Waniliowo-cynamonowy Milk Stout?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wonbrz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.06
    • 14

    Waniliowo-cynamonowy Milk Stout?

    Witam,

    Zakupiłem zestaw z surowców z BA: http://browamator.pl/szczegoly.php?_...&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183249%2F1594577&sortuj=kod

    Do tego zamówiłem 250 g laktozy i chciałem stworzyć milk stouta. Jednak ze względu na czas świąteczno-zimowy, stwierdziłem, że może zrobić coś bardziej na ten czas, a mianowicie dorzucę do tego cynamon, wanilię? Może anyż? Za mną dopiero jedna warka american wheata, a nigdzie nie doszukałem się nic o takiej konfiguracji, dlatego proszę bardziej doświadczonych o radę

    Pojawia się tutaj prośba z pytaniem do szanownych Państwa, czy ktoś byłby w stanie powiedzieć w jakiej proporcji i kiedy należy wrzucić te przyprawy (oczywiście mam kory cynamonu i laski wanilli, a anyż w całości) na 20 l? A następne pytanie.... czy to po prostu wyjdzie? Może odradzacie? Może będzie dziwne/niesmaczne?

    Pozdrawiam serdecznie wszystkich i dziękuję z góry za odpowiedzi
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Nie bawiłem się na razie w takie rzeczy zbyt często, ale jedna uwaga: z anyżem uważaj, jest bardzo intensywny. Zazwyczaj przyprawy wrzuca się na ostatnie 5-10 minut gotowania. Sam używałem śliwek suszonych, rodzynek i skórki z pomarańczy.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • lotnik23
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.09
      • 18

      #3
      Zdarzyło mi się warzyć z użyciem przypraw i różnie to wychodzi. Czasami w ogóle nie czuć dodatku a czasami jest on aż zbyt mocny. Wydaje mi się, że zależy to od tego jak dany składnik jest intensywny w aromacie i smaku. Na 20 litrów taka średnia dawka wydaje mi się, że powinna wynosić około 15-25 gram. Ja używałem tyle warząc z goździkami lub skórkami pomarańczy i było w porządku. Nie za mocno nie za słabo, ale z wanilią i cynamonem nie miałem do czynienia więc musisz sam zdecydować . Najlepiej wrzucić 15-10 minut przed końcem warzenia.
      Browar domowy Ferment - https://www.facebook.com/BrowardomowyFerment

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #4
        Wanilia a właściwie cukier wanilinowy bardzo długo raził kubki smakowe w porterze i koźlaku a w zasadzie nigdy mi się nie ułożył.

        Jeśli chodzi o inne dodatki to poszukaj "piw świątecznych" czy "christmas ale", wielu to zrobiło i ma całkiem dobre receptury.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • wonbrz
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.06
          • 14

          #5
          Dzięki wielkie za wszystkie podpowiedzi postanowiłem uwarzyć w końcu Vanilla Milk Stout tylko tutaj pojawia się pytanie - ile tych lasek wanilii i kiedy? Czytałem, że niektórzy dodają dopiero na cichą, niektórzy pisali, żeby wrzucić w czasie gotowania. Zastanawiam się czy np. nie wrzucić całej laski w czasie gotowania i całej na cichą? Czy to byłoby za dużo? Czy może tylko jedna w czasie gotowania albo jedna na cichą? Jakieś propozycje?

          Z góry dzięki za odpowiedzi!

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Piłam takiego stouta, co piwowar wrzucił 3 laski na cichą - był pyszny. Ja niestety dodałam do gotowania - i był paskudnie gorzki i płaski - ta wanilia coś niedobrego poczyniła.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • wonbrz
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.06
              • 14

              #7
              Dzięki wielkie za podpowiedzi postanowiłem, że wrzucę jedną laskę przeciętą wzdłuż 10 minut przed końcem gotowania drugą (a może i trzecią - zobaczymy), wrzucę na cichą dam znać, co z tego wyszło

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Tylko w razie czego pamiętaj, że ciocia ostrzegała
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                Przetwarzanie...
                X