Danstar Nottingham - Siarkowodór pod koniec burzliwej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • NoNick
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.11
    • 6

    #1

    Danstar Nottingham - Siarkowodór pod koniec burzliwej

    Witam.
    Mam mały problem związany z moim pierwszym piwem domowym. Jest to pale ale z zestawu CP fermentowane drożdżami Danstar Nottingham. Drożdże zadałem w zeszła sobotę, na cichą zlałem w środę po odfermentowaniu piwa do niezmiennego 3blg.
    Tutaj właśnie zaczyna się problem.
    Piwo podczas zlewania pachniało H2S (nie kanalizacją czy fekaliam. Znam zapach siarkowodoru z laboratorium i to jest to.) i przy upuszczaniu małych ilości gazu z fermentora dalej czuć tam ten zapach, ale słabiej. Gęstwa, którą pobrałem pachnie drożdżami i chmielem, bez nut "zgniłojajecznych". Teraz pytanie, czy to może być zakażenie, czy raczej efekt pracy drożdży? Dodam, że wszystko, co miało z piwem czy brzeczką kontakt sterylizowałem pirosiarczynem lub srodkiem do dezynfekcji i przepłukiwałem wrzątkiem, a ręce dezynfekowałem preparatem na akoholu.
  • Gość

    #2
    Zostaw na cichej na 2-3 tygodnie i powinno pomóc. Siarkowodór jest przeważnie wynikiem zestresowania drożdży. Z czasem zniknie. Jak nie to pomoże miedź.

    Comment

    • NoNick
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.11
      • 6

      #3
      Upuściłem dzisiaj gaz, który wydzielił się w fermentorze podczas dofermentowywania piwa. Jest go mniej niż ostatnio i nuty siarkowe są dużo słabsze.

      Gęstwy zadałem do stouta owsianego (ponieważ po ogrzaniu pachniała prawidłowo) i od rana piana urosła do wysokości typowej dla górnych krążków, obok fermentora czuć ładne drożdże i estry, jajek brak, myślę, ze może być to kwestia tego, ze w pierwszej warce drożdże musiały się bardziej namnozyc i zostały zadane ledwo temperatura spadła do 30*C. Zawsze jakiś stres.
      BTW. Ma ktoś pomysł na zagospodarowanie gestwy? Po stoucie próbuje walki z lagerami i zostanie mi sporo niepotrzebnych Nottinghamów.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • m2200
        Drożdże fermentis s 33 - czapa drożdżowa na brzeczce.
        m2200
        Drodzy doświadczeni piwowarzy!

        Uwarzyłem pale ale'a (12 BLG) single hopa. Użyłem drożdży fermentis s 33 (w recepturze były drożdże płynne, których nie używam, zajrzałem do tabeli z zamiennikami- "sucharami" i widniały tam właśnie s 33). Po miesiącu fermentacji...
        2018-04-17, 14:25
      • Czarny1975
        Bitter z puchy leżakowanie + nagazowanie
        Czarny1975
        Witam wszystkich forumowiczów,

        Postanowiłem poprosić o kilka porad odnośnie leżakowania piwa. Skłoniło mnie do tego moim zdaniem słabo nagazowane piwo w butelkach. Ale po kolei...

        Na swoją pierwszą warkę wybrałem brewkita Finlandia Bitter. Piwo zadałem do fermentora...
        2017-09-26, 08:30
      • Piotr94
        Kupno sprzętu
        Piotr94
        Witam.Jako,że piwo ze sklepu przestało mi smakować więc zainteresowałem się warzeniem domowym.czytam różne fora już od 4 miesięcy na temat fermentacji,dezynfekcji,butelkowania, oraz przeczytałem już wiki na temat zacierania,przerw jakie się stosuje oraz chmielenia i postanowiłem,że zakupię...
        2017-11-01, 17:27
      • kurek93
        Pszenica z błędami.
        kurek93
        Witam.
        Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
        • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
        • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
        • słód Weyermann®
        ...
        2023-01-13, 10:28
      • piwosz_andrzej
        Drożdże nie wystartowały.
        piwosz_andrzej
        W piątek rano zadałem świeżą gęstwę drożdżową Danstar Nottingham (ok 4 łyżek stołowych) do Milk Stouta. Dziś nie zauważyłem żadnych oznak fermentacji (brak piany na powierzchni piwa). Pytanie: czy czekać jeszcze dzień, dwa, czy też dodać pozostałą część gęstwy?Temperatura...
        2016-01-31, 15:55
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...