Mam pytanie czysto teoretyczne. Czy granica 2 BLG, przyjęta jako znak do zaprzestania dalszego wysładzania, uwzględnia temperaturę wody w czasie tego procesu, która istotnie zmniejsza wartość pomiaru?
Zatrzymanie wysładzania
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Kurczę, to wy zawsze schładzacie próbkę podczas wysładzania? To musi trwać wieki.
Chyba wygodniej byłoby posługiwać się wartością przeliczoną dla temperatury wysładzania, czyli tych 76-78 stopni.Comment
-
-
Comment
-
Mniej książków więcej piwaComment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
-
Channel: Niemcy
2024-11-20, 10:41 -
-
Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam serdecznie.
Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....-
-
-
Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html
Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...-
-
-
Cześć wszystkim,
jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment