Takie pytanie , bo się zastanawiam , czy jest sens dodawać płatki dębowe do butelki . Bo trzymanie na cichej dłużej niż tydzień czy dwa , jest raz że nieco ryzykowne , a dwa blokuje fermentator wiec zastanawiam się czy nie lepszym wyjściem było by właśnie wrzucenie do butelki ?
Beczka - a raczej chipsy dębowe
Collapse
X
-
Nie polecam łykania drzazg prosto z butelki.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Z uwagi na to, że jest to mój pierwszy post na forum witam wszystkich!
Ja proponowałbym pozbycie się nawyku częstego zaglądania w fermentory ewentualnie zainwestował w przezroczyste pokrywki. Jeżeli zaś chodzi o płatki to raczej na cichą po dezynfekcji oczywiście. Planując 2-3 miesiące cichej nie przeprowadzałbym jej w plastikowym wiadrze w związku z przepuszczalnością powietrza, sam swojego Barleywine'a niebawem zleję do szklanego balonu z płatkami.Comment
-
To że po dezynfekcji to normalne , jak już wspomniałem robiłem piwo z płatkami beczki - ale po 2 tygodniach miało nikły aromat - a mi zależy na czymś bardziej wyrazistym .
Natomiast przelewanie z burzliwej na cicha, a potem z cichej do szkła - bezsens - tylko napowietrzysz piwo - i nieważne jak ostrożnie będziesz je przelewał . A szklany słój tak samo przepuszcza powietrze jak dobrze zamknięty fermentator .Comment
-
Sądzę, że głównym wyznacznikiem "przejścia" aromatu beczki/płatków jest czas (i naturalnie ilość płatków) w jakim piwo miało z nimi kontakt, nie bez powodu wszystkie BA leżakują po 6,12+ miesięcy. Moim zdaniem 2 tygodnie to trochę mało, do tego dochodzi styl piwa nachmielenie i ekstrakt inaczej będzie w pale ale, a w np. w RISie nie będzie ich czuć wcale. Mówiąc o przepuszczalności powietrza miałem na myśli przepuszczalność ścian fermentora, szkło ma ją znacznie mniejszą od plastiku.Comment
-
Lotus- dobrze zamknięty fermentor nic do tego nie ma. Dlaczego piwa się w plastiku nie trzyma tylko używa butelek? Mimo superszczelnego zakręcenia, no dlaczego? Nie mówię o tych piwach za 3 zł/1,5 litra oczywiście. Szczelność nie ma znaczenia, materiał sam z siebie przepuszcza tlen i tyle. Na leżak najlepsze szkło lub nierdzewka.
Choć dekantacja szkodzi, to są przypadki, w których jest wskazana i to jest właśnie długie leżakowanie piwa.
BTW oducz się zaglądać do fermentora, tam przecież nic takiego się nie dzieje.
Hoplite- ale z drugiej strony wyższe blg = więcej alkoholu = lepsza ekstrakcja aromatów.Comment
-
Mniej książków więcej piwaComment
-
Comment
-
No niestety, możemy sobie gdybać, ale jak napisałeś za dużo tu zmiennych
A gdyby tak próbować zrobić coś z nowoczesnej kuchni, czyli wymieszać alkohol (wódę po prostu) z płatkami i wrzucić do syfonu (starsi wiedzą o co chodzi) i pod wyższym ciśnieniem leżakować? Widziałem taki patent w telewizji, podobno wtedy szybciej przechodzi smak, jeśli ciśnienie jest wyższe. Można tego spróbować. I wtedy zamiast trzymać miesiącami w piwie wrzucić do czystej, zadać ciśnienie z CO2 i po 2 tygodniach wlać do fermentora taką mieszankę?Comment
-
I będzie walić gorzałą na kilometr . Nie o to mi chodzi .
Z jednej strony była by to może myśl, zalać płatki w syfonie piwem - nabój da nagazowanie - tylko gdzie ja teraz kupię syfon ? Chociaż czy też piwo wtedy nie będzie wtedy zbyt nagazowane ?Comment
-
Comment
-
Pozwolę sobie odkopać temat. Robię Stouta i chciałbym dodać wygotowane płatki dębowe. Sprawa jest taka że, że chcę pominąć cichą fermentację (piwo klarowne, drożdży nie zbieram, chmielić na zimno nie zamierzam) i chciałbym zapytać:
Czy mogę wrzucić na burzliwej (minęły 2 tyg, już raczej ustała)?
Czy wygotowanie ich wystarczy do zdezynfekowania?
Czy po wygotowaniu odcedzić, czy wlać wszystko z garnka?
Ile ich dać i jak długo trzymać, żeby w 25litrowej warce dały jakikolwiek efekt?Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Czy ktoś spotkał się z sytuacją, gdzie beczka zawierała dość sporą szparę na dnie jak na załączonych obrazkach? Szpara rozciąga się na całą średnicę, ale przy jednym końcu jest ona dość spora. Jestem świadomy, że można beczkę uszczelnić, gdy zawiera szpary między...-
Channel: Sprzęt
-
-
Gdzieś w okolicy będziemy się kręcić, może ktoś będzie miał ochotę na wspólne piwo w Piwnej Beczce.
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...9-piwna-beczka
Godziny raczej wieczorne, jak ktoś chętny ruszyć...-
Channel: Spotkania Forumowiczów
2024-04-18, 21:45 -
-
Warszawa, Ul. Przeworska 7 ,Duża Beczka Smaku
Duży wybór piw Maryesztadt i Błonie a nawet piwa z nalewaków.
https://m.facebook.com/profile.php/?id=100046406895016...-
Channel: Mazowieckie
2023-10-06, 12:12 -
-
Lokal położony w pawilonie osiedlowym na wysokości mniej więcej stacji metra Wilanowska, wystrój jak na obecne trendy dość bezpretensjonalny. 6 do 10 (chyba) nalewaków, oferta rotacyjna kraftowa, wczoraj m.in. lager,i żytnia ipa z browaru Zaścianki, był jakiś stout, dziesiątka i jakieś...
-
Channel: Warszawa
-
-
Do tej pory nie było wątku, a tu już na mignęła druga warka.
Imperial Porter 9zł 0,33, 4 sztuki na Żabkę w składzie łuska kakao, chipsy dębowe-ale nie zdominowały, aframon=rajskie ziarna, przyzwoite parametry 26 i 10,5
Warka nr 1, degustowana 06.01.2021,
Piana...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment