Dochmielenie brewkita- skonstruuj poradnik!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gasior78 Wyświetlenie odpowiedzi

    Hmmm w temacie chmielenia gotowców sporo na tym forum napisano i odniosłem wrażenie, że ludzie nie tylko nie odradzają ale wręcz zalecają zagotowanie brzeczki. Tak więc dlaczego nie chmielić dla goryczki w ten sposób? Coś przeoczyłem?
    Jeśłi koniecznie chcesz dochmielac dla GORYCZKI, to jak najbardziej - trzeba gotować z chmielem. Jednakże z obserwacji wiem, że głównie wszystkim chodzi o aromat obecnych nowofalowych APA i AIPA - a to daje właśnie chmielenie na zimno.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gasior78 Wyświetlenie odpowiedzi
    Każda podpowiedź generuje nowe pytania, więc mam jeszcze jedno: zakładając, że fermentacja nie ruszy do jutra (a mija właśnie około 20-ta godzina od wstawienia i ciągle cisza) i będę zmuszony zaszczepić nowe drożdże - czy chcąc pozbyć się wspomnianych wcześniej negatywnych efektów mogących się pojawić po dodaniu 1kg glukozy miałoby sens dosypanie extra 0,5-1kg suchego ekstraktu? Czy nie będzie tej słodyczy za dużo i czy drożdże w standardowej ilości z saszetki będą w stanie to przerobić czy należałoby wówczas zastosować jakieś bardziej wydajne?

    Z góry dzięki za podpowiedzi, pozdrawiam
    20 godzin to nic - jeśli nie ruszy po 48 godzinach - wtedy zadaj nowe drożdże.
    Negatywnych efektów rozcieńczenia ekstraktu cukrem nie zniwelujesz niczym - po prostu następnym razem będziesz wiedział lepiej .

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika amebus Wyświetlenie odpowiedzi
    Chmielenie podczas gotowania ZEPSUJE brewkit czy raczej go po prostu NIE POLEPSZY?
    Zepsuć nie zepsuje - na pewno zmieni, ale czy polepszy - to musiałbyś najpierw zrobić ten brewkit bez dochmielania i zorientować się, czy na pewno potrzebna Ci dodatkowa goryczka.


    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika amebus Wyświetlenie odpowiedzi
    Pytanie nr 2: mamy zestaw brewkit (lager) + płynny ekstrakt słodowy do odfermentowania +dochmielanie go chmielem amerykańskim + drożdże- i tu jest moje pytanie- czy te brewkitowe drożdże zeżrą cukier czy lepiej potraktować je np. Fermentis Safale?
    Płynny ekstrakt słodowy ma być nie do odfermentowania, cokolwiek masz na myśli to pisząc, tylko jako uzupełnienie brewkitu - zamiast cukru. Jesli masz na myśli REFERMENTACJĘ, to ona może być spokojnie zrobiona cukrem - to ma wpływ tylko i wyłącznie na nagazowanie piwa. Brewkitowe drożdże oczywiście zeżrą, zwłaszcza cukier, ale dla piwa lepsze będzie, jeśli nie dostaną cukru prostego, tylko właśnie brewkit nachmielony + ekstrakt słodowy nienachmielony.

    Podsumowanie: zróbcie najpierw normalnie brewkita, a potem się zastanawiajcie, czego mu brakuje. Jestem przekonana, że chodzi Wam o dochmielanie na zimno, dla aromatu.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2014-12-04, 19:46.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment


    • #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Jestem przekonana, że chodzi Wam o dochmielanie na zimno, dla aromatu.
      Wielkie dzięki za kolejną porcję przydatnej na przyszłość wiedzy! W moim wypadku jednak goryczka ma pierwszorzędne znaczenie. Piwa jak Ciechan Grand Prix czy Perun Jasny Grom to mniej więcej wyznacznik smaku jaki chciałbym docelowo uzyskać (w swoim czasie, oczywiście). A aromaty przy okazji, na zimno, też

      Pozdrawiam
      Ostatnia zmiana dokonana przez Gość; 2014-12-04, 19:59.

      Comment

      • amebus
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.04
        • 35

        #33
        zdecydowanie zamierzam zrezygnować z cukru, a zastąpić go ekstraktem słodowym niechmielonym.

        chciałem chmielić i na goryczkę i na aromat. planowałem użyć 50g Mosaic'a w granulkach. 25g od początku gotowania, po 0,5h 10g i po 55minutach- 15g na ostatnie pięć minut i stygnięcie- ta końcówka na aromat.

        Comment

        • amebus
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.04
          • 35

          #34
          czy z do tego brewkita Finlandia Premium Lager po dochmieleniu Mosaic'iem jak planuję, będzie pasowała saszetka drożdży Safale US-05?

          Comment


          • #35
            Wygląda na to, że drożdże ruszyły po mniej więcej 36h, więc może coś z tego będzie.

            Jeszcze jedno pytanie - czy po fermentacji burzliwej należy/powinno się zlewać na cichą do innego fermentora czy można zostawić w oryginalnym?

            Dzięki

            Comment

            • ScaRRyMaN
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.11
              • 33

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gasior78 Wyświetlenie odpowiedzi
              Wygląda na to, że drożdże ruszyły po mniej więcej 36h, więc może coś z tego będzie.

              Jeszcze jedno pytanie - czy po fermentacji burzliwej należy/powinno się zlewać na cichą do innego fermentora czy można zostawić w oryginalnym?

              Dzięki
              Jak przelejesz na cichą do drugiego fermentora to Ci się dobrze sklaruje piwo. Polecam. Zwykle nie piszą o tym na instrukcji do brewkita.

              Comment

              • kordzio1
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.01
                • 18

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gasior78 Wyświetlenie odpowiedzi
                Wygląda na to, że drożdże ruszyły po mniej więcej 36h, więc może coś z tego będzie.

                Jeszcze jedno pytanie - czy po fermentacji burzliwej należy/powinno się zlewać na cichą do innego fermentora czy można zostawić w oryginalnym?

                Dzięki
                Możesz zlewać, a równie dobrze możesz olać ten krok.
                Piwo sklaruje się równie dobrze w tym samym pojemniku.
                Ja jeśli nie chmielę na zimno to zawsze olewam przelewanie - dodatkowa robota + większe ryzyko infekcji. Jeśli chmielę na zimno i chcę zebrać gęstwę to przelewam (w przeciwnym wypadku gęstwa drożdżowa byłaby mocno zanieczyszczona drobinami chmielu).

                Comment

                • Soyero
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2015.03
                  • 6

                  #38
                  Witam. Podłącze się pod temat.
                  Jestem w trakcie warzenia swojego pierwsze piwka. Jest ono z brewkitu. Jest to Cooper Lager. Niestety pośpieszyłem się i zamiast ekstraktu niechmielonego dodałem 1 kg glukozy. Jedynym pocieszeniem jest to, że do fermentatora zlałem w sumie 21 litrów a nie 23 jak było zalecane w instrukcji. Troszkę się pocieszam, że dzięki temu piwko będzie lepsze w smaku. Niestety boję się, że to mi nie wystarczy i będę zawiedziony.
                  Wartość blg przy przelaniu to 11.

                  Tak czytam i czytam i pojawiła się nadzieja właśnie w tym, że mogę jeszcze tego browarka dochmielić na tym etapie.

                  Jak proponujecie abym to zrobił? Piwko zostało przelane do fermentatora w sobotę o godzinie 23.00. Od niedzielnego poranka pięknie fermentuje.

                  1. Czy mogę dodać chmielu do tego fermentatora czy powiedzmy w niedzielę (oczywiście bo sprawdzeniu balingometrem) przelać na cichą i tam dodać chmielu?

                  2. Jak przelewacie? Od razu z jednego wiadra do drugiego czy lepiej np zassać rureczką i po ściance zlewać?
                  3. Jak długo na cichej? Trzeba rurkę dodatkowo założyć czy już się obejdzie?

                  4. Jaki chmiel?
                  Preferowałbym coś z tej strony [piwopiweczko.pl] ponieważ jak zamówię do godziny 12 jednego dnia to otrzymam to już następnego.

                  Dorzucić to: http://www.piwopiweczko.pl/Chmiel-Inne,49,0.html
                  Czy coś z tego: http://www.piwopiweczko.pl/Chmiel-Granulat,127,0.html i w jakiej ilości. Piwo w które będę w przyszłości strzelał to coś w rodzaju PILS MANUFAKTUROWY.

                  5. Aby nie było bardzo nagazowane to do tych 21 litrów dobrze będzie jak dodam 150 g cukru? Wymieszać go np z 100 ml litrów wody, zagotować i pierw wlać do tego wiadra gdzie będę na cichej warzył?

                  I jeszcze jedno odbiegające od tematu

                  6. Mam cały sprzęt ale boję się jeszcze podjąć pełnego samodzielnego warzenia. Chcę zrobić dla żony STOUT MILKA. Jaki brewkit zbliżony polecacie? Czy dodać do niego dodatkowego chmielu czy jak tym razem dodam ekstraktu niechmielonego to będzie dobry efekt?

                  Będę wdzięczny za porady.

                  Comment

                  • Soyero
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2015.03
                    • 6

                    #39
                    Tyle ludzi na forum i nikt nie napisze?
                    Głównie chodzi mi o te nachmielenie. Mogę dodać np. 20 g chmielu aromatycznego np Lubelskiego do pojemnika gdzie się właśnie odbywa burzliwa fermentacja czy jednak muszę zlać na cichą i tam dorzucić ten chmiel? 7 dni w cichej styknie? I jak dodać ten chmiel aby później nie mieć fafrocli?

                    Szczerze mówiąc im więcej czytam tym dochodzę do wniosków że przelewanie może zaszkodzić piwku. Im mniej tego tym lepiej więc się zastanawiam że jak ustanie fermentacja to może jeszcze w tym fermentatorze z burzliwej potrzymać kilka dni>?

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10788

                      #40
                      Chmiel daj na cichą, jaki? Zależy co chcesz uzyskać. Ale to i tak tylko na aromat.
                      Zlewaj wężykiem by uniknąć napowietrzenia. Myślę że cicha 7 dni w tym chmiel 3-5 dni
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19275

                        #41
                        Nie spotkałem się z takim faktem, aby ktoś dodawał chmiel do fermentacji (głównej) ale możesz być pierwszy. Jakbyś coś poczytał a nie liczył tylko na porady to byś wiedział, że chmielenie na zimno odbywa się na na cichej (zazwyczaj). Czas jaki jest potrzebny zależy od tego jaka to fermentacja (górna czy dolna) i szczepu drożdży (niektóre szybciej się klarują). Chmielenie granulatem wprowadza zmętnienie, które nie zawsze da się usunąć (dostępnymi środkami klarującymi) a maksymalny czas takiego chmielenia to kilka dni. Lubelskim zdecydowanie krócej, w mojej opinii - 3 dni. Z szyszką będzie fajniej, ale też musisz popracować nad tym, by do piwa nie dostawały się przy zlewaniu ziarenka chmielu.
                        Tak czy inaczej czeka Cię lektura.

                        Comment

                        • Soyero
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2015.03
                          • 6

                          #42
                          Dzięki za odpowiedź.
                          Czytam na prawdę dużo. Moje pytanie odnośnie chmielowania wzięło się właśnie z tego że nigdzie nie mogłem znaleźć opinii o chmieleniu przy fermentacji burzliwej tylko cichej. Chciałem się utwierdzić w przekonaniu. Już wiem że to odpada.

                          Czytałem że przy tym lagerze odpowiedni jest właśnie chmiel lubelski ale nie wiem ile tego dodać. Nie wiem ile te piwo ma IBU. Lubię Pilsa Manufakturowego który ma zdaje się na poziomie 35-40. Nic, będę eksperymentował.

                          Przy zlewaniu do butelek myślałem aby zastosować pończochę aby ten chmiel się nie przedostał, gdzieś wyczytałem że to dobra opcja.

                          Ps. Kurde jak ja mam tyle problemów i dylematów przy warzeniu z brewkita to co dopiero będzie jak będę warzył z zacierów, do którego powoli już się mentalnie przygotowuje
                          Ostatnia zmiana dokonana przez Soyero; 2015-03-11, 17:26.

                          Comment

                          • Soyero
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2015.03
                            • 6

                            #43
                            Cześć.
                            Potrzebuję porady. Po 9 dniach przy ok. 1BLG (sam się zdziwiłem że tak pięknie zeszło) przelałem moją warkę na fermentację cichą celem dochmielenia. Niestety pośpieszyłem się z tym i wrzuciłem 35 g szyszki z chmielem lubelskim (w woreczku) od razu po przelaniu a miałem to zrobić 3-5 dni przed rozlewem.
                            Co proponujecie abym teraz zrobił?

                            Ps. w dodatku za słabo obciążyłem woreczek i chmiel w połowie jest zanurzony a w połowie dryfuje. No ale to moja pierwsza warka więc i pierwsze błędy.

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #44
                              Wyjąć i wywalić. I zrobić od nowa w prawidłowym terminie.

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10788

                                #45
                                Zdezynfekowaną łychą zatop go. Zabutelkuj za 7 dni i będzie OK
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X