Dochmielenie brewkita- skonstruuj poradnik!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • amebus
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.04
    • 35

    #1

    Dochmielenie brewkita- skonstruuj poradnik!

    Doświadczeni piwowarzy!

    zwracam się do was z gorącą prośbą! Chodzi o temat zrobienia piwa z "gotowca" i doprawienie go odpowiednią ilością chmielu

    Czy moglibyście pomóc mi i skonstruować dla mnie krótki poradnik jak chmielić? Potraktujcie mnie jak laika i prostymi słowami wyjaśnijcie krok po kroku co robić, bo póki co- tłukę głową w mur.

    Polećcie też, w miarę możliwości, jaki brew kit komponować z jakimi chmielami, a także doradźcie, jakich hybryd stanowczo unikać.

    A przede wszystkim- nie bijcie! W końcu zwracam się do was z tymi pytaniami, żeby warka nadała się do wlania w gardło a nie do zlewu
  • Mocho
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.01
    • 92

    #2
    jak już chcesz dochmielać to nie lepszym rozwiązaniem byłoby kupienie nienachmielonych ekstraktów i nachmielenie ich wedle własnych upodobań/wyznaczników dla danego stylu?

    Comment

    • amebus
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.04
      • 35

      #3
      tylko że chciałem pokombinować, zrobić jakąś hybrydę, ciekawe połączenie stylów itp

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19306

        #4
        Nachmiel milda z brewkita jak IPA to będziesz miał hybrydę - imperial mild

        Comment

        • ScaRRyMaN
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.11
          • 33

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika amebus
          Doświadczeni piwowarzy!

          zwracam się do was z gorącą prośbą! Chodzi o temat zrobienia piwa z "gotowca" i doprawienie go odpowiednią ilością chmielu

          Czy moglibyście pomóc mi i skonstruować dla mnie krótki poradnik jak chmielić? Potraktujcie mnie jak laika i prostymi słowami wyjaśnijcie krok po kroku co robić, bo póki co- tłukę głową w mur.

          Polećcie też, w miarę możliwości, jaki brew kit komponować z jakimi chmielami, a także doradźcie, jakich hybryd stanowczo unikać.

          A przede wszystkim- nie bijcie! W końcu zwracam się do was z tymi pytaniami, żeby warka nadała się do wlania w gardło a nie do zlewu
          Ja wrzuciłem na 15 min do gotującej się brzeczki 30g Chinook'a do Finlandia Premium Lager. Wyszło zacnie.

          Comment

          • amebus
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.04
            • 35

            #6
            Rozumiem, że polecana kolejność to:

            1. Zagotowanie brzeczki do odpowiedniej temperatury
            2. Dodanie chmielu (granulat w siateczce muślinowej?)

            a i co dodać do butelek na refermentację? Cukier odpada (w celu uniknięcia smaku winiacza)? Ekstrakt słodowy w proszku? Może tabsy refermentacyjne?

            Comment

            • amebus
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.04
              • 35

              #7
              a i jeszcze jedno: bo najbardziej marzy mi się Coopersowy Heritage Lager (choć może być też ten Finlandia Premium Lager), dochmielony Mosaic'iem. Czy z tego nie wyjdzie jakiś podły DMS?

              Comment

              • Mocho
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.01
                • 92

                #8
                dms z chmielu się nie pojawi
                do refermentacji dałbym cukier albo glukozę, nie powinno być różnicy w smaku

                Comment

                • amebus
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.04
                  • 35

                  #9
                  Czyli od A do Z wyglądałoby to tak:

                  1. Podgrzewamy puszki z ekstraktami słodowymi
                  2. Podgrzane przelewamy do garnka z gotującą się wodą
                  3. Gotujemy ok. 1h
                  4. W międzyczasie- na ok. 0,5h(?) dodajemy do gotującej się brzeczki 30g granulatu chmielowego (w moim przypadku- Mosaic)
                  5. Po godzinie gotowania schładzamy brzeczkę (wanna z zimną wodą i inne sposoby, ufam, że to akurat nie problem); schłodzoną zawartość do ok 25 stopni przelewamy do pojemnika refermentacyjnego
                  6. Uzupełniamy wodą do 20-20kilku litrów
                  7. Dodajemy drożdże dołączone przez producenta brew-kita
                  8. Zamykamy pojemnik i delektujemy się widokiem fermentującego browarka

                  Jeśli ktoś gdzieś jakieś zastrzeżenia, proszę o zwrócenie uwagi. Jeśli brak- to proszę o potwierdzenie, że wszystko jest ok

                  Comment

                  • ScaRRyMaN
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.11
                    • 33

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika amebus
                    Czyli od A do Z wyglądałoby to tak:

                    1. Podgrzewamy puszki z ekstraktami słodowymi
                    2. Podgrzane przelewamy do garnka z gotującą się wodą
                    3. Gotujemy ok. 1h
                    4. W międzyczasie- na ok. 0,5h(?) dodajemy do gotującej się brzeczki 30g granulatu chmielowego (w moim przypadku- Mosaic)
                    5. Po godzinie gotowania schładzamy brzeczkę (wanna z zimną wodą i inne sposoby, ufam, że to akurat nie problem); schłodzoną zawartość do ok 25 stopni przelewamy do pojemnika refermentacyjnego
                    6. Uzupełniamy wodą do 20-20kilku litrów
                    7. Dodajemy drożdże dołączone przez producenta brew-kita
                    8. Zamykamy pojemnik i delektujemy się widokiem fermentującego browarka

                    Jeśli ktoś gdzieś jakieś zastrzeżenia, proszę o zwrócenie uwagi. Jeśli brak- to proszę o potwierdzenie, że wszystko jest ok
                    Rozpuść brewkita w max 10 litrach wody, zagotuj.
                    Jak zacznie się gotować wrzuć powiedzmy 15g chmielu (bez woreczka), po pół godziny 5g i po 55min 10g.
                    Wlej gorącą brzeczkę do fermentora bez kranika, dolej 10l bardzo zimnej wody(do 20l) (powinno mieć ok 25*C) zmierz blg.
                    Jak jest sporo więcej niz 12 blg przelicz, ile wody jeszcze potrzebujesz (nie pamietam wzoru) lub zostaw, bym mieć mocniejsze piwo.
                    Zadaj uwodnione drożdże z zestawu
                    Bądź smutny, że rurka nie bulba (urok brewkita)
                    Jak tak zrobiłem i uszlachetniłem dość porządnie brewkita (który i tak ma w sobie dużo zwykłego cukru). Użyłem Chinooka bo jest mocno goryczkowy i ma przyjemny zielony aromat. Brzeczkę z chmielu możesz przefiltrować metalowym sitem lub woreczkiem.

                    Comment

                    • amebus
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2013.04
                      • 35

                      #11
                      a w którym momencie dodać ekstraktu niechmielonego (bo taki zamierzam użyć zamiast cukru)?

                      Comment

                      • ScaRRyMaN
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2014.11
                        • 33

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika amebus
                        a w którym momencie dodać ekstraktu niechmielonego (bo taki zamierzam użyć zamiast cukru)?
                        A do czego chcesz go dodać?

                        A jeżeli chodzi o refermentacje to cukier nie da Ci aromatów bimbrowych. Ja użyłem co prawda glukozy z litrem wody ale cukier jest okey. Szkoda pieniędzy na używanie ekstraktu suchego.

                        Lepiej warzyć z ekstraktów niechmielonych i dodać chmielu niż używać i tego i tego. I jeszcze do tego chmielu.

                        Comment

                        • amebus
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2013.04
                          • 35

                          #13
                          chciałem jednak spróbować na brewkicie. To chyba jeszcze nie będzie błąd w sztuce piwowara? :P

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10806

                            #14
                            Na pierwsze piwo idealne
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • amebus
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2013.04
                              • 35

                              #15
                              pytanie jest takie: czy gotowanie przez godzinę brzeczki z brewkita połączonego z ekstraktem niechmielonym nie wyjałowi roztworu? pytam w kontekście chmielenia
                              i jeszcze jedno: w jakiej ilości wody gotować brewkit+ekstrakt (przy założeniu, że finalnie powinno to być +/- 20pare litrów roztworu)?

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • Pancernik
                                Gdański Browar WaRy, Poradnik Speleologiczny
                                Pancernik
                                Drugie z piw, otrzymanych na zlocie od piwowarów z rzeczonego browaru. Mieszkaliśmy w jednym domku, zbytnio nie podpadłem, widocznie... Tym razem to belgijski tripel, ma 9% i 18*. Poradnik Speleologiczny jest trochę szarobury, kolor szczególnie nie zachęca... Piana w kuflu biała, drobna, dość...
                                2017-09-19, 21:21
                              • otvirak
                                kapsle TS Wisły Kraków
                                otvirak
                                Hej,
                                jako kibic TSW z prawie 50-letnim stażem, a zarazem kolekcjoner, zwracam się do P.T. Kolegów z apelem następującym: ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, ma i chce odstąpić kapsle ze zdjęć, niech da znać! Mam ok. 25 tych kapsli z różnymi napisami wewnątrz, ale pewnie było ich...
                                2024-03-18, 23:52
                              • Patrowsky
                                Czy to podróbka? - "PERŁA Chmielowa" ;)
                                Patrowsky
                                Witam

                                Dzisiaj natknąłem się w jednym z lokalnych sklepów w W. Brytani na polską dziwnie wyglądającą "PERŁĘ Chmielową". Zwracam sie z pytaniem czy to jest podróbka czy oryginał? Nigdzie w internecie nie mogłem znaleźć identycznej puszki. Logo ma inną budowę, znaczenia...
                                2023-09-29, 14:10
                              • Grbuy
                                Butelki 5L (kanister)
                                Grbuy
                                Witajcie! Mam pytanie ponieważ chciałbym nastawić swojego pierwszego brewkita, ale z uwagi że rzadko piję wręcz odświętnie chciałbym żeby był to trunek na specjalne okazje który będzie sobie stał gdzieś w zacisznym miejscu, z kolei te specjalne okazje to okazje w większym gronie. Tak...
                                2023-04-01, 15:41
                              • kurek93
                                Lager coopers
                                kurek93
                                Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
                                2023-01-06, 20:13
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...