Witam. Właśnie skompletowałem cały sprzęt potrzebny do zrobienia pierwszej warki z procesem zacierania, przeczytałem sporo informacji na różnych forach oraz książkę Lehrla „Domowe warzenie piwa” i w sobotę zamierzam pierwszy raz zacierać. Wydaje mi się, że generalnie wszystko już wiem – zrobiłem już dwie warki z gotowców, ale mam jedno nurtujące mnie pytanie. Otóż w książce Lehrl pisze, że brzeczka powinna być gotowana intensywnie (duże bulgotanie), natomiast np. T. Kopyra informuje że gotowanie nie musi być intensywne wystarczy że brzeczka będzie cały czas lekko wrzała. Zastanawiam się jakie to ma znaczenie poza tym, że przy intensywnym gotowaniu odparuje po prostu więcej wody? Proszę więc doświadczonych kolegów o poradę w jaki sposób mam gotować?
Intensywność gotowania brzeczki.
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Robiłem stouta z zestawu Centrum Piwowarstwa, gdzie większość zasypu stanowił słód pilzneński. Gotowałem własnie tak jak Kopyra mówił, delikatnie i skutek jest taki, że mój dry stout ma aromat kawowo-jarzynowy. No wali DMSem. Może słód Pale Ale nie ma takich wymagań, ale na pilzneński ognia nie żałuj ;] -
U nas wrzenie jest rachityczne a warzyw nigdy nie udało nam się wyhodować. Zostaw uchyloną pokrywę podczas gotowania, żeby z jednej strony Ci nie wykipiało a z drugiej żeby uniknąć potencjalnego DMSu.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2014-11-28, 09:23.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Hej jestem w sumie początkujący, za mną 7 warek. Taka mnie naszła rozkmina, bo obejrzałem nowe 1000IBU Kopyra w którym mówi, że ciężko jest w domu uwarzyć lepsze piwo niż w sklepach (bo są teraz takie dobre). Właśnie degustuję swoją najnowszą warkę (a miałem chwilę przerwy i piłem...
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam,
-na sprzedaż kadź zacierna/filtracyjna "na lenia" z termosu wojskowego (aluminium) pojemoność ok. 35l wraz z filtrem z oplotu.
-keg z grzałkami do gotowania brzeczki (górna grzałka spalona-dołączę inną na wymianę)
-chłodnica...-
Channel: Targowisko piwowarskie
2019-01-07, 15:18 -
-
Często tak bywa, że od wielu lat przejeżdżamy przez jakieś miasto (szczególnie gdy jest ważnym węzłem kolejowym), korzystamy tylko z dworca i po szybkiej przesiadce podążamy dalej kolejnym pociągiem. Tak właśnie było w przypadku Görlitz, które to miasto wielokrotnie było "bramą...
-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment