Witam. Właśnie skompletowałem cały sprzęt potrzebny do zrobienia pierwszej warki z procesem zacierania, przeczytałem sporo informacji na różnych forach oraz książkę Lehrla „Domowe warzenie piwa” i w sobotę zamierzam pierwszy raz zacierać. Wydaje mi się, że generalnie wszystko już wiem – zrobiłem już dwie warki z gotowców, ale mam jedno nurtujące mnie pytanie. Otóż w książce Lehrl pisze, że brzeczka powinna być gotowana intensywnie (duże bulgotanie), natomiast np. T. Kopyra informuje że gotowanie nie musi być intensywne wystarczy że brzeczka będzie cały czas lekko wrzała. Zastanawiam się jakie to ma znaczenie poza tym, że przy intensywnym gotowaniu odparuje po prostu więcej wody? Proszę więc doświadczonych kolegów o poradę w jaki sposób mam gotować?
Intensywność gotowania brzeczki.
Collapse
X
-
Robiłem stouta z zestawu Centrum Piwowarstwa, gdzie większość zasypu stanowił słód pilzneński. Gotowałem własnie tak jak Kopyra mówił, delikatnie i skutek jest taki, że mój dry stout ma aromat kawowo-jarzynowy. No wali DMSem. Może słód Pale Ale nie ma takich wymagań, ale na pilzneński ognia nie żałuj ;]
-
-
U nas wrzenie jest rachityczne a warzyw nigdy nie udało nam się wyhodować. Zostaw uchyloną pokrywę podczas gotowania, żeby z jednej strony Ci nie wykipiało a z drugiej żeby uniknąć potencjalnego DMSu.Last edited by ART; 2014-11-28, 09:23.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment