Grodziskie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • filu_to_ja
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.08
    • 48

    Grodziskie

    W piątek (20.11) nawarzyłem sobie grodziskiego, wyszło 24l 8 Blg, drożdże S-33. W planach miałem 2 tygodnie burzliwej zakończone klarowaniem żelatyną i do butelek. Warka przestała fermentować (bulkać ) po 4 dniach.
    I pytanie, jest sens trzymać te 2 tygodnie czy dla pewności potrzymać jeszcze 3 dni, dodać żelatyny i za tydzień butelkować?
    "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"
  • MarcinKan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.02
    • 191

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika filu_to_ja Wyświetlenie odpowiedzi
    W piątek (20.11) nawarzyłem sobie grodziskiego, wyszło 24l 8 Blg, drożdże S-33. W planach miałem 2 tygodnie burzliwej zakończone klarowaniem żelatyną i do butelek. Warka przestała fermentować (bulkać ) po 4 dniach.
    I pytanie, jest sens trzymać te 2 tygodnie czy dla pewności potrzymać jeszcze 3 dni, dodać żelatyny i za tydzień butelkować?
    jak miałeś w planach 2 tygodnie burzliwej to drożdże zrobiły ci psikusa

    jak nie bulka to sprawdź ile ma blg na 2 dzień jak będzie to samo to przelej na cichą niech się sklaruje i do butelek
    nie wiem czy ta żelatyna jest potrzebna? wstaw do chłodnego i samo naturalnie ci się sklaruje.

    Comment

    • kkemot
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.12
      • 119

      #3
      MarcinKan- ale od kiedy bulganie coś oznacza? Ponadto trzymanie piwa w fermentorze nie ogranicza się do samej zamiany cukru w alkohol. I powiedz mi dlaczego przelanie na cichą ma sklarować piwo niż ten sam czas w jednym fermentorze?
      Do tego ostatniego zdania nie ma co komentować, poczytaj sobie o danym stylu zanim zaczniesz komuś pomagać na siłę.

      Comment

      • MarcinKan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.02
        • 191

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kkemot Wyświetlenie odpowiedzi
        Do tego ostatniego zdania nie ma co komentować, poczytaj sobie o danym stylu zanim zaczniesz komuś pomagać na siłę.
        poczytałem i
        zwracam honor co to żelatyny to masz rację ... nie wiedziałem. 2 razy robiłem grodziskie, ale nigdy nie dodałem jej do klarowania aby trzymać się stylu ... może chciałem po prostu je wypić?

        Comment

        • MarcinKan
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.02
          • 191

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kkemot Wyświetlenie odpowiedzi
          MarcinKan- ale od kiedy bulganie coś oznacza? Ponadto trzymanie piwa w fermentorze nie ogranicza się do samej zamiany cukru w alkohol. I powiedz mi dlaczego przelanie na cichą ma sklarować piwo niż ten sam czas w jednym fermentorze?
          bulkanie u mnie oznacza fermentację ... a u ciebie co?
          jeżeli fermentacja w fermentorze nie ogranicza sie jedynie do zamiany cukrów w alkohol (i co2) to ja nie wiem o co ci chodzi?

          to ostanie to jest taka dyskusyjna sprawa ... część przelewa, część nie przelewa bojąc się zakażenia a jeszcze inni powiedzą że nigdzie nie przelewają i fermentują w garnku warzelnym (trochę egzotycznie, ale czemu nie?)

          Comment

          • kkemot
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2013.12
            • 119

            #6
            MarcinKan- pytam się od kiedy w piwowarstwie domowym uzależnia się fermentacje od aktywności rurki fermentacyjnej? Bo ja nadal nie wiem. Czyli jak już nie bulga to mogę przelać do butelki i będzie ok? A ja głupi zawsze czekam...
            "jeżeli fermentacja w fermentorze nie ogranicza sie jedynie do zamiany cukrów w alkohol (i co2) to ja nie wiem o co ci chodzi? "
            Czytaj uważnie:
            "Ponadto trzymanie piwa w fermentorze nie ogranicza się do samej zamiany cukru w alkohol."
            Do tego czekam na odpowiedź na zadane pytanie- dlaczego przelanie ma lepiej sklarować piwo?

            Comment

            • MarcinKan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.02
              • 191

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kkemot Wyświetlenie odpowiedzi
              MarcinKan- pytam się od kiedy w piwowarstwie domowym uzależnia się fermentacje od aktywności rurki fermentacyjnej? Bo ja nadal nie wiem. Czyli jak już nie bulga to mogę przelać do butelki i będzie ok? A ja głupi zawsze czekam...
              "jeżeli fermentacja w fermentorze nie ogranicza sie jedynie do zamiany cukrów w alkohol (i co2) to ja nie wiem o co ci chodzi? "
              Czytaj uważnie:
              "Ponadto trzymanie piwa w fermentorze nie ogranicza się do samej zamiany cukru w alkohol."
              Do tego czekam na odpowiedź na zadane pytanie- dlaczego przelanie ma lepiej sklarować piwo?
              a na co czekasz? a tak poważnie trzymam w fermentorze standardowo ok 10 dni i butelkuje, a od kiedy (z 2 lata temu) potłukłem cukromierz to nie mierze blg. Nie przetrzymuje piwa w fermentorze jak ci chodzi o leżakowanie? to nie praktykuje. Jakieś 3 lata temu przetrzymałem piwo miesiąc na cichej i nie chciało się nagazować w butelkach (na cichej umieszczam fermentor w lodówce na 5 dni ... szybciej fafrocle opadają na dnio).
              Jeżeli chodzi o zlanie piwa na cichą ogranicza osady, które w trakcie butelkowania możesz wzbić i dupa z klarowania dodatkowo usuwasz zdechnięte drożdże które mogą dostarczyć twojemu piwu niekoniecznie dobre aromaty.
              Z tym przelewaniem to są zdania podzielone, że niby krótki czas i nie opyla się tracić czasu jak nie chmielisz na zimno, a dodatkowo jeden więcej element że się zepsuje piwo. Ja staram się przelewać ...
              ps. np przed chwilą skończyłem po raz 4 zlewać wino jabłkowe i 2 raz winogronowe znad osadu

              Comment

              • brogro
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.08
                • 112

                #8
                Jeśli wszystko wyjdzie z piwem to poproszę o jedną buteleczkę piwa z etykieta do oceny do Grodziska?

                Comment

                Przetwarzanie...
                X