Zalewanie osadu drożdzowego następną warką

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rozoliani6
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.11
    • 39

    Zalewanie osadu drożdzowego następną warką

    Witam forumowiczów. Mam zamiar warzyć 3 piwa. APA 12 Blg, AIPA 15 BLg, a nastepnie Rye IPA 17 Blg. Wszystkie 3 piwa na US-05.Czytałem, że nie ma przeciwwskazań żeby placek drożdzowy po burzliwej zalać kolejną warką. Moje pytanie brzmi: Czy nie bedzie przegięciem zalanie placka po 12 blg brzeczką o ekstrakcie 15 Blg, a nastepnie zalanie placka po 15 brzeczką o ekstrakcie np. 17 Blg? Po prostu nie chce mi sie zbierać gęstwy skoro bedę warzył jedno po drugim. Wszystkie 3 warki ok 25 l. Czy Jedna paczka US-05 wytrzyma taki wysiłek w krótkim czasie?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    #2
    W życiu bym się nie domyślił, że chodzi ci o osad drożdżowy po fermentacji...

    Osad drożdżowy po fermentacji burzliwej potrafi być zanieczyszczony. Pamiętaj, że jeśli pierwsze było z infekcją przeniesiesz ją na drugie.

    Tak poza tym zazdroszczę, że masz tyle czasu, by zrobić taki maraton

    Comment

    • rozoliani6
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.11
      • 39

      #3
      Właśnie z braku czasu chcę zrobić taki maraton Pytanie jak te zanieczyszczenia wpłyną na drugie, a w szczególności na trzecie piwo. Postepując w ten sposób praktycznie eliminuje mozliwość zakażenia samej gęstwy bo nie bede w niej grzebał. Nie mam doświadczenia w takich numerach dlatego pytam czy ktoś tak kiedys robił.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        #4
        Po gotowaniu zostają osady gorące, które nie zawsze da się oddzielić w warunkach domowych od brzeczki. Sam ostatnio zlałem piwo wraz z osadami i chmielinami, by się przekonać. Staram się jednak odzyskiwać gęstwę z fermentacji cichej jak mnie uczono.
        Moja rada: próbuj! jak nie spaprzesz czegoś to będzie git.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X