Gęstwa drożdżowa, a chmieliny - zaszczepienie piwo pszeniczne

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lechu555
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.10
    • 5

    #1

    Gęstwa drożdżowa, a chmieliny - zaszczepienie piwo pszeniczne

    Witam.

    Nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na moje pytania w internetach, więc spróbuje tutaj.
    Czy pomimo relatywnie sporej ilości chmielin w gęstwie można ją zastosować powtórnie w następnej warce?
    Wcześniej na 22l poszło 50 g marynki - połowa na gorycz, połowa na aromat - wiem, że to dużo za dużo, ale wcale to nie przeszkadzało, a dało całkiem ciekawe efekty.
    Teraz planuje podobną warkę, o podobnym litrażu.
    Ostatnia zmiana dokonana przez lechu555; 2014-11-22, 19:04.
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    Jeśli nie jest zepsuta, to można, ale nie poleca się tego robić.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10795

      #3
      Skąd chmiel w gęstwie?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Gość

        #4
        zawsze możesz taką gęstwę przemyć - poszukaj w Internecie instrukcji jak to robić

        Comment

        • kkemot
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2013.12
          • 119

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wizi
          zawsze możesz taką gęstwę przemyć - poszukaj w Internecie instrukcji jak to robić
          Możesz zastąp słowem musisz

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            ? [Harpagan], Kazuar Chichotliwy
            darekd
            DDH Hazy IPA
            16,5% ekstr.,
            6,3% alk.
            Chmiele: Nelson Sauvin i Enigma

            Aromat - winogrona, tropikalne owoce , ale bez specjalnej wyrazistości, trochę plącze się kokos.
            Piana - średnia, niezbyt trwała, szczątkowy kożuszek na dłużej
            Barwa - zabielona,...
            2022-08-21, 23:19
          • dadek
            Niemcy, Hannoversch Münden, Markt 3, Ratsbrauhaus
            dadek
            Hann. Münden leży w odległości około 25 km na północny-wschód od Kassel. To jeszcze Górna Saksonia ale tuż przy granicy z Hesją. Łatwo tu dojechać często kursującymi pociągami.
            Miasteczko nieduże (około 25 tys. mieszkańców) ale pięknie położone w widłach łączących się...
            2024-09-12, 23:59
          • darekd
            ? [Gwarek], Sage
            darekd
            Nie wiem gdzie oni warzą swoje piwa, to jakaś bardzo strzeżona tajemnica chyba.

            Belgian DIPA,

            18% ekstr.,
            7,5% alk.

            Chmiele: Kohatu, Rakau i Motueka


            https://browargwarek.pl/beer-type/contrasts-sage/

            Aromat - głównie chmielowy...
            2025-01-14, 00:37
          • dadek
            Belgia, Antwerpen, Indiëstraat 21, Antwerpse Brouw Campagnie
            dadek
            Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
            2024-10-04, 23:49
          • Javox
            Hösl Mitterteich, St. Bonifatius Zwick'l Kellerbier
            Javox
            Bawarski kellerek z alko 5.4%

            Piana - na dłużej pełna warstewka.
            Lacing - trochę było.
            Barwa - lekko zamglony, opalizujący jasny żółto-pomarańczowy.
            Gaz - średni.
            Aromat - słodkawa zbożowość, nuta drożdżowa, owocowość około cytrusowa (jak na zwickla)....
            2022-08-03, 16:15
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...