Dolewać ? czy Nie dolewać ? Oto jest pytanie.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Morti
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.10
    • 11

    #1

    Dolewać ? czy Nie dolewać ? Oto jest pytanie.

    Witam,
    wczorajszego wieczoru udało mi się uwarzyć swoją drugą warkę. Jest to Prawdziwy Stout z BA. Gotowałem składniki według instrukcji. Nie miałem niestety wielkiego garnka, więc gotowałem 10 l w jednym, wraz ze składnikami i w drugim kolejne 10 na "dolewkę".

    Po całym procesie, który przebiegł bez zarzutów, wystudziłem brzeczkę w wannie z zimną wodą do 28 stopni i zadałem drożdże ( wcześniej rehydratyzowane ). Całości wyszło 19 litrów ( 1l. uciekł przy gotowaniu ) , a w związku z tym że była już 1:00 w nocy to zostawiłem jak było.

    Odlałem wcześniej brzeczkę do pomiaru, żeby wystygła do 20 stopni i tu niestety ZONK bo wyszło mi 17 blg... Dlatego proszę o poradę : Czy dolewać żeby uzyskać 13 czy zostawić jak jest ? ( drożdze już nad ranem ostro pracowały ). Boję się że jak S04 "zeżrą" do 3blg to będzie 7%. Wiem że w stylu to się z pewnością nie zmieszczę, ale czy nie będzie mocnego posmaku alkoholu w takim wypadku ?

    Poniżej skład i zdjęcia :

    - ekstrakt słodowy jasny w syropie 1, 7 kg
    - ekstrakt słodowy ciemny w syropie 1, 7 kg
    - palony jęczmień (śrutowany) 300 g
    - chmiel goryczkowy East Kent Golding (UK) 30 g (granulat)
    - drożdże: Safale S-04 11, 5 g
    Attached Files
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Sprawdź czy w czystej wodzie pokazuje zero
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Morti
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.10
      • 11

      #3
      Sprawdzałem dzisiaj rano. Balingometr jest ok w 20 stopniach pokazuje 0.
      Nie wiem czy te 17 blg nie jest winą tego, że z puszek ekstraktów wyciągnąłem co do grama ( łyżką później przepłukane do czystego ).

      Comment

      • Zohan
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.05
        • 6

        #4
        Aby ograniczyć alkoholowy smak staraj sie utrzymywać temperaturę fermentacji w dolnej granicy temperatury. Na dalszym etapie wydaje mi sie, że pomóc może dłuższe leżakowanie.

        Comment

        • piwosz_andrzej
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2014.09
          • 105

          #5
          Niedawno warzyłem piwo z tego samego zestawu wyszło ok 22 litrów o ekstrakcie 12 - 12,5 Blg. Piwo odfermentowało do 5 Blg.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • e-prezes
            Grodzisk, Modern Grodziskie
            e-prezes
            Było już "a la grodziskie", "quasi grodziskie", "w stylu grodziskie", "grodziskie 2.0", "hoppy grodziskie" a nawet grodziskie, które nie smakowało jak grodziskie. Cóż przyszła pora na wersję "modern". Czym ten modern typ się wyróżnia..?...
            2024-04-18, 07:24
          • ziomalisz
            pierwsze Piwo smakuje jak woda i bez %? co robić
            ziomalisz
            od samego poczatku mam problem z brewkitem mexican carveza. Start piatek 18.5 Fermentacja jakas dziwna zero piany, a blg spadało dzis wynosi 0. Otwieram brzeczke, pachnie ladnie próbuje i smakuje jak woda z leciutka nutka chmielu i w dodtaku balingometr pokazuje wszystko na 0. ta woda nawet nie ma...
            2018-05-28, 09:32
          • AaLeX
            Jędrzejów, Argus Mocne
            AaLeX
            Zobaczyłem u jednego klienta Lidla cały wózek tego piwa. Kod LB - Jędrzejów, myślę sobie, nie lubie mocnych ale spróbuję. Powiem tak - paskudztwo. Smakuje, jakby ktoś wódki do tego dolał. Piana o dziwo obfita, musiałem kilka razy dolewać, kolor złoty, dość jasny, jak na zawartość...
            2023-12-30, 13:51
          • pegazus300
            Dolewanie wody
            pegazus300
            Cześć! Czy mogę bezkarnie dolać do brzeczki po wysładzaniu a przed gotowaniem np 20% wody, by zwiększyć jej objętość? Wiadomo, że stracę blg, ale zyskam ilość piwa. Można tak robić czy to jakoś zniszczy brzeczkę? W jakiej temp. ew. dolewać tej wody?
            2018-03-20, 08:17
          • borewicz79
            Winchester Faktoria
            borewicz79
            Witam szanownych forumowiczów
            Jestem tu nowy i przepraszam jeśli zaśmiecam ale nie znalazłem działu szukam piwa. Czy w/w piwo Winchester z browaru Faktoria jest jeszcze do kupienia? Podejrzewam, że nie ale ich strona pokazuje, że tak tylko cos czuję że nie jest aktualizowana.
            2023-09-15, 16:14
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...