Witam! Mam pewien problem. Tydzień temu uwarzyłem piwo. Schłodziłem brzeczkę przelałem do fermentora i zadałem drożdżami. Wczoraj po tygodniu fermentacji postanowiłem sprawdzić czy można już przelewać na cichą. Otworzyłem pokrywę. Na górze była piana niezbyt obfita. Z góry czuć było lekko drożdżami, ale jak powąchałem z bardzo bliskiej odległości to aż mnie odrzuciło. Poczułem jakiś taki dziwny przeżerający zapach. Zmierzyłem balingometrem i wyszło mi 12 Blg (na początku miałem 14 Blg), więc zostawiam je jeszcze na tydzień fermentacji. Piwo fermentuje w temperaturze 14 stopni. Przed zadaniem drożdży brzeczka była napowietrzona. Szukałem jakichś informacji na forum o tym zapachu ale nic nie znalazłem. Czy ktoś wie skąd może pochodzić taki dziwny żrący zapach?
Dziwny żrący zapach
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
-
Odległość była zaraz nad pianą więc być może jest tak jak mówisz i spowodowane było to dwutlenkiem węgla.Browar domowy Ferment - https://www.facebook.com/BrowardomowyFerment
Comment
-
-
Dolna fermentacja. Jest to lekki czeski pils a przynajmniej chcę żeby taki wyszedł Drożdże użyte to Saflager W 34/70. Chmiele Premiant i Saaz. Słód pilzneński.Browar domowy Ferment - https://www.facebook.com/BrowardomowyFerment
Comment
-
-
1. Tydzień w 14stC i zeszło 2blg to znaczy, że spartolone i wali kwachem.
2. Źle zrobiony pomiar, piwo odfermentowało a ten zapach to siarkowodór charakterystyczny przy piwach dolnej fermentacji.
3. Dwutlenek węgla potrafi nieźle odrzucić jeżeli się mocno zaciągnąć.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Dzięki za pomoc. Spróbuję jeszcze przez weekend przelać na cichą potrzymam tydzień lub dwa i zobaczę jak będzie wyglądało. Może jeszcze uda się jakoś uratować żeby było pijalne.Browar domowy Ferment - https://www.facebook.com/BrowardomowyFerment
Comment
-
Comment