Temperatura fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Thomas_LDZ
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.11
    • 1

    #1

    Temperatura fermentacji

    Witam! Jest to mój pierwszy post na forum i dotyczy temperatury fermentacji. Otóż zamówiłem zestaw startowy Zacier Mistrz z zestawem na Pale Ale'a. W piwnicy, w której chcę przeprowadzić fermentację panuje obecnie temperatura 10-11 stopni C. Czy sądzicie, że wystarczy obłożyć fermentor kocem z folią NRC czy kupić styropian i wstawić fermentor do takiego pojemnika czy po prostu zaczekać, aż temperatura się podniesie do tych 15 stopni C?
    Pozdrawiam
  • zigy
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.04
    • 39

    #2
    Możesz też dokupić drożdże dolnej fermentacji. Temperatura 10-11 st. jest dla takich drożdży idealna

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Daray
      Brak wyraźniej fermentacji po 48h
      Daray
      Dzień dobry,

      W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

      Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
      2023-03-13, 20:01
    • smir
      Oktoberfestbier temperatura fermentacji
      smir
      Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
      ...
      2021-05-24, 21:09
    • RomaNzRumunii
      Kolsch temperatura fermentacji
      RomaNzRumunii
      Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
      2023-11-25, 21:07
    • tomaszjanczyk
      Pierwsza próba - pytanie na CITO
      tomaszjanczyk
      Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

      W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

      Zaczynałem około 16:00.

      Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
      2020-04-22, 09:46
    • SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 09:28
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...