Pierwsze piwo - etap: planowanie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cahe
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.11
    • 2

    #1

    Pierwsze piwo - etap: planowanie

    Cześć!

    W weekend przeprowadzam pierwsze warzenie w życiu i jestem trochę "spękany". Planuje uwarzyć świątecznego (tylko z nazwy ) oatmeal stouta w górnym zakresie tego stylu. Chciałbym żeby piwo było fajnie zbalansowane, nie za wytrawne i nie za słodkie z dobrą goryczką i aromatem.

    W załączniku przepis który wypracowałem w programie BeerSmith, a w linku poniżej znajduje się podzielony na fazy "plan działania" (niedokończony).

    Od społeczności chciałbym uzyskać informację: czy nie ma tutaj jakiś podstawowych, oczywistych błędów? Czy macie jakieś sugestie co możnaby poprawić aby wyszło "lepiej"?

    Z góry dzięki za odpowiedzi!

    Wspomniany link: https://docs.google.com/spreadsheets...it?usp=sharing

    EDIT: Po krótkim przemyśleniu wydaje mi się, że temat powinien wylądować raczej w kołysce piwowarskiej. Jeśli czyta to jakiś moderator, to mozemy go tam przenieść. Albo zostawić tutaj, gdzie będę edytował i prowadził "livebloga" z samego warzenia
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez cahe; 2014-11-26, 18:06.
  • EzEt
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.03
    • 156

    #2
    Plan wydaje się konkretny. Tylko nie wiem, czy to czeste mieszanie przy temp. 66.6 ma sens. Lepiej chyba mieszać raz na jakiś czas (co 10, 15 min.) i dbać o to aby temp. nie spadała poprzez np. okrycie gara kocem.
    https://www.facebook.com/browarbaluty/

    Comment

    • Gdina
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2014.08
      • 109

      #3
      ,,Ami,, szczęka opadła. Chciałbym wcześniej widzieć takie rozpiski całego procesu, kilka spraw mi się rozjaśniło. I to od faceta, który pisze, że jest początkujący, może dlatego, taki drobiazgowy. Inni uważają to za coś normalnego, chlebek powszedni. Powodzenia i przepraszam , że nie za bardzo w temacie. Pozdrawiam.

      Comment

      • cahe
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.11
        • 2

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika EzEt
        Plan wydaje się konkretny. Tylko nie wiem, czy to czeste mieszanie przy temp. 66.6 ma sens. Lepiej chyba mieszać raz na jakiś czas (co 10, 15 min.) i dbać o to aby temp. nie spadała poprzez np. okrycie gara kocem.
        Racja, skoro zacieramy "na lenia", to chyba nie ma co przesadzać z mieszaniem . Dzięki za zwrócenie uwagi. Oryginalnie planowałem zrobić osobną przerwę maltozową i dekstrynową i jakoś tak to mieszanie przy podgrzewaniu musiało mi utknąć.

        Izolacja gara to dobry pomysł, pomyślę co z tym zrobić.

        Dzięki!

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • kurek93
          Lager coopers
          kurek93
          Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
          2023-01-06, 19:13
        • Grbuy
          Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
          Grbuy
          Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
          2023-11-30, 20:57
        • dulukgrzegorz
          Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers
          dulukgrzegorz
          Cześć wszystkim,



          Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

          Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

          Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...
          2022-10-04, 14:48
        • Dariobeer
          Pierwsze Spotkanie Wielkopolskich Kapslarzy
          Dariobeer
          09.03.2019 - Multi-Tap Dom Piwa Poznań.
          Zapraszamy na Pierwsze Spotkanie Wielkopolskich Kapslarzy. Miejsce spotkania to Multi - Tap Dom Piwa w Poznaniu , ul. Mokra 2 (w godz. 16.oo do ???)
          Każda przybyła osoba otrzyma okolicznościowy kapsel

          http://freshmag.pl/miejsca...
          2019-03-08, 06:49
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...