Danstar Nottingham - Siarkowodór pod koniec burzliwej

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • NoNick
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.11
    • 6

Danstar Nottingham - Siarkowodór pod koniec burzliwej

Witam.
    Mam mały problem związany z moim pierwszym piwem domowym. Jest to pale ale z zestawu CP fermentowane drożdżami Danstar Nottingham. Drożdże zadałem w zeszła sobotę, na cichą zlałem w środę po odfermentowaniu piwa do niezmiennego 3blg.
    Tutaj właśnie zaczyna się problem.
    Piwo podczas zlewania pachniało H2S (nie kanalizacją czy fekaliam. Znam zapach siarkowodoru z laboratorium i to jest to.) i przy upuszczaniu małych ilości gazu z fermentora dalej czuć tam ten zapach, ale słabiej. Gęstwa, którą pobrałem pachnie drożdżami i chmielem, bez nut "zgniłojajecznych". Teraz pytanie, czy to może być zakażenie, czy raczej efekt pracy drożdży? Dodam, że wszystko, co miało z piwem czy brzeczką kontakt sterylizowałem pirosiarczynem lub srodkiem do dezynfekcji i przepłukiwałem wrzątkiem, a ręce dezynfekowałem preparatem na akoholu.

Zostaw na cichej na 2-3 tygodnie i powinno pomóc. Siarkowodór jest przeważnie wynikiem zestresowania drożdży. Z czasem zniknie. Jak nie to pomoże miedź.

Comment

• NoNick
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.11
      • 6

Upuściłem dzisiaj gaz, który wydzielił się w fermentorze podczas dofermentowywania piwa. Jest go mniej niż ostatnio i nuty siarkowe są dużo słabsze.

Gęstwy zadałem do stouta owsianego (ponieważ po ogrzaniu pachniała prawidłowo) i od rana piana urosła do wysokości typowej dla górnych krążków, obok fermentora czuć ładne drożdże i estry, jajek brak, myślę, ze może być to kwestia tego, ze w pierwszej warce drożdże musiały się bardziej namnozyc i zostały zadane ledwo temperatura spadła do 30*C. Zawsze jakiś stres.
      BTW. Ma ktoś pomysł na zagospodarowanie gestwy? Po stoucie próbuje walki z lagerami i zostanie mi sporo niepotrzebnych Nottinghamów.

Comment

Przetwarzanie...
      X