Witam,
wczorajszego wieczoru udało mi się uwarzyć swoją drugą warkę. Jest to Prawdziwy Stout z BA. Gotowałem składniki według instrukcji. Nie miałem niestety wielkiego garnka, więc gotowałem 10 l w jednym, wraz ze składnikami i w drugim kolejne 10 na "dolewkę".
Po całym procesie, który przebiegł bez zarzutów, wystudziłem brzeczkę w wannie z zimną wodą do 28 stopni i zadałem drożdże ( wcześniej rehydratyzowane ). Całości wyszło 19 litrów ( 1l. uciekł przy gotowaniu ) , a w związku z tym że była już 1:00 w nocy to zostawiłem jak było.
Odlałem wcześniej brzeczkę do pomiaru, żeby wystygła do 20 stopni i tu niestety ZONK bo wyszło mi 17 blg... Dlatego proszę o poradę : Czy dolewać żeby uzyskać 13 czy zostawić jak jest ? ( drożdze już nad ranem ostro pracowały ). Boję się że jak S04 "zeżrą" do 3blg to będzie 7%. Wiem że w stylu to się z pewnością nie zmieszczę, ale czy nie będzie mocnego posmaku alkoholu w takim wypadku ?
Poniżej skład i zdjęcia :
- ekstrakt słodowy jasny w syropie 1, 7 kg
- ekstrakt słodowy ciemny w syropie 1, 7 kg
- palony jęczmień (śrutowany) 300 g
- chmiel goryczkowy East Kent Golding (UK) 30 g (granulat)
- drożdże: Safale S-04 11, 5 g
wczorajszego wieczoru udało mi się uwarzyć swoją drugą warkę. Jest to Prawdziwy Stout z BA. Gotowałem składniki według instrukcji. Nie miałem niestety wielkiego garnka, więc gotowałem 10 l w jednym, wraz ze składnikami i w drugim kolejne 10 na "dolewkę".
Po całym procesie, który przebiegł bez zarzutów, wystudziłem brzeczkę w wannie z zimną wodą do 28 stopni i zadałem drożdże ( wcześniej rehydratyzowane ). Całości wyszło 19 litrów ( 1l. uciekł przy gotowaniu ) , a w związku z tym że była już 1:00 w nocy to zostawiłem jak było.
Odlałem wcześniej brzeczkę do pomiaru, żeby wystygła do 20 stopni i tu niestety ZONK bo wyszło mi 17 blg... Dlatego proszę o poradę : Czy dolewać żeby uzyskać 13 czy zostawić jak jest ? ( drożdze już nad ranem ostro pracowały ). Boję się że jak S04 "zeżrą" do 3blg to będzie 7%. Wiem że w stylu to się z pewnością nie zmieszczę, ale czy nie będzie mocnego posmaku alkoholu w takim wypadku ?
Poniżej skład i zdjęcia :
- ekstrakt słodowy jasny w syropie 1, 7 kg
- ekstrakt słodowy ciemny w syropie 1, 7 kg
- palony jęczmień (śrutowany) 300 g
- chmiel goryczkowy East Kent Golding (UK) 30 g (granulat)
- drożdże: Safale S-04 11, 5 g
Comment