Rurka bulgotka

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krajesiak
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.10
    • 17

Widzę same poważne porady. Zalej gliceryną, ja im więcej nalewam tym ciszej bulgocze.

Comment

• MarcinKan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.02
      • 191

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krajesiak Wyświetlenie odpowiedzi
      Widzę same poważne porady. Zalej gliceryną, ja im więcej nalewam tym ciszej bulgocze.
      też pomyślałem o glicerynie ... wczoraj zalałem 2 z 8 rurek - jest lepiej ale nadal szukam cieczy z tego filmiku na YT (filmik również szukam)
      ps. miód się skrystalizuje a budyń wyschnie

Comment

• Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

Musisz być bardzo szczęśliwym człowiekiem, skoro twoim głównym problemem od dwóch dni poszukiwanie niebulgotającego płynu. Przyznam się, że dla mnie jest to zagadnienie kompletnie nieistotne, wręcz uważam, że sprzedaż rurek fermentacyjnych piwowarom powinna być zakazana i surowo karana, a za samo użycie na forum tych słów - banan.

Comment

• tristan_tzara
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2007.12
          • 1038

Dlaczego rurki są tak niepotrzebne? Sam mam zamiar zacząć robić piwo i info mi się przyda.

Comment

• Gringo
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2007.07
            • 2160

Bo jest tak potrzebna jak kółka do pomidora.
            Fermentor lekko niedomknięty, na długości około 10 cm da ten sam skutek fermentacji, ale bez stresów że woda z rurki dostała się do piwa, że nie bulka albo za mocno bulka.
            Fermentor napuchnie i wyrzuca przez szparę nadmiar gazów.
            Last edited by Gringo; 2014-12-04, 13:48.

Comment

• MarcinKan
              • 2013.02
              • 191

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
              Musisz być bardzo szczęśliwym człowiekiem, skoro twoim głównym problemem od dwóch dni poszukiwanie niebulgotającego płynu. Przyznam się, że dla mnie jest to zagadnienie kompletnie nieistotne, wręcz uważam, że sprzedaż rurek fermentacyjnych piwowarom powinna być zakazana i surowo karana, a za samo użycie na forum tych słów - banan.
              ... jeżeli ciebie to nie interesuje to poco się udzielasz?

Comment

• MarcinKan
                • 2013.02
                • 191

jeszcze raz ... nie zadaje pytania: Czy rurka jest fajna czy nie fajna? Czy powinna być czy nie? Czy mając rurkę w fermentorze jestem babą, a jak jej nie mam to jestem supermenem?

... tylko co można do niej wlać aby nie hałasowało. Jak ktoś ma sprawdzony pomysł to proszę o odpowiedz - ot tyle

Comment

• ScaRRyMaN
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.11
                  • 33

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedzi
                  jeszcze raz ... nie zadaje pytania: Czy rurka jest fajna czy nie fajna? Czy powinna być czy nie? Czy mając rurkę w fermentorze jestem babą, a jak jej nie mam to jestem supermenem?

... tylko co można do niej wlać aby nie hałasowało. Jak ktoś ma sprawdzony pomysł to proszę o odpowiedz - ot tyle

Dlatego właśnie pisałem Ci o oleju. Jak dalej głośno będzie bulkać to możesz mąką zagęścić oleum.

Comment

• Jimmy_jb
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.11
                    • 911

Spróbuj tego:
                    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedzi
                      ... jeżeli ciebie to nie interesuje to poco się udzielasz?
                      Zazdroszczę ci takiego problemu.

Comment

• MarcinKan
                        • 2013.02
                        • 191

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                        Zazdroszczę ci takiego problemu.
                        nie musisz zazdrościć - twoim problemem jest mój temat

jeżeli kogoś to interesuje to na ten czas ranking hałaśliwości wygląda tak

1 miejsce posiada czopek z waty lub brak rurki
                        2 miejsce gliceryna
                        3 woda

na ostatnich miejscach jest budyń czekoladowy oraz wosk.

przyszedł mi do głowy jeszcze "żel wodny" (chyba to się tak nazywa?) ... więc to jeszcze nie koniec !!!

Comment

• Gringo
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2007.07
                          • 2160

Decybelomierza użyłeś do badań ?

Mało kreatywnie kombinujesz, zbadaj jeszcze: barszcz czerwony, bigos, żel analny, ślina lamy...

Comment

• MarcinKan
                            • 2013.02
                            • 191

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedzi
                            Decybelomierza użyłeś do badań ?

Mało kreatywnie kombinujesz, zbadaj jeszcze: barszcz czerwony, bigos, żel analny, ślina lamy...
                            mam 8 balonów z fermentującymi płynami ... uwierz od razu słychać zmianę

heh lubrykant mówisz ... ciekawe.

Comment

• Gringo
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2007.07
                              • 2160

No ale jeszcze są dźwięki o niskiej częstotliwości, których nie słychać a które mogą powodować na przykład pogorszenie stanu psychofizycznego.

Przechmieliny już pukają do drzwi

Comment

• MarcinKan
                                • 2013.02
                                • 191

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedzi
                                No ale jeszcze są dźwięki o niskiej częstotliwości, których nie słychać a które mogą powodować na przykład pogorszenie stanu psychofizycznego.
                                hehe tak infradźwięki i dźwięki niskiej częstotliwości tworzone przez bulgotkę są niebezpieczne dla życia i zdrowia - dlatego tylu uważa ją jako ZŁO. Samo stwierdzenie "rurka fermentacyjna" budzi u niektórych odruchy agresji

Comment

Przetwarzanie...
                                X