Zatrzymanie wysładzania

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • herostrates
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.11
    • 16

    #1

    Zatrzymanie wysładzania

    Mam pytanie czysto teoretyczne. Czy granica 2 BLG, przyjęta jako znak do zaprzestania dalszego wysładzania, uwzględnia temperaturę wody w czasie tego procesu, która istotnie zmniejsza wartość pomiaru?
  • Zywiec79
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.02
    • 123

    #2
    Każdy pomiar BLG jest zawsze w odniesieniu do temperatury próbki wynoszącej 20 stopni Celsjusza .
    Poniżej 2 BLG wypłukujesz więcej garbników i innych niepożądanych rzeczy niż cukrów dlatego nie powinno się wysładzać niżej.

    Comment

    • herostrates
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.11
      • 16

      #3
      Kurczę, to wy zawsze schładzacie próbkę podczas wysładzania? To musi trwać wieki.
      Chyba wygodniej byłoby posługiwać się wartością przeliczoną dla temperatury wysładzania, czyli tych 76-78 stopni.

      Comment

      • EzEt
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.03
        • 156

        #4
        Próbka leci pod bieżącą wodę i włala!
        https://www.facebook.com/browarbaluty/

        Comment

        • oberzine
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2012.02
          • 228

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika herostrates
          Kurczę, to wy zawsze schładzacie próbkę do wysładzania? To musi trwać wieki.
          Chyba wygodniej byłoby posługiwać się wartością przeliczoną dla temperatury wysładzania, czyli tych 76-78 stopni.
          Jeszcze wygodniej posługiwać się kolorem brzeczki i smakiem

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10795

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika herostrates
            Kurczę, to wy zawsze schładzacie próbkę podczas wysładzania? To musi trwać wieki.
            Chyba wygodniej byłoby posługiwać się wartością przeliczoną dla temperatury wysładzania, czyli tych 76-78 stopni.
            Odpowiedź brzmi: refraktrometr
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • barsliw
              Porucznik Browarny Tester
              • 2013.08
              • 289

              #7
              A nawet Refraktometr

              Comment

              • sztetke
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.12
                • 355

                #8
                Wysładzaj do objętości, a teoriami o garbnikach się nie przejmuj, tak jakby nie przechodziły w początkowej fazie...

                Comment

                • jacekan
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2011.05
                  • 388

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika herostrates
                  Kurczę, to wy zawsze schładzacie próbkę podczas wysładzania? To musi trwać wieki.
                  Fakt, całe 3-4 minuty.
                  Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                  Comment

                  • herostrates
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.11
                    • 16

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan
                    Fakt, całe 3-4 minuty.
                    Po których wysładzasz dalej przez 2 minuty, po czym znowu pobierasz próbkę, żeby sprawdzić czy BLG się wciąż zgadza...

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10795

                      #11
                      Kropelka na szkiełko i po sekundzie znamy wynik pomiaru
                      Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2014-12-03, 19:33.
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      Przetwarzanie...