaje mi się, że bardzo wcześnie przestało. Bardzo proszę o jakąś poradę, bo zaczynam się martwić.
Czy piwo przestało fermentować?
Collapse
X
-
No właśnie początkowego nie zmierzyłem, bo przy warzeniu popsułem balingometr. Warzyłem w sobotę, sklepy w niedzielę zamknięte (no dokładnego info nie miałem, ale droga spora do miasta, a nie chciałem klamki pocałować), także nowy nabyłem dopiero w poniedziałek, więc stwierdziłem, że nie ma sensu otwierać fermentora, by uniknąć infekcji, no i już nie byłoby to początkowe. Ale coś chyba zbyt szybko przefermentowało, co?Ostatnia zmiana dokonana przez Penguin; 2014-11-13, 20:40.Comment
-
Jak nie znasz początkowego Blg to masz problem. To jednak dość ważny parametr. Jeśli miałeś standardowy zestaw na około 12*Blg i jeśli tyle Ci wyszło to na cichej powinno zejść do około 3*Blg albo niżej i wtedy możesz spokojnie butelkować. Gorzej jeśli miałeś około 10*Blg to wtedy końcowa gęstość powinna być moim zdaniem niższa. Zdarza się że fermentacja skończy się w trzy dni ale skoro jest jeszcze 5 Blg to zgaduję że się nie skończyła. Napisz jaki miałeś skład surowców, ile piwa z tego wyszło, jak zacierałeś, jaka była temperatura fermentacji i jakich użyłeś drożdży. A następnym razem nie spiesz się z przelewaniem na cichą, która tak na marginesie nie jest obligatoryjna, tylko zmierz Blg dwa-trzy dni pod rząd i jeśli nie spada to wtedy dopiero przelewaj. Przy zachowaniu odpowiedniej czystości i dezynfekcji sprzętu do pobrania próbki nie zakazisz fermentującej brzeczki. Bulgotanie w rurce nie jest w pełni wiarygodnym objawem trwania fermentacji bo fermentatory nie są zazwyczaj hermetyczne.Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2014-11-13, 22:57.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański SłonecznaComment
-
W 18L wody: 6kg pale, kawowy 30dg, jęczmień palony 25dg, tomahawk (30g), amarillo (20g). Zestawu gotowego nie miałem, sam coś chciałem wymyślić.Zacierałem "na lenia" trzymając 65 stopni przez 45 minut, później słód kawowy i jęczmień palony zostawiłem na 10 minut i do wygrzewu. Później popsułem balingometr i nie mogłem zmierzyć blg przy wysładzaniu, więc nie wysładzałem więcej, niż 18 litrów. Generalnie do 86 stopni mi szybko temperatura skoczyła, więc zdjąłem pokrywę, żeby nie przegotować pod przykryciem. A później zaczęła rosnąć bardzo wolno i wyszło mi 16 litrów piwa, bo sporo wyparowało. Drożdze Safale US-05. Temperatura fermentacji w zależności od pory dnia 21-24 stopnie.
Ostatnia zmiana dokonana przez Penguin; 2014-11-14, 14:48.Comment
-
Jak masz na cichej to poczekaj tydzień i sprawdź blg. Jak będzie cały czas spadało to czekaj. Jak się ustali na jednym poziomie przez 2-3 dni to butelkuj. Ja też podczas ważenia stłukłem cukromierz i nie miałem pomiaru. W sklepach nie było balingometru więc trudno i fermentowało 7 dni, po tym czasie przelałem na cichą. Nie zwracałem uwagi na rurkę fermentacyjną. Chodziło mi o to żeby warka nie nabrała posmaku martwych drożdży. W między czasie zamówiłem balingometr, ale dotarł do mnie jak już miałem na cichej. Butelkowałem po 10 dniach cichej fermentacji. I piwko wyszło jak ta lala.Młody piwowarComment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2014-11-14, 21:03.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański SłonecznaComment
-
Ale to tylko wszystko strzały na niemalże ślepo więc pozostaje życzyć powodzenia i trochę szczęściaMona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański SłonecznaComment
Related Topics
Collapse
-
Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
-
Channel: Sprzęt
-
-
Witam
To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam serdecznie.
Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć wszystkim,
Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:
1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment