Które drożdże do Belga?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • need
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.08
    • 45

    Które drożdże do Belga?

    Witajcie,
    Następną warkę planuję zrobić w stylu belgijskim, najprawdopodobniej Dubbla. Mam wszystkie surowce ale zastanawiam się nad drożdżami. Najlepsze byłyby płynne... ale wszystko już mam, więc nie opłaca mi się kupować tylko ich przez net, a w okolicach Łodzi nie kupię nigdzie płynnych (no chyba, że nie wiem).
    Z dostępnych suchych rozważam
    - T-58
    - S-33
    - Gozdawa BFSAY (niby dedykowane, warzyłem na nich poprzedniego belga ale miał dużo przypraw więc ciężko powiedzieć jak wpłynęły na smak)
    - Fermentis Abbaye

    Które polecacie? Może jakieś doświadczenia własne z użyciem w/w do belgów?
  • kkemot
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.12
    • 119

    #2
    Po co ten sam temat w 2 różnych działach?
    Jak pisałem w tym drugim- dla mnie Abbaye lepsze, ale jeszcze piwo mi się nie wyleżakowało odpowiednio długo.

    Comment

    • need
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.08
      • 45

      #3
      Tamten temat usunięty, chociaż wg powinien zostać w surowcach, ale.. admina wola.
      A założyłem drugi bo w kołysce pies z kulawą nogą przez dłuższy czas się nie zainteresował.

      Tak, czy inaczej, dziękuję Tobie za odpowiedź. A możesz jeszcze napisać co na nich warzyłeś, w jakiej temp, jak odfermentowały itd. ? Pewnie próbowałeś, więc jakie aromaty dały, no i czy z którymiś pozostałymi w Belgach masz jakieś porównanie?

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23977

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika need Wyświetlenie odpowiedzi
        Tamten temat usunięty, chociaż wg powinien zostać w surowcach, ale.. admina wola.
        A założyłem drugi bo w kołysce pies z kulawą nogą przez dłuższy czas się nie zainteresował.
        18 godzin... Cierpliwość cnotą piwowara...
        Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2014-11-17, 21:49.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10788

          #5
          Z suchych jeszcze BELGIAN ALE M27 Mangrove Jack's
          Osobiście używałem tylko płynnych THG i byłem zadowolony
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • need
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.08
            • 45

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
            18 godzin... Cierpliwość cnotą piwowara...
            Nie mam pretensji, tylko działam pod presją czasu Muszę coś wybrać i kupić jutro, żeby w środę warzyć.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10788

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika need Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie mam pretensji, tylko działam pod presją czasu Muszę coś wybrać i kupić jutro, żeby w środę warzyć.
              Masz sklep na miejscu?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • need
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.08
                • 45

                #8
                Wg mojej wiedzy jest tylko jeden w Łodzi (Piwoszarnia), w którym nie ma płynnych tylko Gozdawa i Fermentis. Stąd te wymienione propozycje.

                Comment

                • kkemot
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2013.12
                  • 119

                  #9
                  BTW moje piwa fermentowały w dosyć wysokich temperaturach i tutaj Abbaye dały lepszy aromat. Nie wiem jak będzie przy w miarę normalnych temperaturach fermentowania.

                  Comment

                  • need
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.08
                    • 45

                    #10
                    Ale w porównaniu z Gozdawą, jak rozumiem? Zdecydowałem się już na Abbeye ale BFSAY mam również. Fermentował będę w temp ok. 20 stp otoczenia.

                    Comment

                    • EzEt
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2011.03
                      • 156

                      #11
                      To Abbaye są dostępne w Piwoszarni, bo nie ma ich w ofercie na ich stronie?
                      https://www.facebook.com/browarbaluty/

                      Comment

                      • need
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2014.08
                        • 45

                        #12
                        Nie, niestety nie, maję te 3 pierwsze a Abbaye odkupiłem od znajomego.

                        Comment

                        • kkemot
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2013.12
                          • 119

                          #13
                          W porównaniu do t58, aczkolwiek t58 użył AleBrowar do Golden Monka i w innych browarach też używają i dają dobre efekty.

                          Comment

                          • need
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2014.08
                            • 45

                            #14
                            Tytułem podsumowania, bo dubbel poszedł do butelek. Abbeye spisały się bardzo dobrze, mogę je szczerze polecić jesli ktos nie może lub nie chce użyć płynnych. Dały całkowicie poprawny aromat i profil smakowy wlasciwy stylowi. Fermentacja 14 dni narastajaco od 17 do 25 stp, cicha 15 dni w ok 16 stp. Podczas burzliwej przez parę dni wyraźny siarkowodór z fermentora ale zniknął jeszcze przed jej końcem. Z 18 blg zeszly do 3 blg, piwo ładnie sklarowane.

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X