Dziwny żrący zapach

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lotnik23
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.09
    • 18

    Dziwny żrący zapach

    Witam! Mam pewien problem. Tydzień temu uwarzyłem piwo. Schłodziłem brzeczkę przelałem do fermentora i zadałem drożdżami. Wczoraj po tygodniu fermentacji postanowiłem sprawdzić czy można już przelewać na cichą. Otworzyłem pokrywę. Na górze była piana niezbyt obfita. Z góry czuć było lekko drożdżami, ale jak powąchałem z bardzo bliskiej odległości to aż mnie odrzuciło. Poczułem jakiś taki dziwny przeżerający zapach. Zmierzyłem balingometrem i wyszło mi 12 Blg (na początku miałem 14 Blg), więc zostawiam je jeszcze na tydzień fermentacji. Piwo fermentuje w temperaturze 14 stopni. Przed zadaniem drożdży brzeczka była napowietrzona. Szukałem jakichś informacji na forum o tym zapachu ale nic nie znalazłem. Czy ktoś wie skąd może pochodzić taki dziwny żrący zapach?
    Browar domowy Ferment - https://www.facebook.com/BrowardomowyFerment
  • Mocho
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.01
    • 92

    #2
    jak z bardzo bliska się zaciągnąłeś to może przez duże stężenie dwutlenku węgla takie doznania?

    Comment

    • lotnik23
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.09
      • 18

      #3
      Odległość była zaraz nad pianą więc być może jest tak jak mówisz i spowodowane było to dwutlenkiem węgla.
      Browar domowy Ferment - https://www.facebook.com/BrowardomowyFerment

      Comment

      • keto
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.07
        • 388

        #4
        Co to jest za piwo nic nie napisałeś, górna czy dolna fermentacja? Mniemam, że jak 14 stopni to dolna?
        Pozdrawiam
        Artur

        Comment

        • lotnik23
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.09
          • 18

          #5
          Dolna fermentacja. Jest to lekki czeski pils a przynajmniej chcę żeby taki wyszedł Drożdże użyte to Saflager W 34/70. Chmiele Premiant i Saaz. Słód pilzneński.
          Browar domowy Ferment - https://www.facebook.com/BrowardomowyFerment

          Comment

          • keto
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.07
            • 388

            #6
            Mimo wszystko jakoś słabo zszedł wciągu tygodnia, nie napisze tu nic odkrywczego ,ale z tym piwem jest coś nie tak. Może bardziej doświadczenie się wypowiedzą.
            Pozdrawiam
            Artur

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              1. Tydzień w 14stC i zeszło 2blg to znaczy, że spartolone i wali kwachem.
              2. Źle zrobiony pomiar, piwo odfermentowało a ten zapach to siarkowodór charakterystyczny przy piwach dolnej fermentacji.
              3. Dwutlenek węgla potrafi nieźle odrzucić jeżeli się mocno zaciągnąć.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • lotnik23
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.09
                • 18

                #8
                Dzięki za pomoc. Spróbuję jeszcze przez weekend przelać na cichą potrzymam tydzień lub dwa i zobaczę jak będzie wyglądało. Może jeszcze uda się jakoś uratować żeby było pijalne.
                Browar domowy Ferment - https://www.facebook.com/BrowardomowyFerment

                Comment

                Przetwarzanie...
                X