Zatrzymanie wysładzania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • herostrates
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.11
    • 16

    Zatrzymanie wysładzania

    Mam pytanie czysto teoretyczne. Czy granica 2 BLG, przyjęta jako znak do zaprzestania dalszego wysładzania, uwzględnia temperaturę wody w czasie tego procesu, która istotnie zmniejsza wartość pomiaru?
  • Zywiec79
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.02
    • 123

    #2
    Każdy pomiar BLG jest zawsze w odniesieniu do temperatury próbki wynoszącej 20 stopni Celsjusza .
    Poniżej 2 BLG wypłukujesz więcej garbników i innych niepożądanych rzeczy niż cukrów dlatego nie powinno się wysładzać niżej.

    Comment

    • herostrates
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.11
      • 16

      #3
      Kurczę, to wy zawsze schładzacie próbkę podczas wysładzania? To musi trwać wieki.
      Chyba wygodniej byłoby posługiwać się wartością przeliczoną dla temperatury wysładzania, czyli tych 76-78 stopni.

      Comment

      • EzEt
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.03
        • 156

        #4
        Próbka leci pod bieżącą wodę i włala!
        https://www.facebook.com/browarbaluty/

        Comment

        • oberzine
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2012.02
          • 228

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika herostrates Wyświetlenie odpowiedzi
          Kurczę, to wy zawsze schładzacie próbkę do wysładzania? To musi trwać wieki.
          Chyba wygodniej byłoby posługiwać się wartością przeliczoną dla temperatury wysładzania, czyli tych 76-78 stopni.
          Jeszcze wygodniej posługiwać się kolorem brzeczki i smakiem

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10788

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika herostrates Wyświetlenie odpowiedzi
            Kurczę, to wy zawsze schładzacie próbkę podczas wysładzania? To musi trwać wieki.
            Chyba wygodniej byłoby posługiwać się wartością przeliczoną dla temperatury wysładzania, czyli tych 76-78 stopni.
            Odpowiedź brzmi: refraktrometr
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • barsliw
              Porucznik Browarny Tester
              • 2013.08
              • 289

              #7
              A nawet Refraktometr

              Comment

              • sztetke
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.12
                • 355

                #8
                Wysładzaj do objętości, a teoriami o garbnikach się nie przejmuj, tak jakby nie przechodziły w początkowej fazie...

                Comment

                • jacekan
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2011.05
                  • 388

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika herostrates Wyświetlenie odpowiedzi
                  Kurczę, to wy zawsze schładzacie próbkę podczas wysładzania? To musi trwać wieki.
                  Fakt, całe 3-4 minuty.
                  Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                  Comment

                  • herostrates
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.11
                    • 16

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
                    Fakt, całe 3-4 minuty.
                    Po których wysładzasz dalej przez 2 minuty, po czym znowu pobierasz próbkę, żeby sprawdzić czy BLG się wciąż zgadza...

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10788

                      #11
                      Kropelka na szkiełko i po sekundzie znamy wynik pomiaru
                      Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2014-12-03, 19:33.
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X