Dolewać ? czy Nie dolewać ? Oto jest pytanie.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Morti
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.10
    • 11

    Dolewać ? czy Nie dolewać ? Oto jest pytanie.

    Witam,
    wczorajszego wieczoru udało mi się uwarzyć swoją drugą warkę. Jest to Prawdziwy Stout z BA. Gotowałem składniki według instrukcji. Nie miałem niestety wielkiego garnka, więc gotowałem 10 l w jednym, wraz ze składnikami i w drugim kolejne 10 na "dolewkę".

    Po całym procesie, który przebiegł bez zarzutów, wystudziłem brzeczkę w wannie z zimną wodą do 28 stopni i zadałem drożdże ( wcześniej rehydratyzowane ). Całości wyszło 19 litrów ( 1l. uciekł przy gotowaniu ) , a w związku z tym że była już 1:00 w nocy to zostawiłem jak było.

    Odlałem wcześniej brzeczkę do pomiaru, żeby wystygła do 20 stopni i tu niestety ZONK bo wyszło mi 17 blg... Dlatego proszę o poradę : Czy dolewać żeby uzyskać 13 czy zostawić jak jest ? ( drożdze już nad ranem ostro pracowały ). Boję się że jak S04 "zeżrą" do 3blg to będzie 7%. Wiem że w stylu to się z pewnością nie zmieszczę, ale czy nie będzie mocnego posmaku alkoholu w takim wypadku ?

    Poniżej skład i zdjęcia :

    - ekstrakt słodowy jasny w syropie 1, 7 kg
    - ekstrakt słodowy ciemny w syropie 1, 7 kg
    - palony jęczmień (śrutowany) 300 g
    - chmiel goryczkowy East Kent Golding (UK) 30 g (granulat)
    - drożdże: Safale S-04 11, 5 g
    Attached Files
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Sprawdź czy w czystej wodzie pokazuje zero
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Morti
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.10
      • 11

      #3
      Sprawdzałem dzisiaj rano. Balingometr jest ok w 20 stopniach pokazuje 0.
      Nie wiem czy te 17 blg nie jest winą tego, że z puszek ekstraktów wyciągnąłem co do grama ( łyżką później przepłukane do czystego ).

      Comment

      • Zohan
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.05
        • 6

        #4
        Aby ograniczyć alkoholowy smak staraj sie utrzymywać temperaturę fermentacji w dolnej granicy temperatury. Na dalszym etapie wydaje mi sie, że pomóc może dłuższe leżakowanie.

        Comment

        • piwosz_andrzej
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2014.09
          • 105

          #5
          Niedawno warzyłem piwo z tego samego zestawu wyszło ok 22 litrów o ekstrakcie 12 - 12,5 Blg. Piwo odfermentowało do 5 Blg.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X