Pierwsze warzenie - przepis na APA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • truckfighter
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.08
    • 5

    Pierwsze warzenie - przepis na APA

    Cześć wszystkim!

    Jestem nowy na forum i niedawno wkręciłem się w tematy warzenia piwa. Przeczytałem wszystkie FAQ i przejrzałem wątki z przepisami, ale niestety nie mogłem znaleźć wprost podanego przepisu na APA, które było by moim pierwszym uwarzonym piwem. Na pierwszy raz chciałbym uwarzyć ok 10l piwa (choć większość receptur jest liczona na 20l, tutaj chodzi o względy praktyczne, żebym się z tym zmieścił w kuchni). Chciałbym używać drożdży suchych, ponieważ jestem świeży i co tu dużo mówić, jeszcze się nie znam.
    Czy mógłbym prosić piwowarską brać o jakieś przepisy na American Pale Ale?

    Sorry że z tak młóconym zapewne tematem, ale liczę na waszą pomoc
  • KapitanPlaneta
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.11
    • 69

    #2
    a chcesz robić z ekstraktów czy zacierać?

    Comment

    • truckfighter
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.08
      • 5

      #3
      Zacierać. Sorry, zapomniałem od razu napisać.

      Comment

      • KapitanPlaneta
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.11
        • 69

        #4
        Ja nie mam doświadczenia, żeby "konstruować" przepis Generalnie świat jest Twój: co wymyślisz to zrobisz. Gdybym chciał zrobić APA to bym przestudiował przepisy na AIPA (które są zdecydowanie popularniejsze) i w oparciu o to sklecił "coś" z mniejszym ciałem (myślę 12-14BLG) i mniejszą ilością chmielu (APA to na czuja 60-70g na 20l). Chmiel wybierz sobie 1, albo 2 - żeby zacząć się uczyć jak smakują. Najlepiej jakieś popularne: Amarillo, Chinok, Sinco, Citra, Cascade.


        Co do warki 10l to troszkę słabo... przy dobrym zarządzaniu zmieścisz się z 20, mówię Ci. Ja sobie w sobotę poradziłem bez problemów z moim PIPA, a miejsca mam mało, wyszło za to z 25l. Zrób 20, APE się szybko pije
        Ostatnia zmiana dokonana przez KapitanPlaneta; 2014-12-02, 17:59.

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #5
          Proponuję na początek 5 kilo pilzneńskiego zatrzeć w lodówce w 66 stopniach, 30g Iungi/Magnum/Herculesa od początku gotowania, po 20g dwóch różnych amerykańskich chmieli na 10 minut, po 30g do chłodzenia i już. Schłodzić, przefermentować, nagazować, wypić.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          Przetwarzanie...
          X